Show simple item record

dc.contributor.advisorGiritlioğlu, İbrahim
dc.contributor.authorKaraman, Mesut
dc.date.accessioned2020-12-29T13:08:04Z
dc.date.available2020-12-29T13:08:04Z
dc.date.submitted2017
dc.date.issued2018-12-11
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/419902
dc.description.abstractEskiden turizm faaliyeti denildiği zaman akla ilk olarak `deniz, güneş, kum` üçlemesi gelirken; günümüzde alternatif turizm çerçevesinde `spor, macera, inanç, sağlık, kültür ve kongre turizmi` gelmektedir. Günümüz destinasyonlarında alternatif turizm kapsamında değerlendirilebilecek bir diğer önemli turizm türü de gastronomi turizmidir. Gastronomi turizmi, günümüz alternatif turizm türleri içinde dikkat çeken önemli turizm türlerinden biridir ve bu doğrultuda son yıllarda turizmdeki payı gittikçe artmaktadır. Bu bağlamda Gaziantep ilinin turistik zenginlik unsurlarının başında `mutfağı` yani yöresel yiyecek ve içecekleri gelmektedir. Yapılan bu araştırmanın amacını, Gaziantep'i ziyaret eden yerli turistlerin Gaziantep mutfağına özgü düşünceleri ve Gaziantep mutfağına yönelik bakış açılarının tespit edilmesi oluşturmaktadır. Belirtilen amaç doğrultusunda geliştirilen anket formu, tesadüfi olmayan örneklem yöntemlerinden kolayda örneklem yöntemiyle 2015 yılının Mayıs ve Haziran aylarında Gaziantep'i ziyaret eden 384 kişi üzerinde gerçekleştirilmiştir. Yapılan araştırma sonucunda Gaziantep'i ziyaret eden yerli turistlerin Gaziantep mutfağına ait yemeklerin kalorisinin yüksek, yemek çeşidinin zengin ve yemeklerinin ise lezzetli olduğunu düşündükleri tespit edilmiştir. Turistlerin Gaziantep mutfağına yönelik bakış açısının `Gaziantep mutfağı`, `Gaziantep mutfak kültürü` ve `Yerel mutfak` olmak üzere üç boyuttan oluştuğu tespit edilmiş olup yerli turistlerin Gaziantep mutfağına yönelik algı düzeyinin ise `çok yüksek` seviyede olduğu bu araştırmada ortaya konulan diğer bir bulgu olmuştur.Anahtar kelimeler: Destinasyon, Gastronomi, Yerli turist, Gaziantep mutfağı.
dc.description.abstractPreviously; while sea, sun and sand trilogy would come to mind when mentioned about tourism activity, now within the alternative tourism frame, sport, adventure, religious, health, culture and congress tourism spring to mind. Another important tourism type which can be assessed within alternative tourism at nowadays' destinations is Gastronomy tourism. Gastronomy Tourism is a substantial and conspicuous tourism type among other alternative tourism types of today and accordingly, its share on tourism has been increasing by degrees recently. In this regard, among the main touristic values of Gaziantep city comes its `Cuisine`, in other words, foods and beverages. The aim of this research is to determine the view points and thoughts of local tourists visiting Gaziantep on the Gaziantep cuisine. The survey form developed in the line with the mentioned purpose was conducted on 384 people who visited Gaziantep in June 2015 with convenience sampling method, which is one of the non-random sampling methods. At the end of the research, it has been determined that the local tourists who visited Gaziantep has found the dishes of Gaziantep as rich in calories, having a rich variety of foods and delicious. It's been determined that the tourists' viewpoints towards Gaziantep cuisine have been composed of the three dimensions of `Gaziantep Cuisine, Gaziantep Cuisine Culture and Local Cuisine and it has been another finding put forth in this research that the perception level of the local tourists who visited Gaziantep has been quite high.Key words: Destination, Gastronomy, Local tourist, Gaziantep cuisine.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.subjectTurizmtr_TR
dc.subjectTourismen_US
dc.titleYerli turistlerin Gaziantep mutfağına bakış açılarının tespit edilmesine yönelik bir araştırma
dc.title.alternativeA research towards determining the viewpoints of local tourists to Gaziantep cuisine
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-12-11
dc.contributor.departmentTurizm İşletmeciliği Anabilim Dalı
dc.subject.ytmTourists
dc.subject.ytmIndigenous people
dc.subject.ytmGaziantep
dc.subject.ytmCulinary tourism
dc.subject.ytmKitchen
dc.subject.ytmGastronomy
dc.subject.ytmDestination
dc.identifier.yokid10179033
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityGAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid489163
dc.description.pages226
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess