Show simple item record

dc.contributor.advisorYılmaz, Ökkeş
dc.contributor.authorErşan, Yasemin
dc.date.accessioned2020-12-29T13:05:59Z
dc.date.available2020-12-29T13:05:59Z
dc.date.submitted2003
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/419202
dc.description.abstractÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ TTP - 1 DİABETLİ ALBİNO SIÇANLARIN KARACİĞER, KAS VE BEYİN DOKULARINDAKİ BAZI BİYOKİMYASAL DEĞİŞİMLER ÜZERİNDE BELİRLİ ANTİOKSİDAN KARIŞIMLARIN DÜZENLEYİCİ ETKİLERİ Yasemin ERŞAN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı 2003, Sayfa: 63 Bu çalışmada, vitamin E (VE) lipoik asit (LA), vitamin C (VC) ve N-asetil L-sistein kombinasyonlarının iyileştirici etkileri streptozotocin (stz) ile diyabet hale getirilen albino sıçanların karaciğer, kas ve beyin dokuların lipid ve yağ asidi bileşimi üzerinde araştırıldı. Albino sıçanlar, kontrol, diabet. VELANAS+D ve VELAVC+D olmak üzere gruplara ayrıldı. Kontrol grubu dışındaki albino sıçanlara 45 mg/kg stz enjekte edilerek diyabet oluşumu sağlandı. Diabet oluşumundan sonra VE ve LA kombinasyonu intraperitoneal olarak 6 hafta süre ile enjekte edildi ve VC ise diyetle verildi. Biyokimyasal analiz sonuçlarına göre, karaciğer ve kas dokularında lipit miktarı VELANAS+D ve VELAVC+D gruplarında azaldığı halde, beyin dokusunda arttığı belirlendi (PO.001). Kolesterol miktarı, karaciğer dokusunda VELAVC+D grubunda kısmen (p<0.05) ve VELAVC+D grubunda belirgin düzeyde arttığı belirlendi (pOOOl). Kas dokusunda triglisderit miktarı VELANAS+D ve VELAVC+D gruplarında azaldığı saptandı (p<001, pO.001). Gaz kromatografî analiz sonuçlarına göre, karaciğer, kas ve beyin dokularının yağ asidi bileşimi içinde başlıca olarak palmitik (16:0), stearik (18:0), oleik (18:1), linoleik (18:2) araşidonik (20:4) ve dokasaheksaenoik (22:6) asitlerin bulunduğu saptandı. 16:0, diabet, VELANAS+D ve VELAVC+D gruplarında, kas ve beyin dokularında ise yalnızca diabet grubunda arttığı saptandı (pO.001). 18:1, diabet, VELANAS+D ve VELAVC+D gruplarında arttığı halde, beyin dokusunda azaldığı belirlendi (p<0.01, pO.001). Karaciğer dokusunda 18:2, diabet ve VELAVC+D gruplarında, kas dokusunda ise diabet grubunda yüksek bulundu (pO.001). Karaciğer dokusunda 20:4, diabet, VELANAS+D ve VELAVC+D gruplarında azaldığı halde kas dokusunda yüksek olduğu saptandı (pO.001). Beyin dokusunda ise diabet ve VELANAS+D gruplarında arttığı belirlendi (p<0.05). Karaciğer dokusunda 22:6, VELANAS+D ve grubunda (p<0.01), kas dokusunda VELANAS+D ve VELAVC+D gruplarında arttığı tespit edildi (pO.001). Deney sonuçlarına göre diabet oluşturulmuş albino sıçanların kas ve karaciğer dokularında uygulanan antioksidanlann lipid seviyesini düşürücü etkiye sahip olduğu belirlendi. Ayrıca her iki dokunun da yağ asidi sentezi üzerinde etkili olduğu saptandı. Buna karşılık, uygulanan antioksidan bileşimlerin karaciğer, kas ve beyin dokularında A-6, A-5 ve A-4 desaturaz enzim sisteminin aktivitesi üzerinde düzenleyici etkiye sahip olduğu söylenebilir. Anahtar kelimeler : Askorbik asit (VC), a-Lipoik asit (LA), Vitamin E, N-Asetil L-sistein, Karaciğer, kas, beyin, Total lipid, kolesterol, trigliserid, glutatyon ve yağ asitleri * : Bu çalışma 98K121430 Nolu DPT projesi ve 557 Nolu FÜBAP projesiyle desteklenmiştir
dc.description.abstractSUMMARY MASTER THESIS REGULATORY EFFECTS OF CERTAIN ANTIOXIDANTS COMPLEX ON THE SOME BIOCHEMICAL PROPERTIES OF THE LIVER, MUSCLE AND BRAIN TISSUES OF TD7-I DIABETIC RATS Yasemin ERŞAN Firat University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Biology 2003, Page 63 In this study, the improvement effects of combination vitamin E (VE), lipoic acid (LA), vitamin C (VC) and N-acetyl L-cysteine (NAC) were investigated in liver, muscle and brain tissues of streptozotocin (stz) induced diabetes rats. Rats were dived to groups such as control, diabet. VELANAC+D and VELAVC+D. Except for the control group to other groups were injected 45 mg/kg stz for diabetes formation After the formation of diabetes, The combination VE and LA injected intraperitoneally for eight weeks and VC dietary According to biochemical analysis results, the lipid level in liver and muscle tissues were low in VELANAC+D and VELAVC+D groups (respectively, p<0.05, pO.OOl), but its level was high in brain tissue (pO.OOl). Cholesterol level in liver tissue increased in VELANAC+D and VELAVC+D groups (respectively, p<0.05, pO.OOl). Triglyceride level in muscle tissue was low in VELANAC+D and VELAVC+D groups. According to gas chromatography analysis results, it was found that the party acids such as palmitic (16:0) stearic (18:0), linoleic (18:2), arachidonic (20:4) and docosahexaenoic (22:6) acids in fatty acid composition of liver, muscle and brain tissues. The level of 16:0 in liver increased in diabetes, VELANAC+D and VELAVC+D groups, and its level in muscle and brain was high in only diabetes (pO.OOl). While the level of 18:1 increased in diabetes, VELANAC+D and VELAVC+D, its level decreased in brain tissue (pO.01, pO.OOl). 18:2 level in liver tissue was found to be high diabetes and VELANAS+D groups and its level in muscle tissue was high in diabetes (pO.OOl). 20:4 level in liver was low in diabetes, VELANAS+D and VELAVC+D groups, its level was high in muscle tissue (pO.OOl). In addition its level was high in diabetes and VELANAS+D groups (pO.05). The level of 22:6 in liver tissue increased in VELANAS+D (pO.01), but its level in muscle tissue increased in both VELANAS+D and VELAVC+D groups (pO.001). According to experimental results, the lipid level in liver and muscle tissues of diabetic rats was decreased by administered antioxidant composition. In addition, the fatty acid synthesis in both of tissues was affected these antioxidant composition. In contrast, it may be assumed that the activity of A-6, A-5 and A-4 desaturase enzymes was increased by the antioxidant composition Key words : Ascorbic acid (VC), oc-Lipoic acid (LA), Vitamin E, N-Acsetyl L-Cysteine, Liver, muscle, brain, Total lipid, cholesterol, triglyceride, glutathione and fatty acids. : This study was supported by numbers 98K121430 DPT project and 557 FÜBAP project nen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyolojitr_TR
dc.subjectBiologyen_US
dc.titleTip-I diabetli albino sıçanların karaciğer, kas ve beyin dokularındaki bazı kimyasal değişimler üzerinde belirli antioksidan karışımlarının düzenleyici etkileri
dc.title.alternativeRegulatory effects of certain antioxidants complexs on the some biochemical properties of the liver, muscle and brain tissues of type-I diabetic rats
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmVitamin E
dc.subject.ytmAlbino mouse
dc.subject.ytmLipoic acid
dc.subject.ytmAscorbic acid
dc.subject.ytmMuscles
dc.subject.ytmBrain
dc.subject.ytmDiabetes mellitus
dc.subject.ytmLiver
dc.identifier.yokid139422
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityFIRAT ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid134754
dc.description.pages63
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess