Show simple item record

dc.contributor.advisorÖzkan, Ali
dc.contributor.authorCengiz, Şeyma
dc.date.accessioned2020-12-29T13:05:37Z
dc.date.available2020-12-29T13:05:37Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-04-12
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/419074
dc.description.abstractGeçmişte insanlar köylerde ve küçük kasabalarda yaşamakta, hayatlarını tarıma ve hayvancılığa dayalı olarak geçirmekteydiler. Yiyeceklerini kendi ektikleri sebze ve meyvelerden elde etmekte, stresten uzak, bir yerlere devamlı olarak yetişme çabası olmaksızın yaşamaktaydılar. Doğal besleniyor, doğal yaşıyor, farkında olmaksızın sürdürülebilirliğe katkı sağlıyorlardı.Avrupa'da temelleri atılmaya başlayan saniyeleşme hareketi ile köylerdeki gelenekselci, temelinde tarım ve hayvancılık olan yaşamlarda değişimler başladı. Sanayi Devrimi ile köylerdeki halk şehirlere göç etmeye başladı. Sanayi Devrimi ile hayat hız kazanmaya başlamıştı. Hızla üreten ve tüketen, kendinden çok işine zaman ayıran toplumların temeli atılmıştı.Günümüze bakıldığında ise; insanlar devamlı olarak bir yerlere yetişme çabasında, devamlı olarak akıllarını kurcalayan işleri var. Bu kargaşada hız her şey. Zamandan kar sağlamak için pratik olmak çok önemli. Bu düşünce ile birçok insan geleneksellikten kopmakta. Geleneksel mutfağın yerini; ayaküstü atıştırılabilen hızlı, pratik ve bir o kadar da sağlıksız fast food mutfağı almış durumda. Böylece birçok insan yemek yapmaya harcadıkları zamanı geri kazanarak, günlük hayatlarının farklı koşuşturmalarına yetişmeye çalışmaktalar. Bu hızlı yaşama Cittaslow akımı karşı gelmektedir. Cittaslow akımı; hıza karşı çıkmakta, geleneksel mutfağı korumakta ve yaşamdan zevk alınarak sakin yaşanılmasını savunmaktadır.Yapılmış olan bu tez çalışmasında Cittaslow kavramı açıklanmış, tarihçesi ve ilişkili olduğu kavramlara değinilmiştir. Cittaslow'un kavramları ve detayları sunulmuş, kriterleri incelenmiştir. Türkiye'de Cittaslow Ağa dahil olmuş olan ilçelere kısaca değinilmiştir. Türkiye'nin Cittaslow ilçeleri ve ilçe mutfakları ana hatları ile tanıtılmıştır. Ayrıca Türkiye'de ağa dahil olmuş olan ilçeler temel alınarak ve Cittaslow kriterleri kapsamında Eskişehir'e bağlı Han İlçesi'nin incelemesi yapılmıştır. Han İlçesi genel hatları ile tanıtılmış ve Cittaslow'un politikaları çerçevesinde incelenmiştir. Bu kapsamda Han'ın Cittaslow ağa dahil olma durumuna yönelik incelemelerde bulunulmuştur. Cittaslow ağına dahil olmanın Han İlçesi'ne sağlayacağı yararlara ve Han İlçesi'nin mutfağını oluşturan temel öğelere yer verilmiştir. Tez araştırması kapsamsında görüşmeler yapılmıştır. Yapılmış olan görüşmeler sunulmuş, görüşmelerin analizleri yapılmış ve bulgular sunulmuştur.Anahtar Kelimeler: Cittaslow, Han İlçesi, Türkiye'nin Yavaş İlçeleri
dc.description.abstractIn the past, people lived in villages and small towns, living their lives based on agriculture and animal husbandry. They were able to get their food from the vegetables and fruits they planted, and live without a constant effort to grow somewhere without any stress. They were nourishing naturally, living naturally, contributing to sustainability without realizing it.With the second movement that began to lay its foundations in Europe, the changes in the traditional rural life, on the basis of Agriculture and animal husbandry, began. With the Industrial Revolution, the people in the villages started to migrate to cities. With the Industrial Revolution, life began to gain speed. The foundations of societies that were rapidly producing and consuming, separating time into their work rather than themselves were laid.When we look at the present, people are constantly trying to catch up to something, they have jobs that are constantly confusing their minds. Speed is everything in this mess. It's important to be practical to make a profit from time. With this thought, many people break away from traditionalism. The traditional cuisine has been replaced by fast, practical, and unhealthy fast food, which can be eaten on foot. Thus, many people are trying to catch up to different hustle and bustle of their daily lives by reclaiming the time they spend cooking. This rapid living is against the current of the Cittaslow. Cittaslow flow; it is opposed to speed, preserves traditional cuisine, and advocates that it be enjoyed and enjoyed from life.In this thesis, the concept of Cittaslow was explained and its history and related concepts were mentioned. The concepts and details of Cittaslow have been presented and the criteria have been examined. In Turkey, towns that have been included in the Cittaslow network are briefly mentioned. Turkey's Cittaslow counties and district kitchens have been introduced with the main lines. In addition, based on the districts that have been included in the network in Turkey and within the scope of the criteria of the Cittaslow Han district of Eskisehir was examined. Han town was introduced in general terms and examined within the framework of the policies of Cittaslow. In this context, investigations have been made on Han's involvement in the Cittaslow network. The benefits of being involved in the Cittaslow Network and the basic elements that make up the kitchen of Han district are included. Interviews were conducted within the scope of thesis research. The interviews were presented, the interviews were analyzed and the results were presented.Keywords: Cittaslow, Han District, Slow Cities Of Turkeyen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGüzel Sanatlartr_TR
dc.subjectFine Artsen_US
dc.subjectSosyolojitr_TR
dc.subjectSociologyen_US
dc.subjectTurizmtr_TR
dc.subjectTourismen_US
dc.titleCittaslow kavramı, Türkiye`de Cittaslow unvanını almış ilçelerin tanıtımı ve Eskişehir Han ilçesi`nin Cittaslow kapsamında incelenmesi
dc.title.alternativeThe concept of Cittaslow, the presentation of the towns in Turkey with the title of Cittaslow and the investigation of Eskişehir Han district with the title of Cittaslow
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-04-12
dc.contributor.departmentGastronomi ve Mutfak Sanatları Anabilim Dalı
dc.subject.ytmDistricts
dc.subject.ytmEskişehir-Han
dc.subject.ytmTourism
dc.subject.ytmTourism species
dc.subject.ytmCittaslow
dc.identifier.yokid10230928
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityGAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid535527
dc.description.pages151
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess