Kültürel kimlik bağlamında Sakarya mutfağı: Abhaz mutfağı incelemesi
dc.contributor.advisor | Özkan, Ali | |
dc.contributor.author | Erbil, Kübra | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T13:05:35Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T13:05:35Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2019-04-12 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/419061 | |
dc.description.abstract | Tarih boyunca kimlik meselesi daima sorun teşkil eden bir durum olmuştur ve kendini her dönem farklı şekillerde göstermiştir. 'Ben kimim' sorusuna verilen 'biz buyuz' tanımlaması kimliğin inşasında önemli bir katman olarak karşımıza çıkmaktadır. Kimlik ve kültürel kimlik yaşayan bir süreç olan hafıza kavramı ile toplumların kimlik oluşumunda en önemli etkene dönüşmüştür. Bu çalışmada kültür, kültürel kimlik ve Sakarya ilinde yaşayan etnik gruplardan olan Abhaz halkının yeme içme alışkanlıkları konu edilmiştir. Geçmişten günümüze Sakarya ilinde birçok farklı etnik grup iç içe ve huzur ile yaşamaktadır. Bundan dolayı Sakarya mutfak kültürü geniş bir yelpazeye sahiptir. Abhaz'lar da Sakarya'ya Kuzey Kafkasya'dan zorunlu göçe maruz kalmış bir Adige (Çerkez) halkıdır. Bu bağlamda Sakarya da yaşayan Abhaz halkının yemek kültürünü ortaya çıkarmak amacıyla yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler kapsamında elde edilen veriler tez çalışmasında sunulmuş ve Abhaz mutfak kültürüne ait bilgiler sunulmuştur. Araştırmada Abhaz halkının karbonhidrat ağırlıklı olarak beslendikleri belirlenmiş, bunun yanında protein bazlı olarak genellikle kümes hayvanlarını ve küçükbaş hayvan eti de tükettikleri bilgisine ulaşılmıştır. Bu bilgiler ışığında bugün Sakarya da yaşayan Abhaz'lara ait yeme içme alışkanlıkları ve geçmişten günümüze bu alışkanlıklardaki farklılıkların neler olduğu sunulmaya çalışılmıştır. Çalışmada Türk Mutfak Kültürünün bir parçası olan Abhaz Mutfağının tanınırlığını sağlamak, mutfak kültürümüze kazandırmak ve mutfak kültürümüzün zenginleşmesini sağlamaktır. Gastronomi alanında ürünleri çeşitlendirerek ülkemizin bu alandaki potansiyelini ortaya çıkarmaktır.Anahtar kelimler: Abhaz mutfağı, Etnik gruplar, Gastronomi, Kültürel kimlik, Sakarya mutfağı. | |
dc.description.abstract | Throughout history, the issue of identity has always been a problem, and it has manifested itself in different ways. The definition of who we are is given to us as an important layer in the construction of identity. Identity and cultural identity have become the most important factor in the formation of the identity of societies with the concept of memory which is a living process. In this study, culture, cultural identity and eating habits of Abkhazian people living in Sakarya province were discussed. Many different ethnic groups live and live in Sakarya province from past to present. Therefore, Sakarya has a wide range of culinary culture. The Abkhazians are the people of Adygea (Circassian) who have been subjected to forced migration from the North Caucasus to Sakarya. In this context, face-to-face interviews were conducted to reveal the food culture of the Abkhazian people living in Sakarya. The data obtained within the scope of the interviews are presented in the thesis study and information about Abkhaz culinary culture was presented. As a result of these interviews, it was learned that the people of Abkhazia were mainly fed with carbohydrates. In addition, it was found that the food they consume on the basis of protein is generally poultry and sheep meat. In the light of this information, the habits of eating habits of the Abkhazians living in Sakarya today and the present ones have been tried to be presented. The aim of the study is to ensure the recognition of Abkhaz Cuisine, which is a part of the Turkish Cuisine Culture, to bring it into our culinary culture and to enrich the culinary culture. To diversify our products in the field of gastronomy and to reveal the potential of our country in this field.Keywords: Abkhazian cuisine, Cultural identity, Ethnic groups, Gastronomy Sakarya Cuisine. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Beslenme ve Diyetetik | tr_TR |
dc.subject | Nutrition and Dietetics | en_US |
dc.subject | Sosyoloji | tr_TR |
dc.subject | Sociology | en_US |
dc.subject | Turizm | tr_TR |
dc.subject | Tourism | en_US |
dc.title | Kültürel kimlik bağlamında Sakarya mutfağı: Abhaz mutfağı incelemesi | |
dc.title.alternative | Sakarya cuisine in the context of cultural identity: Assessment of Abhaz cuisine | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-04-12 | |
dc.contributor.department | Gastronomi ve Mutfak Sanatları Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Identity | |
dc.subject.ytm | Sakarya | |
dc.subject.ytm | Kitchen | |
dc.subject.ytm | Gastronomy | |
dc.subject.ytm | Abkhazia | |
dc.subject.ytm | Ethnic groups | |
dc.subject.ytm | Cultural identity | |
dc.identifier.yokid | 10230927 | |
dc.publisher.institute | Sosyal Bilimler Enstitüsü | |
dc.publisher.university | GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 535526 | |
dc.description.pages | 131 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |