Gıda sektöründe kısıtlar teorisi ile lojistik uygulamaların incelenmesi
dc.contributor.advisor | Özkan, Coşkun | |
dc.contributor.author | Aydinöz, Can | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T13:02:42Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T13:02:42Z | |
dc.date.submitted | 2011 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/418093 | |
dc.description.abstract | Günümüz rekabet koşulları, karlılıklarını sürekli artırma hedefindeki işletmelerin, ürünlerini müşterilerine hızlı ve zamanında sunmasını zorunlu hale getirmiş ve lojistik kavramının stratejik önemini artırmıştır. Bu durum işletmelerin lojistik sistem performanslarını kısıtlayan durumlara odaklanmalarına neden olmuş ve sistemsel bir bakış açısıyla sürekli iyileştirme arayışına girmelerini sağlamıştır. Kısıtlar teorisi, işletmenin amaçlarına ulaşmasını engelleyen problemleri belirlemeyi ve bu problemleri ortadan kaldırmak için gerekli değişiklikleri uygulamayı sağlayan bir yönetim disiplini olarak bu noktada işletmelere yardımcı olmaktadır. Çalışmada, gerek varsayımları gerekse hedefleri açısından geleneksel birçok yaklaşımdan ayrılan ve yeni bir anlayış olarak karşımıza çıkan kısıtlar teorisinin teorik yapısı, temel kavram ve ilkeleri, felsefesi ve bileşenleri ortaya konulmakta, gıda lojistiğinde performansı etkileyen kısıtların düşünme süreci mantık ağaçları kullanılarak ortadan kaldırılması durumunda görülen performans artışı ve işletmeye sağladığı katkılar örnek bir sistemle incelenmektedir. | |
dc.description.abstract | In the current competitive business environments, aiming at their increasingly profit, companies have required to deliver the products quickly and on time for their customers and the concept of logistics has gained an importance in a strategically way. Therefore companies has been forced to focus on the conditions limiting their logistics system performance and led to seek a continuous improvement with a systemic perspective. As a management discipline, theory of constraints (TOC) helps the companies to identify problems avoiding them to achieve in success and to apply necessary changes in removing those problems. In our study, theoretical structure, fundamental concepts and principles, philosophy and components of theory of constraints(TOC), which differs from several traditional approaches in terms of both its assumptions and objectives and appears as a new one, are explained and using a prototype system it is examined that how the performance improves and discussed its contributes to the factory providing the constraints which restrict the performance on food logistics, are abolished with use of thinking process logic tree. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Endüstri ve Endüstri Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Industrial and Industrial Engineering | en_US |
dc.title | Gıda sektöründe kısıtlar teorisi ile lojistik uygulamaların incelenmesi | |
dc.title.alternative | A research of theory of constraints and logistic application in food sector | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Logistics | |
dc.subject.ytm | Food sector | |
dc.identifier.yokid | 395753 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 287029 | |
dc.description.pages | 147 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |