Show simple item record

dc.contributor.advisorŞaki, Neslihan
dc.contributor.authorAkin, Mustafa
dc.date.accessioned2020-12-29T13:01:55Z
dc.date.available2020-12-29T13:01:55Z
dc.date.submitted2012
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/417867
dc.description.abstractBu çalışmada cevizin yaprak, iç ve kabuğundan elde edilen % 50'lik metanol ekstratlarının tirosinaz enzimi üzerine inhibisyon etkileri incelenmiş ve ekstraksiyon sürelerinin DPPH serbest radikal aktivite giderimi üzerine etkileri belirlenmiştir. Standart substrat L-Dopa ve standart inhibitör Kojik asit kullanılarak enzimin kinetiği incelenmiştir. Standart inhibitör Kojik asit, ceviz yaprağı ekstratı, ceviz içi ekstratı ve ceviz kabuğu ekstratları için inhibisyon özellikleri belirlenerek IC50 değerleri ve inhibisyon çeşitleri belirlenmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda ekstraksiyon süresinin artmasıyla ceviz yaprak ve kabuğunda serbest radikal aktivite gideriminin de arttığı, ceviz içinde ise etkili olmadığı tespit edilmiştir. Ekstratların inhibisyon kinetiği incelendiğinde ekstratların enzim üzerine inhibisyon etkisi gösterdikleri ve bu etkinin ceviz yaprağı ekstratında en fazla olduğu tespit edilmiştir
dc.description.abstractIn this study, 50 % methanol extracts of leaf,kernel and shell of walnut was investigated effects of inhibition on tyrosinase enzyme and the effects of extraction periods on DPPH free radical activity inhibition was determined. The enzyme activityof standart substrate L-Dopa and standart inhibitor Kojic acid was analysed. The inhibition characteristics and IC50 values of standart inhibitor Kojic acid, walnut?s leaf, kernel and shell extracts were determined and inhibition types were concluted. As a result of this study, with the increasing extraction periods the free radical activity inhibition ability on walnut?s leaf and shell were increased but no increase was observed on kernel extract. From the inhibition kinetics of extracts, it was determined that there was an inhibition effects of extracts on enzyme activity and it was concluded that this effect was the most on the walnut?s leaf extracten_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectKimyatr_TR
dc.subjectChemistryen_US
dc.titleCeviz (Juglans regia) yaprak, iç ve kabuğundan elde edilen ekstratların tirosinaz enzimi üzerine inhibisyon etkilerinin incelenmesi
dc.title.alternativeInvestigation of inhibition effects of walnut's (Juglans regia) leaf, kernel and shell of exracts on tyrosinase enzyme
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentKimya Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid423049
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKOCAELİ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid301619
dc.description.pages66
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess