Gaziantep ve çevresinde oluşan besin zehirlenmelerinde campylobacter grubu bakterilerin önemi
dc.contributor.advisor | Balcı, İclal | |
dc.contributor.author | Tiryaki, Tahsin | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T13:01:24Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T13:01:24Z | |
dc.date.submitted | 1996 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/417744 | |
dc.description.abstract | ÖZET GAZİANTEP VE ÇEVRESİNDE OLUŞAN BESİN ZEHİRLENMELERİNDE CAMPYLOBACTER GRUBU BAKTERİLERİN ÖNEMİ TİRYAKİ, Tahsin Yüksek Lisans Tezi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. İclal BALCI Şubat, 1996, 42 sayfa. Gaziantep ve çevresinde görülen besin zehirlenmelerinde, Campylobacter grubu bakterilerin önemi araştırıldı. Temmuz 1995-Arahk 1995 tarihleri arasında, şehrimiz ve çevresinde Campylobacter jejuni'nin etken olduğu akut gastroenterit vakalarının bulunduğunu göstermek amacıyla 176 hastanın dışkı örnekleri incelendi. Ayrıca gıda maddeleri ile uğraşan 334 sağlıklı insanın dışkı örnekleri Campylobacter grubu bakterilerin taşıyıcılık oranını saptamak amacıyla incelemeye alındı. Çalışmalarda direkt bakteriyolojik yöntemler kullanıldı. 176 enteritli hastanın dışkı örneklerinden 3' ünden C. jejuni elde edildi ve görülme sıklığı % 1.7 bulundu. 334 sağlıklı insanın dışkılarından 2'sinde C: jejuni izole edildi ve taşıyıcılık oranı % 0.59 olarak saptandı. m | |
dc.description.abstract | SUMMARY IMPORTANCE OF CAMPYLOBACTER GROUP BACTERIA CAUSING FOOD POISONING IN GAZİANTEP TİRYAKİ, Tahsin M.S. Thesis: in the Graduate School of Health Sciences, Department of Microbiology and Clinical Microbiology Supervisor: Doç. Dr. İclal BALCI February, 1996, 42 pages. In this study the importance of Campylobacter species upon food poisoning in Gaziantep and its environment was investigated. With the aim of demonstration Campylobacter species and Campylobacter jejuni as source of acute gastroenteritis, gaita specimens of 176 patients were collected between July-December 1995. Also faeces specimens of 334 healthy patients working in food-processing departments were taken into account to search for the transmission rate of Campylobacter species. For bacteriological identification direct methods were used. Among faeces specimens of 176 patients with gastroenteritis, 3 C. jejuni were isolated, with the intensity 1.7 %, and 2 C. jejuni were isolated from 334 healthy patients faeces and the transmission rate was 0.59 %. IV | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Mikrobiyoloji | tr_TR |
dc.subject | Microbiology | en_US |
dc.title | Gaziantep ve çevresinde oluşan besin zehirlenmelerinde campylobacter grubu bakterilerin önemi | |
dc.title.alternative | Importance of campylobacter group bacteria causing food poisoning in Gaziantep | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Food poisoning | |
dc.subject.ytm | Campylobacter jejuni | |
dc.subject.ytm | Campylobacter | |
dc.identifier.yokid | 49052 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 49052 | |
dc.description.pages | 42 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |