Show simple item record

dc.contributor.advisorDemirtaş, Ömer Can
dc.contributor.advisorTaysı, Seyithan
dc.contributor.authorAhlatci, Adem
dc.date.accessioned2020-12-29T12:59:07Z
dc.date.available2020-12-29T12:59:07Z
dc.date.submitted2013
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/417049
dc.description.abstractÇalışmamızda amacımız, antioksidan etkisi birçok çalışma ile gösterilmiş olan Nigella sativa (NS)?nın beyin dokusunda iyonize radyasyona (İR) bağlı oluşabilecek oksidatif hasara karşı engelleyici etkisinin olup olmadığını değerlendirmekti.Çalışmada sıçanlar; Standart Kontrol Grubu (Grup A, n=8), timokinon (TQ) için Kontrol Grubu (Grup B, n=8), Çörek Otu Yağı (ÇOY) için Kontrol Grubu (Grup C, n=8), İyonize Radyasyon Grubu (Grup D, n=10), Timokinon + İyonize Radyasyon Grubu (Grup E, n=10) ve Çörek Otu Yağı + İyonize Radyasyon Grubu (Grup F, n=10) olmak üzere toplam 6 gruptan (n=54) oluşturuldu. Kontrol grupları dışındaki grupların hepsine tüm kafaya ilk gün 5 Gy tek doz iyonize radyasyon uygulandı. ÇOY, ilk dozu ışınlamadan 1 saat önce olmak üzere 10 gün boyunca sıçanlara gavaj yoluyla verildi. TQ?un ise ilk dozu ışınlamadan 30 dk. önce olmak üzere 10 gün boyunca intraperitoneal olarak verildi. Çalışma sonunda hayvanlar sakrifiye edilerek beyin dokusu örnekleri alındı. Alınan doku örneklerinden nitrik oksik sentaz (NOS) enzim aktivitesi, nitrik oksit (NO) ve peroksinitrit (OONO?) seviyeleri gibi oksidan/antioksidan parametreler çalışıldı. NOS enzim aktivitesi açısından yapılan karşılaştırmalarda gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark vardı ve İR grubunda diğerlerinden yüksek bulundu (p<0.001). NO seviyesi açısından yapılan karşılaştırmalarda gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark vardı ve İR grubunda diğer gruplardan yüksekti (p<0.001). Peroksinitrit seviyesi açısından yapılan karşılaştırmalarda gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark vardı ve İR grubunda diğerlerinden yüksekti (p<0.001). İyonize radyasyona maruz bırakılan sıçanlarda ÇOY ve TQ verildiğinde ise bu oranlar anlamlı düzeyde düşük tespit edildi.Sonuç olarak çalışmamızda iyonize radyasyona maruz bırakılan sıçanlarda NO, NOS ve OONO? düzeyleri gibi nitrozatif stres parametrelerinin daha yüksek bulunması, ÇOY ve TQ verildiğinde ise bu oranların anlamlı düzeyde düşük tespit edilmesi beyin dokusunda, oksidasyon durumunda ÇOY ve TQ maddelerinin antioksidan etki gösterdiğini desteklemektedir.
dc.description.abstractAim of our study was to investigate the protective effect of Nigella sativa (NS), a known antioxidant agent investigated in previous studies, against radiation-induced oxidative damage in brain tissue.A total of six study groups (n=54) were included in the study; Standard Control Group (Group A, n=8), Control Group of thymoquinone (TQ) (Group B, n=8), Control Group of Nigella sativa oil (Group C, n=8), Ionising Radiation alone Group (IR) (Group D, n=10), thymoquinone plus Ionising Radiation Group (Group E, n=10) and Nigella sativa oil plus Ionising Radiation Group (Group F, n=10). All of the groups except standard control group received 5 Gy ionising radiation in a single dose to total cranium. Nigella sativa oil was administered to the rats 1 hour before irradiation for the first dose and during ten days orally. TQ was administered 30 min before irradiation and during ten days intraperitoneally. At the end of the study, rats were sacrified and brain tissues were removed. The oxidant/antioxidant parameters such as nitric oxide synthase (NOS), nitric oxide (NO) and peroxinitrite (OONO?) were determined. NOS enzyme activity was found to be statistically different among groups and was higher in IR group (p<0.001). NO level was found to be statistically different among groups and was higher in IR group (p<0.001). Also, peroxinitrite level was found to be statistically different among groups and was higher in IR group (p<0.001). When NS and TQ were administered to the rats exposed to irradiation, these parameteres were found lower. As a result, in our study nitrosative stress parameters such as NO, NOS and OONO? were found higher in the rats exposed to ionising radiation and after administration of NS oil and TQ these parameters were found decreased. These results suggest that NS oil and TQ have antioxidant effects on the brain tissue exposed to ionising radiation.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyofiziktr_TR
dc.subjectBiophysicsen_US
dc.titleİyonize radyasyon uygulanan sıçanların beyin dokusunda nitrozatif stres üzerine Nigella Sativa`nın etkisinin araştırılması
dc.title.alternativeInvestigation of the effect of nigella sativa on nitrosative stres in the brain tissue of rats exposed to ionising radiation
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBiyofizik Anabilim Dalı
dc.subject.ytmAntioxidants
dc.subject.ytmRadiation-ionizing
dc.subject.ytmRats
dc.subject.ytmBrain
dc.subject.ytmNigella sativa L.
dc.subject.ytmOxidative damage
dc.identifier.yokid10009492
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityGAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid339452
dc.description.pages58
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess