Show simple item record

dc.contributor.advisorKaya, Durmuş
dc.contributor.authorÇalhan, Rahman
dc.date.accessioned2020-12-29T12:57:04Z
dc.date.available2020-12-29T12:57:04Z
dc.date.submitted2017
dc.date.issued2019-12-13
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/416374
dc.description.abstractTüketimin hızla artmasına bağlı olarak ortaya çıkan atık miktarı da aynı oranda artmaktadır. En büyük atık kaynaklarından bir tanesi de hayvansal atıklar ve hayvansal ürünlerin üretimini yapan endüstrilerdir. Bu atıkların bertaraf edilirken enerjiye dönüştürülmeleri büyük önem arz etmektedir. Tavuk gübresi ve peynir altı suyunun tek başına anaerobik fermantasyona tabi tutulması sırasında fermantasyon sürecini olumsuz yönde etkileyecek bazı problemler ortaya çıkmaktadır. Bu problemlerinönlenebilmesi ve bu daha fazla biyogaz üretilebilmesi amacıyla bu üç substratın kofermantasyonu çalışılmıştır. Gerçekleştirilen çalışmada büyükbaş hayvan gübresi, tavuk gübresi ve peynir altı suyunun farklı karışım oranlarında, farklı karıştırma hızlarında ve farklı sıcaklık şartlarında denemeler gerçekleştirilmiş ve biyogaz üretim verimleri ve metan üretim verimleri belirlenmiştir. Elde edilen deneysel sonuçlar Matlab programının YSA modülünde kullanılarak deneysel olarak çalışılamamış olan şartları tahmin edebilen modeller geliştirilmiştir. Deneysel sonuçlara göre en yüksek biyogaz üretimi %50 büyükbaş gübresi, %40 tavuk gübresi ve %10 peynir altı suyu oranında, en yüksek metan oranı ise %50 büyükbaş gübresi, %30 tavuk gübresi ve %20 peynir altı suyu oranında elde edilmiştir.
dc.description.abstractThe amount of waste due to rapidly increased comsumption day by day is increasing. Animal wastes and animal production industry wastes are among the most important waste sources. It is also very important that these wastes can be used as a renewable energy source. Anaerobic fermentation of only cheese whey and only poultry, manure can cause some inhibition problems. Co-digestion can bu used to avoid this problems and to produce more biogas from this wastes. In this study co-digestion of cattle manure, poultry manure and cheese whey at different mixing ratios, different stirring ratios and different temperatures were studied and biogas production efficiencies and methane contents were determined. The observed results were used at Matlab ANN module and estimation models were developed. At the end of the study the highest biogas production was observed at 50% cattle manure, 40% poultry manure and 10% cheese mixing ratios and the highest methane content was observed at 50% cattle manure, 30% poultry manure and 20% cheese whey ratio.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectEnerjitr_TR
dc.subjectEnergyen_US
dc.titleBüyükbaş hayvan gübresi, peyniraltı suyu ve tavuk gübresinin kofermantasyon yöntemi ile biyogazlaştırılması
dc.title.alternativeBiogas production from cattle manure, poultry manure and cheese whey by co-digestion
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2019-12-13
dc.contributor.departmentEnerji Sistemleri Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.subject.ytmBioenergy
dc.subject.ytmCattle manure
dc.identifier.yokid10172419
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKOCAELİ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid494785
dc.description.pages104
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess