Show simple item record

dc.contributor.advisorİlgen, Oğuzhan
dc.contributor.authorTümkor, Elif
dc.date.accessioned2020-12-29T12:54:27Z
dc.date.available2020-12-29T12:54:27Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2018-12-07
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/415302
dc.description.abstractLaboratuvar koşullarında gerçekleştirilen çalışmada oleik asit-ayçiçeği yağı çözeltisinden Amberlyst A21 kullanılarak oleik asitin adsorpsiyonu gerçekleştirilmiştir. Farklı sıcaklık ve adsorban oranlarında gerçekleştirilen çalışmada temas süresi, sıcaklık ve adsorban oranlarının oleik asit adsorpsiyonuna etkileri incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar Langmuir, Freundlich, Dubinin-Radushkevich ve Tempkin izotermleri yardımı ile analiz edildi. Adsorpsiyon kinetiğinin yalancı birinci derece ve yalancı ikinci derece kinetik modellere uygunluğu incelendi. Adsorpsiyonun termodinamik parametreleri incelenerek ΔGo, ΔHo, ΔSo değerleri belirlendi. Adsorpsiyonun sıcaklık ve adsorban miktarı ile artış gösterdiği görüldü. %20 adsorban oranında 30 oC sıcaklıkta 480 dk denge zamanında desorpsiyon çalışması yapılarak adsorplanan oleik asidin %77.20'si desorplandı. Başlangıçta çözeltideki oranı %3.25 olan yağ asidi miktarı adsorpsiyon sonunda %1.65'e düşürüldü.
dc.description.abstractIn the laboratory study, oleic acid was adsorbed using Amberlyst A21 from oleic acid-sunflower oil solution. The effects of temperature, contact time and adsorbent ratios on oleic acid adsorption were investigated. The obtained results were analyzed by using Langmuir, Freundlich, Dubinin-Radushkevich and Tempkin isotherms. The suitability of adsorption kinetics to pseudo first order and pseudo second order kinetics models was investigated. The adsorption is thermodynamically examined to determine ΔGo, ΔHo, ΔSo. It was observed that it increased with adsorption temperature and adsorbent amount. At adsorption amount of 20%, adsorbed oleic acid was desorbed 77.20% at tempreture of 30 °C and after 480 minutes of equilibrium time. Initially, the amount of fatty acid in the solution, which was 3.25%, was reduced to 1.65% after adsorption.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectKimya Mühendisliğitr_TR
dc.subjectChemical Engineeringen_US
dc.titleAdsorban olarak amberlyst a21 kullanılarak ayçiçeği yağından oleik asidin adsorpsiyonunun incelenmesi
dc.title.alternativeInvestigation of adsorption of oleic asid from sunflower oil by using amberlyst 21 as an adsorbent
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-12-07
dc.contributor.departmentKimya Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10209743
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKOCAELİ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid522397
dc.description.pages72
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess