Bireylerin su tüketimi tercihlerine etki eden faktörler: Edirne ili örneği
dc.contributor.advisor | Lorcu, Fatma | |
dc.contributor.author | Karakuş, Emine | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T12:47:20Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T12:47:20Z | |
dc.date.submitted | 2014 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/413555 | |
dc.description.abstract | Su, hayati bir öneme sahip olan ve ikamesi olmayan doğal bir kaynaktır. Bir içecek türü olan su, önemli bir besin maddesi olmakla beraber, aynı zamanda insan vücudundaki reaksiyonların gerçekleşmesi içinde gereklidir. Bu yüzden günlük olarak vücudun ihtiyacı kadar su tüketilmelidir. Tüketilen bu suyun bazı standartlara sahip olması gerekmektedir. Bireylerin ambalajlı su tüketim alışkanlıklarının araştırıldığı bu çalışmanın amacı, bireylerin su tüketimi tercihlerine etki eden faktörleri belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda, Edirne merkez ilçede yaşayan 18 yaş üstü bireylerin ambalajlı su tercihleri ve bu tercihlerine etki eden faktörler incelenmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde; içme suyunun özellikleri, içeriği ve önemi ele alınmış ayrıca dünyadaki ve Türkiye'deki su potansiyeli, su ile ilgili kuruluşlar, suyun fiyatlandırılması ve özelleştirilmesi, suyun arzı ve talebi ve dünyadaki ve Türkiye'deki ambalajlı su sektörünün genel yapısı açıklanmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde; tüketici davranışı kavramı ve özellikleri tanımlanmış, tüketici davranışını etkileyen faktörler ve tüketici satın alma karar süreci ele alınmıştır. Ayrıca bu bölümde, içecek sektöründe ve içme suyu tercihinde tüketici tercihi ile ilgili yapılan çalışmalara yer verilmiştir. Son bölümde ise anket yöntemiyle yüz yüze toplanan veriler SPSS paket programı kullanılarak analiz edilerek yorumlanmıştır.Anahtar Kelimeler: Ambalajlı su, içme suyu, tüketici davranışı. | |
dc.description.abstract | Water is a natural source, which is vital and non-substitutable. Water, which is a type of beverage, is a significant nutrient, and also is required for the reactions in the human body. Therefore, the amount of water needed by the body should be consumed on daily basis. The water consumed is required to satisfy some standards. The aim of this study, through which bottled water consumption habits of individuals is investigated, is to identify the factors affecting the water consumption preferences of individuals. For this purpose, the water consumption preferences of the individuals, who are older than 18 and live in the central district of Edirne and the factors having impacts on their preferences, have been researched.In the first section of the study; the characteristics, content and significance of the drinking water have been addressed and also water potential throughout the world and Turkey, the organizations related to water, the privatization and pricing of water, the supply and demand of water and the general structure of the bottled water in Turkey have been clarified. In the second section of the study, the concept and characteristics of consumer behavior have been defined; and the factors affecting the consumer behavior and the consumer purchasing decision process have been addressed. Also, the studies which investigate the consumer preference on beverage industry and drinking water choices are included in this section. In the last chapter, data collected by questionnaire method on face-to-face basis have been analyzed by using SPSS package software and interpreted.Keywords: Bottled water, drinking water, consumer behavior. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | İşletme | tr_TR |
dc.subject | Business Administration | en_US |
dc.title | Bireylerin su tüketimi tercihlerine etki eden faktörler: Edirne ili örneği | |
dc.title.alternative | Factors affecting water consumption choices of individuals: The case of Edirne province | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | İşletme Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Water consumption | |
dc.subject.ytm | Consumer preferences | |
dc.subject.ytm | Consumer behavior | |
dc.subject.ytm | Consumers | |
dc.subject.ytm | Packaging | |
dc.subject.ytm | Edirne | |
dc.subject.ytm | Drinking water | |
dc.subject.ytm | Water | |
dc.identifier.yokid | 10053322 | |
dc.publisher.institute | Sosyal Bilimler Enstitüsü | |
dc.publisher.university | TRAKYA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 385712 | |
dc.description.pages | 204 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |