Ameliyat öncesi besin/sıvı kısıtlamasına ilişkin hastaların deneyimleri ve hemşirelerin konu ile ilgili bilgi ve uygulamaları
dc.contributor.advisor | Karaöz, Süreyya | |
dc.contributor.author | Demirdağ, Hatice | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T12:47:17Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T12:47:17Z | |
dc.date.submitted | 2009 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/413543 | |
dc.description.abstract | Araştırma bir devlet hastanesinde Ameliyat öncesi besin/sıvı kısıtlamasına ilişkin hemşirelerin bilgi ve uygulamaları ile hastaların deneyimlerini değerlendirmek amacıyla tanımlayıcı olarak planlanmış ve yürütülmüştürAraştırmanın örneklemini çalışmanın yapıldığı hastanede cerrahi servislerde çalışan hemşireler ve 2 genel cerrahi servisinde ameliyat olan hastalar oluşturmuştur. Hastalarla görüşmede araştırmacı tarafından oluşturulan form kullanılmıştır. Bu formda, hastaların tanıtıcı özellikleri ve ameliyat öncesi besin ve sıvı kısıtlamasına ilişkin bilgi ve deneyimlerini değerlendirmek üzere oluşturulmuş sorular yer almaktadır. Hastaların ameliyat öncesi ve sonrası rahatsızlık deneyimleri sayısal ölçek (0-10 puan) kullanılarak ölçülmüştür. Hemşirelerle görüşmede araştırmacı tarafından geliştirilen bir form kullanılmıştır. Bu formda hemşirelerin tanıtıcı özellikleri ve hemşirelerin ameliyat öncesi besin-sıvı kısıtlamasına ilişkin bilgi ve uygulamalarını değerlendirmek için oluşturulmuş sorular bulunmaktadırAraştırmanın yapıldığı hastanede ameliyat öncesi besin/sıvı kısıtlaması uygulaması hastaların gece yarısından sonra ağızdan hiçbir şey almamaları şeklindedir. Araştırmaya katılan hemşirelerin ameliyat öncesi besin/sıvı kısıtlamasına ilişkin güncel bilimsel veriler konusunda bilgileri olmadığı belirlenmiştir. Hemşirelerin büyük çoğunluğunun (%64) geleneksel uygulamanın doğruluğunu savunduğu bulunmuşturHastalara ameliyat öncesi besin/sıvı kısıtlamasına ilişkin yeterli bilgi verilmemektedir. Hastaların ortalama açlık sürelerin 11,12± saattir. Ameliyat öncesi dönemde hastaların endişe puanları anlamlı olarak yüksek bulunmuştur (p<0,05). Ameliyat sonrası dönemde susuzluk puanları yüksek bulunmuştur (p<0,05).Ameliyat öncesi aç kalma süreleri ile susuzluk puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark vardır (p<0,05). | |
dc.description.abstract | This descriptive study was carried out to evaluate nurses? knowledge and practice and patients? experiences about preoperative fasting. This study sample composed of all nurses that work in surgical units and surgical patients that stay in 2 general surgical units in State Hospital in IstanbulData were obtained by face to face interview. Forms that developed by the researcher were used for interview with patients and nurses. Form that used for interview with patients include, identifier characteristics, knowledge and experiences of patients about preoperative fasting. Patients? discomforts were measured with numeric scale (from zero to 10).Form that used for interview with nurses include, identifier characteristics, knowledge and practice of nurses about preoperative fastingIn the hospital that this research carried out, practice for preoperative fasting was the patient should be nil per os after midnight on the day of surgery. It was determined that the nurses participating in research are not aware of current scientific datas related to preoperative fasting .I t was fixed that the vast majority of nurses (64 percent) defend the traditional application accuracy. The sufficient information about preoperative fasting is not given to patients. Average fasting time of patients is 11,12 hours. In the period before preoperative, anxiety scores of patients were found to be higher (p<0,05).In the period post-operative thirst scores of patients were found to be higher (p<0,05). As statistical, there is a meaningful difference between preoperative fasting time and thirst score (p<0,05). | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Hemşirelik | tr_TR |
dc.subject | Nursing | en_US |
dc.title | Ameliyat öncesi besin/sıvı kısıtlamasına ilişkin hastaların deneyimleri ve hemşirelerin konu ile ilgili bilgi ve uygulamaları | |
dc.title.alternative | Patients' experiences about preoperative fasting and nurses' knowledge and practices | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Aspiration | |
dc.subject.ytm | Knowledge | |
dc.subject.ytm | Experience | |
dc.subject.ytm | Patients | |
dc.subject.ytm | Nurses | |
dc.identifier.yokid | 343389 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 242143 | |
dc.description.pages | 72 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |