Show simple item record

dc.contributor.advisorGür, Seher
dc.contributor.authorKara, Nazan
dc.date.accessioned2020-12-29T12:21:13Z
dc.date.available2020-12-29T12:21:13Z
dc.date.submitted2014
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/411608
dc.description.abstractBu araştırmada, Elazığ yöresinde satışa sunulan sütlerden sonbahar ve yaz döneminde 4 ayrı bölgeden toplanan 48 adet çiğ süt örneği, oksitetrasiklin, klortetrasiklin, tetrasiklin ve penisilin G kalıntıları bakımından, ayrıca toplam mezofilik bakteri sayısı ve besin içeriklerini tespit etmek amacıyla incelenmiştir.Antibiyotik kalıntı tespiti kalitatif olarak Beta-star(Peyma-Hansen) hızlı test kitleriyle yapılmış ve süt örneklerinde MRL seviyesinin üzerinde antibiyotik kalıntısına rastlanmamıştır. Süt örneklerinde yapılan toplam mezofilik bakteri sayımı sonucunda en yüksek 1,55×107 koloni/ml bakteri, ortalama 5,27×106 koloni/ml bakteri en düşük ise 1×106 koloni/ml tespit edilmiştir. Aynı süt örneklerinin vitamin ve yağ asidi profilini tespit etmek amacıyla HPLC ile analiz edilmiştir. Bu analizler sonucunda lipit ve vitamin miktarları tespit edilip, mevsimsel değişimleri belirlenmiş ve istatiksel olarak değerlendirilmiştir.Anahtar Kelimeler: Süt, Kalıntı, Vitamin, Yağ Asidi, Hplc, Toplam Mezofilik Bakteri
dc.description.abstractIn this study, the milks offered for sale in Elazığ region when last spring and summer period were examined. 48 raw milk samples were collected from 4 different regions in Elazığ. These samples were examined to detect oksitetrasiklin, klortetrasiklin, tetrasiklin and penicillin G residues, the total number of mesophilic bacteria and nutrient contents.Detection of antibiotic residues were made as kalitatif with Beta-star(Peyma-Hansen) rapid test kits and antibiotic residues was not observed that the values that have been found in the study were not over the value that was declared MRL level in the milk samples. As a result of the total mesophilic bacteria count in the milk samples the highest 1,55×107 cfu/ml of bacteria, average 5,27×106 cfu/ml the lowest 1×106 cfu/ml were determined. In order to identify vitamins and fatty acid profile of the same milk products was analyzed by HPLC. As a result of this analysis, the amounts of lipid and vitamin were determined, seasonal changes were identified and statistically evaluated.Keywords: Milk, Residue, Vitamins, Fatty Acid, Hplc, Total Mesophilic Bacteriaen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyolojitr_TR
dc.subjectBiologyen_US
dc.titleElazığ yöresinde piyasada satışa sunulan sütlerde antibiyotik kalıntılarının HPLC yöntemiyle belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination of antibiotic residues in milks offered for sale on the market in Elaziğ region by HPLC method
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBiyoloji Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10041389
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityFIRAT ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid372990
dc.description.pages71
dc.publisher.disciplineMoleküler Biyoloji Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess