Show simple item record

dc.contributor.advisorÇabuk, Ahmet
dc.contributor.authorTabak, Özge
dc.date.accessioned2020-12-29T12:15:18Z
dc.date.available2020-12-29T12:15:18Z
dc.date.submitted2008
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/410059
dc.description.abstractKsenobiyoteiklerin önemli bir sınıfı olan klorofenollerin, pestisit, herbisit ve odun koruyucu olarak yaygın bir kullanım alanları vardır. Yüksek toksisiteleri, kanser oluşturabilmeleri ve dayanıklılıkları nedeni ile toprak, sediment, yüzey suları ve atık sularda yaygın olarak bulunan önemli kirleticiler olarak bilinirler. Bununla birlikte, bazı mikroorganizmalar klorofenollerin biyolojik yıkımından ve aynı zamanda klor uzaklaştırılmasında sorumludurlar.Bu çalışmada, beş farklı besiyeri kullanılarak lakkaz üretim yetenekleri açısından Polyporus arcularius (T 438), Schizophyllum commune (T 701), Clavariadelphus truncatus (T 192), Pleurotus eryngii (M 102), Ganoderma applanatum (M 105), Trametes versicolor (D 22), Cerrena unicolor (D 30), Schizophyllum commune (D 35), Ganoderma lucidum (D 33) ve Trametes versicolor ATCC (200801)'i içeren bazı basidiyomicetes suşlarından potansiyel lakkaz üreticisi seçilmiştir.Tametes versicolor ATCC (200801)'in lakkaz üretim yeteneği denenen diğer funguslardan tüm besiyerlerinde ve özellikle Modifiye Vogel Ortamında daha yüksek olarak bulunmuştur. Pentaklorofenol ve 2,6 diklorofenolden klor uzaklaştırılması işleminde inkübasyon süresi, pH, başlangıç substrat konsantrasyonu ve enzim miktarı parametreleri incelenmiştir. Belirlenen optimum koşullarda oksijen tüketimi ile klor uzaklaştırılması arasındaki korelasyon araştırılmıştır.Optimum deklorinasyon koşulları pentaklorofenol için 5 dakika inkübasyon süresi, pH 5.0, başlangıç substrat konsantrasyonu 200 µM ve enzim miktarı 4 ml; 2,6 diklorofenol için 2 dakika inkübasyon süresi, pH 5.0, başlangıç substrat konsantrasyonu 600 µM ve enzim miktarı 4 ml olarak belirlenmiştir.Trametes versicolor ATCC (200801)' den elde edilen lakkaz enziminin pentaklorofenol ve 2,6 diklorofenol'den klor uzaklaştırılmasında etkin olarak kullanulabileceğini düşünülmektedir.
dc.description.abstractChlorophenols are an important class of xenobiotics that have been extensively used in the production of pesticides, herbicides and wood preservatives. They are therefore commonly found in soil, sediments, surface water and waste water and are known as priority environmental pollutants because of their high toxicity, carcinogenicity and persistence. However, some microorganisms are responsible for the degradation and also dechlorination of chlorophenolics.In this study, was the selection of the potent strain from the point of view laccase production in some basidiomycetes strains including Polyporus arcularius (T 438), Schizophyllum commune (T 701), Clavariadelphus truncatus (T 192), Pleurotus eryngii (M 102), Ganoderma applanatum (M 105), Trametes versicolor (D 22), Cerrena unicolor (D 30), Schizophyllum commune (D 35), Ganoderma lucidum (D 33) and Trametes versicolor ATCC (200801) by using five different media.The laccase production activity of Trametes versicolor ATCC (200801) was found to be more than that of the other fungi examined with all media especially Modified Vogel Medium. The parameter including incubation period, pH, initial substrate concentration and amount of enzyme were tested for dechlorination process for penthachlorophenol and 2,6 dichlorophenol. It was investigated that, correlation with oxygen consumption and dechlorination processes under the determined optimum conditions.The optimum dechlorination was obtained after 5 min of incubation period, pH 5.0, 200 µM initial substrate concentration and 4 ml amount of enzyme for penthachlorophenol, and 2 min of incubation period, pH 5.0, 600 µM initial substurate concentration and 1ml amount of enzyme for 2,6 dichlorophenol.We propose that according to its ability to dechlorination of penthachlorophenol and 2,6 dichlorophenol, laccase from Trametes versicolor ATCC (200801) might be effective in the dechlorination process.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyoteknolojitr_TR
dc.subjectBiotechnologyen_US
dc.titleÇeşitli basidiomycetes izolatları ile klorofenolik bileşiklerin biyolojik yıkımı
dc.title.alternativeBiodegradation of chlorophenolic compounds by various basidiomycetes isolates
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBiyoloji Anabilim Dalı
dc.subject.ytmLaccase
dc.subject.ytmBasidiomycetes
dc.subject.ytmPentachlorophenol
dc.identifier.yokid323083
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid237266
dc.description.pages102
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess