dc.contributor.advisor | Çağlayan, Çiğdem | |
dc.contributor.author | Onat, Özlem | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T12:03:21Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T12:03:21Z | |
dc.date.submitted | 2018 | |
dc.date.issued | 2019-04-29 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/407873 | |
dc.description.abstract | Kocaeli Üniversitesi Birinci Sınıf Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıklarının Ve Etkileyen Etmenlerin DeğerlendirilmesiAmaç: Bu çalışmanın amacı, Kocaeli Üniversitesi birinci sınıf öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarını ve etkileyen etmenleri saptamaktır.Gereç ve Yöntem: Kesitsel tipte araştırma tekniği kullanılan bu çalışmada Kocaeli Üniversitesi birinci sınıfta eğitimine devam eden 14 699 öğrenciden tabakalı örnek seçim tekniği kullanılarak örnek seçilmiştir. Örnek büyüklüğü; %95 GA, olayın gerçekleşme olasılığı %50, alfa hata %5 olarak hesaplandığında 375 öğrenci saptanmış ve 400 öğrenciye ulaşmak hedeflenmiştir. Soru formu, Beden Algısı Ölçeği ve Toplumsal Cinsiyet Algısı Ölçeği öğrencilere dağıtılarak kendi kendilerine yanıtlamaları istenmiştir.Bulgular: Araştırmaya katılan öğrencilerin yaş ortalamaları 19,4±1,2 yıl olarak saptanmıştır. Öğrencilerin % 50,2'si kadındır ve % 49,5'i yurtta kaldığını belirtmiştir. Öğrencilerin %27'5'i halen sigara, %5,8'i düzenli alkol kullandığını belirtmiştir. Araştırmaya katılan öğrencilerin %45,8'i her gün düzenli olarak üç öğün tükettiğini, %46,5'i düzenli olarak kahvaltı yapmadığını belirtmiştir. Araştırmaya katılan öğrencilerin ―sağlıklı beslenme puanı‖ ortalaması 18,3±4,7 olarak saptanmıştır. Yurtta, tek başına, kardeşiyle veya arkadaşıyla evde kalan, beslenmeye ayrılan para kısmen yeterli ve yetersiz diyen, sigara kullanan öğrencilerde ―sağlıklı beslenme puanı‖ düşük bulunmuştur ve gruplar arası fark istatistiksel olarak anlamlıdır (p<0,05). Diyet yapmayan, fiziksel aktivite yapan, düşük-normal kilolularda ve vücut ağırlığını zayıf/ideal olarak değerlendiren kadın öğrencilerde beden algısı puanı yüksek bulunmuştur ve gruplar arası fark istatistiksel olarak anlamlıdır (p<0,05). Alkol kullanan, balık tüketmeyen, fiyata dikkat eden ve diyet yapan erkek öğrencilerde toplumsal cinsiyet algısı puanı yüksek bulunmuştur ve gruplar arası fark istatistiksel olarak anlamlıdır (p<0,05).Sonuç: Üniversite öğrencilerinin sağlıklı beslenme alışkanlığı göstermedikleri saptanmıştır. Üniversite öğrencileri sağlıklı beslenmeleri konusunda yönlendirilmelidir.Anahtar Kelimeler: Sağlıklı beslenme, adolesan, beden algısı, toplumsal cinsiyet | |
dc.description.abstract | The Evaluation of Nutrition Habits and Influencing Factors of Kocaeli University First Grade StudentsObjective: The aim of this study to determine the nutrition habits and influencing factors of Kocaeli University first grade students.Material and Method: In this study cross-sectional research technique was used. The sample was selected by using layered sample selection technique from 14 699 students who were attending Kocaeli University first grade education. Sample size is calculated as 375 students with confidence interval of 95%, probability of occurrence 50%, and alpha error of 5%. It is targeted to reach 400 students. The questionnaire, Body Perception Scale and Perception of Gender Scale were distributed to the students and asked to answered on their own.Results: The average age of the students who participated in the survey was 19,4±1,2 years. 50,2% of the students are women. 49,5% of the students have stayed in the dormitory.27% of the students stated that they still use smoking and 5,8% use regular alcohol. 45,8% of the students who participated in the research stated that they consume three meals regularly every day and 46,5% stated that they did not make breakfast regularly. The average `healthy nutrition score` of the students participating in the research was 18,3 ± 4,7. Healthy nutrition score was found low in students who staying in the dormitory, staying alone, with their sibling or friends at home, determined the money allocated to nutrition is partly sufficient and inadequate and smoked. The difference between the groups was statistically significant (p<0,05). Body perception score was found high in female students who did not diet, did physical activity, had low-normal weight and evaluated body weight as weak/ideal. The difference between the groups was statistically significant (p<0,05). Gender perception score was found high in male students who used alcohol, did not consume fish, paid attention to price and did diet. The difference between the groups was statistically significant (p<0,05).Conclusion: University students were found not to have healthy nutrition habits. University students should be directed towards healthy nutrition.Keywords: Healthy nutrition, adolescent, body perception, gender | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Halk Sağlığı | tr_TR |
dc.subject | Public Health | en_US |
dc.title | Kocaeli Üniversitesi birinci sınıf öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarının ve etkileyen etmenlerin değerlendirilmesi | |
dc.title.alternative | The evaluation of nutrition habits and influencing factors of Kocaeli University first grade students | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2019-04-29 | |
dc.contributor.department | Halk Sağlığı Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | University students | |
dc.subject.ytm | Nutrition | |
dc.subject.ytm | Nutritional habits | |
dc.subject.ytm | Nutritional status | |
dc.subject.ytm | Nutrition surveys | |
dc.subject.ytm | Healthy nutrition | |
dc.subject.ytm | Adolescents | |
dc.subject.ytm | Gender identity | |
dc.subject.ytm | Body image | |
dc.identifier.yokid | 10213751 | |
dc.publisher.institute | Tıp Fakültesi | |
dc.publisher.university | KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ | |
dc.type.sub | medicineThesis | |
dc.identifier.thesisid | 518580 | |
dc.description.pages | 133 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |