Show simple item record

dc.contributor.advisorÖnder, Selahattin
dc.contributor.authorOğur, Necmettin
dc.date.accessioned2020-12-29T11:55:15Z
dc.date.available2020-12-29T11:55:15Z
dc.date.submitted2015
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/406609
dc.description.abstractÜlkemizde şeker sanayinin kuruluşu cumhuriyetin ilk yıllarına dayanmaktadır. İlk kurulan şeker fabrikaları, salt ekonomik kalkınma modeli olmasının çok ötesinde bir nitelik sergilemiş ve topyekûn kalkınmanın öncü modellerini oluşturmuştur. Cumhuriyetin kurulduğu yıllarda `iktisadi` olarak ifade edilen varlıklar oldukça sınırlı iken kısa bir zaman dilimi içerisinde iktisadi gelişmelerle ilgili düşünceler ve çalışmalar giderek yoğunlaşmaya başlamıştır. Bu yıllarda hammadde bakımından ülkemizde bolca yetiştirilebilen potansiyel ürünlere ve bu ürünleri işleyen endüstri kuruluşlarına öncelik verilerek kurulumları için gerekli çalışma ve destekler başlatılmıştır. Özellikle üç beyazlar olarak adlandırılan pamuk, un ve şeker üretimi için yoğun bir çalışma içerisine girilmiştir. Kurulan ilk fabrikalardaki üretim sayesinde ülkenin bu alandaki dışa bağımlılığı azaltılmış ve kendine yeter, ihtiyaçlarını kendi karşılar hale getirilmeye başlanmıştır. Cumhuriyetin ilk yıllarında, ülkenin ihtiyaç duyduğu şekerin karşılanmasında büyük sıkıntılarla karşılaşılmış, yerli üretim için teşvikler verilmiş, cumhuriyetin ilk on yılında ihtiyaç duyulan şeker büyük uğraşlar sonucu elde edilmiş ve ülkenin şeker ihtiyacı benimsenen devletçilik politikaları neticesinde yerli sanayi ile karşılanır hale gelmiştir. Eskişehir Şeker Fabrikası, kurulduğu 1933 yılından günümüze kadar Eskişehir'in ekonomik ve sosyal gelişiminde önemli bir rol oynamış, anlamlı bir katkı sağlamış ve ulusal şeker ihtiyacını büyük ölçüde karşılamıştır. Sanayileşme, ülke ekonomisi açısından lokomotif bir nitelik taşımaktadır. Şeker ve ona bağlı yan sanayiler binlerce çalışana istihdam imkânı sağlamaktadır. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de şeker üretimi için kurulan üçüncü şeker fabrikası olan Eskişehir Şeker Fabrikasını incelemektir. Çalışmada Türkiye'deki şeker üretiminin tarihsel boyutu ile toplumsal ve ekonomik yaşamı etkileme boyutları ele alınmıştır. Çalışma için gerekli veriler, çalışmanın odak noktalarından birisi olan cumhuriyetin ilk on yılına ait TBMM tutanakları, gazeteler, dergiler, Şeker Kurumu yayınları, anı, röportaj, makaleler ve şeker ile ilgili yazılan eserlerden oluşmuştur.
dc.description.abstractThe foundation of the sugar industry in our country is based on the early years of the republic. First established sugar mills, exhibited a quality far beyond mere economic development model and that the ball has created pioneering models of aggregate development. In the years when the Republic was founded `economic` rather limited when expressed as assets and operations related to the economic development of ideas in a short period of time began to intensification. Can be grown in abundance in our country in this year's potential in terms of products and raw materials required for installation of work by giving priority to industrial organization and functioning of these products support was initiated. Especially the so-called three white cotton, was inserted into an intensive study and sugar production. First established thanks to the reduced dependence on foreign production in the factories of the country self-sufficient in this area and, meet the needs began to make their point. In the early years of the Republic, the country needed was faced with great difficulties in meeting the sugar, incentives for domestic production and given the republic have obtained the first decade of the needed sugar great deal and the country's sugar needs, the adopted statist policies as a result has become covered by the domestic industry.Eskisehir Sugar Factory, since its establishment in 1933 until Eskişehir have played an important role in economic and social development, has provided a significant contribution and meet the needs of the national sugar significantly. Industrialization carries a locomotive nature in terms of the national economy. Sugar and provide employment opportunities for thousands of employees affiliated suppliers. The purpose of this study, Eskişehir, the third sugar factory was established for sugar production in Turkey is to examine the Sugar Factory. Social and economic life of the historical dimension of sugar production in Turkey affect the size of the study are discussed. The data required for this study, the first decade of the of the Parliament report of someone who republics of the focus of work, newspapers, magazines, Sugar Authority publications, memoirs, interviews, articles consisted of works written about and sugar.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectEkonomitr_TR
dc.subjectEconomicsen_US
dc.subjectTarihtr_TR
dc.subjectHistoryen_US
dc.titleEskişehir Şeker Fabrikası
dc.title.alternativeEski̇şehi̇r Sugar Factory
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentTarih Anabilim Dalı
dc.subject.ytmDevelopment
dc.subject.ytmDevelopment policies
dc.subject.ytmEconomic development
dc.subject.ytmRepublican Period
dc.subject.ytmSugar
dc.subject.ytmEskişehir
dc.subject.ytmHistory
dc.subject.ytmSugar factories
dc.identifier.yokid10066576
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid384686
dc.description.pages155
dc.publisher.disciplineTürkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess