Show simple item record

dc.contributor.advisorYıldız, Nihat
dc.contributor.authorEsen, Fikret
dc.date.accessioned2020-12-29T11:52:32Z
dc.date.available2020-12-29T11:52:32Z
dc.date.submitted1997
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/406100
dc.description.abstract67 6. ÖZET Bu araştırma, Akkaraman ve Sakız x Akkaraman (F1) melezi kuzuların büyüme, yaşama gücü, besi ve karkas özellikleri ile vücut ölçülerinin araştırılması amacıyle yapılmıştır. Araştırma için gerekli veriler, süt emme döneminde 34 baş Saf Akkaraman ile 32 baş Sakız x Akkaraman (F1) melezi kuzudan; sütten kesimden sonraki besi döneminde ise saf genotipten 11, melez genotipten 12 baş erkek kuzudan elde edilmiştir. Kuzuların süt emme döneminde kaliteli kuru yonca ve konsantre yem, Hayvan Besleme Anabilim Dalı'nın önerisine göre; besi döneminde kuru yonca ve konsantre yem ad lib. olarak verilmiştir. 20 kg canlı ağırlıktan itibaren aynı bölmede topluca besiye alınan erkek kuzular 45 kg canlı ağırlığa ulaşana kadar beslenmişler ve karkas özelliklerini araştırmak amacıyla kesilmişlerdir. Süt emme döneminde kuzuların büyümelerine etki eden faktörler En Küçük Kareler Metodu ile incelenmiş; besi ve karkas özellikleri ile vücut ölçülerinin karşılaştırılmasında ise t testi kullanılmıştır. Saf ve melez kuzularda sırasıyla ortalama doğum ağırlığı 3.73 ve 3.78 kg, sütten kesim ağırlığı 20.23 ve 19.03 kg, doğumdan itibaren sütten kesime kadar günlük canlı ağırlık artışı 157 ve 145 g ve sütten kesimdeki (105 günlük yaş) yaşama gücü % 68.96 ve 78.57 olmuştur. Kuzuların 45 kg kesim ağırlığındaki besi ve karkas özellikleri Tablo: 6.1'de özetlenmiştir.68 Tablo: 6.1. Kuzuların 45 kg Kesim Ağırlığında Besi ve Karkas Özellikleri * (P<0.05), ** (P<0.01): Diğer genotipten önemli düzeyde yüksek
dc.description.abstract69 7. SUMMARY PRODUCTION CHARACTERISTICS OF AKKARAMAN, SAKIZ X AKKARAMAN (Fl) CROSSBRED LAMBS The aim of this study was to investigate the growth, survival ability, fattening and carcass characteristics and body size of Akkaraman and Sakız x Akkaraman (Fl) crossbred lambs. The data obtained from 34 Akkaraman and 32 Sakız x Akkaraman crossbred lambs in suckling period, and also from 11 purebred and 12 crossbred ram lambs in fattening period were used in the study. Lambs were fed, in accordance with the recommendation of the deparment of Animal Nutrition with alfalfa hay and concentrates in the suckling period, and were fed with alfalfa hay and concentrates ad libitum in the fattening period. All the ram lambs with the live weight, of 20 kg were fattened in the same pen until they reached 45 kg live weight and afterwards they were slaughtered to investigate the characteristics of the carcass. Factors that influenced the growth of the lambs in the suckling period were analysed by the Least Squares method, and t test was used to compare the fattening and carcass characteristics with body size. The average birth weight was 3.73 and 3.78 kg, the weaning weight was 20.23 and 19.03 kg, the daily live weight gain from birth to the weaning was 157 and 145 g and the survival ability at weaning (105th day of age) was 68.96 and 78.57 % in the purebred and crossbred lambs, respectively. The fattening and carcass characteristics of the lambs at 45 kg slaughter weight were summarised in the Table 7.170 Table: 7.1. The Fattening and Carcass Characteristics Of the Lambs at 45 kg Slaughter Weight. *(P<0.05), **(P<0.01): significantly higher than other bred.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectVeteriner Hekimliğitr_TR
dc.subjectVeterinary Medicineen_US
dc.titleAkkaraman, Sakız X Akkaraman Melez (F1) kuzularda verim özellikleri
dc.title.alternativeProduction characteristics of Akkaraman, Sakız X Akkaraman (F1) crossbred lambs
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentZootekni Anabilim Dalı
dc.subject.ytmSheep
dc.subject.ytmLambs
dc.subject.ytmHybridization
dc.identifier.yokid58870
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityFIRAT ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid58870
dc.description.pages95
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess