Deneysel diabette E vitaminin insülin gereksinimine ve oksidatif durumlar üzerine olan etkisinin araştırılması
dc.contributor.advisor | Baydaş, Giyasettin | |
dc.contributor.author | Erçel, Ergül | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T11:52:02Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T11:52:02Z | |
dc.date.submitted | 1999 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/405995 | |
dc.description.abstract | 39 6. ÖZET Bu çalışma Streptozotocin (STZ) ile Diabetes mellitus oluşturulan ratlarda, E vitamininin serbest radikaller üzerine olan etkilerini incelemek amacı ile yapıldı. Bu çalışmada `Elazığ Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü`nden alınan 64 adet erkek Wistar-Albino cinsi ratlar kullanıldı. Ratlar çalışma öncesi standart hale getirilen laboratuvar ortamında bir süre tutuldu ve çalışmaya hazır hale getirildiler. Çalışma öncesi bütün ratların tek tek ağırlıkları ölçüldü ve üç grup [ 1. grup : kontrol grubu (n=13), 2. grup : STZ grubu (n=27), 3. grup : STZ+E vitamini grubu (n=24) ] oluşturuldu. Diabetes mellitus 60 mg/kg vücut ağırlığı olacak şekilde intraperitoneal olarak 0.1 M Fosfat-Sitrat tamponu içinde çözülmüş tek doz STZ enjeksiyonu ile oluşturuldu. Kontrol grubuna ise plasebo olarak 0.1 M Fosfat-Sitrat tamponu uygulandı. Plazma lipit peroksit (LPO) düzeylerinde kontrol grubuna (1.12 ± 0.23 nmol MDA/ml) göre STZ (2.96 ± 0.94 nmol MDA/ml) ve STZ+E vitamini gruplarında (2.27 ± 0.54 nmol MDA/ml) anlamlı artışlar saptandı (sırasıyla p<0.001, p<0.01). STZ+E vitamini grubunda plazma LPO düzeyinde STZ grubu ile karşılaştırıldığında anlamlı bir azalma tespit edildi (p< 0.01). Karaciğer dokusu Malondialdehit (MDA) düzeyi, kontrol grubu ile (1-10.40 ± 34.20 nmol/g yaş ağırlık) ile karşılaştırıldığında STZ grubunda (147.26 ± 46.68 nmol/g yaş ağırlık) anlamlı artış gösterirken (p<0.05), STZ+E vitamini grubunda (118.83 ± 37.35 nmol/g yaş ağırlık) farklılık saptanmadı (p>0.05). STZ+E vitamini grubunun karaciğer dokusu MDA düzeyi STZ grubuna göre anlamlı bir şekilde daha düşüktü (p<0.05). Böbrek dokusu MDA düzeyi kontrol grubu (99.00 ± 33.05 nmol/g yaş ağırlık) ile karşılaştırıldığında STZ grubu (164.59 ± 19.63 nmol/g yaş ağırlık) ve STZ+E vitamini grubunda (136.43 ± 21.19 nmol/g yaş ağırlık) anlamlı artışlar gösterdi (sırasıyla pO.001, p<0.01). STZ+E vitamini grubunda böbrek dokusu MDA düzeyinin STZ grubuna göre önemli oranda düşük olduğu saptandı (pO.001 ). Beyin dokusu MDA düzeyi kontrol grubu (229.12 ± 66.63 nmol/g yaş ağırlık) ile karşılaştırıldığında STZ grubunda (293.60 + 55.54 nmol/g yaş ağırlık) anlamlı bir ' ''-. '` '. -: | |
dc.description.abstract | 41 7. SUMMARY This study was performed to determine effects of vitamin E on free radicals in rats with diabetes mellitus induced by Streptozotocin (STZ). In this study 64 adult male Wistar-Albino rats (obtained from Elazığ Veterinary Control and Research Institute) were used. The animals were maintained in a standard laboratory environment and then prepared for the study. Before the experiments, rats were individually weighed and they were divided into three groups [group 1 : control group (n=13), group 2 : STZ group (n=27), group 3 : STZ+Vitamin E group (n=24)]. In order to induce diabetes mellitus, single dose of 60 mg/kg STZ in 0.1 M Phosphate-Citrate tampon were intraperitoneally injected. Control group was given 0.1 M Phosphate-Citrate tampon solution as placebo. Plasma lipid peroxide (LPO) levels were significantly increased in STZ (2.96 ± 0.94 nmol MDA/ml) and STZ+Vitamin E (2.27 ± 0.54 nmol MDA/ml) groups compared to control levels (1.12 + 0.23 nmol MDA/ml) (p<0.001,p<0.01 respectively). Plasma LPO levels of STZ+Vitamin E group were significantly decreased when compared to STZ group (p< 0.01 ). Liver tissue Malondialdehyde (MDA) level in STZ group (147.26 ± 46.68 nmol/g wet weight) was significantly increased (p<0.05), but there was no significant increase in the STZ+Vitamin E group (118.83 ± 37.35 nmol/g wet weight) (p>0.05), compared to control group liver tissue MDA levels (110.40 ± 34.20 nmol/g wet weight). Liver MDA levels of STZ+Vitamin E group were significantly lower than the STZ group (p<0.05). Kidney tissue MDA levels were significantly increased in both STZ (164.59 ± 19.63 nmol/g wet weight) and STZ+Vitamin E (136.43 ±21.19 nmol/g wet weight) groups compared to control group (99.00 ± 33.05 nmol/g wet weight) (p< 0.001, p<0.01 respectively). Kidney MDA levels of STZ+Vitamin E group were significantly lower than STZ group (p<0.001 ). Brain tissue MDA level in STZ group (293.60 ± 55.54 nmol/g wet weight) was significantly increased (p<0.05), but there was no significant increase in the42 STZ+Vitamin E group (235.33 ± 34.21 nmol/g wet weight) (p>0.05), compared to control group brain tissue MDA levels (229.12 ± 66.63 nmol/g wet weight). Brain MDA levels of STZ+Vitamin E group were significantly lower than the STZ group (p<0.01). In cardiac tissue, MDA levels in the STZ group (240.58 ± 96.51 nmol/g wet weight) were significantly increased compared to the control group (141.88 + 5.20 nmol/g wet weight) (p<0.001 ). In Vitamin E administered group, cardiac tissue MDA levels of STZ group (192.65 ± 27.82 nmol/g wet weight) were higher than the control group (p< 0.01), but lower than the STZ group (p<0.05). During our study, the body weight of control group was increased by 45.83 %, 14.36 % for STZ and 34.73 % for STZ+Vitamin E groups. In conclusion, we found that vitamin E did not effect importantly on glucose metabolism, but effected the level of MDA in plasma and studied tissues as found in control. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Fizyoloji | tr_TR |
dc.subject | Physiology | en_US |
dc.title | Deneysel diabette E vitaminin insülin gereksinimine ve oksidatif durumlar üzerine olan etkisinin araştırılması | |
dc.title.alternative | Investigation of the effect of vitamin E on insulin requirement and oxidative status in experimental diabetes | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Malondialdehyde | |
dc.subject.ytm | Free radicals | |
dc.subject.ytm | Vitamin E | |
dc.subject.ytm | Streptozotocin | |
dc.subject.ytm | Diabetes mellitus | |
dc.identifier.yokid | 86393 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | FIRAT ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 86393 | |
dc.description.pages | 54 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |