Show simple item record

dc.contributor.advisorÇelik, Cemal
dc.contributor.authorAltay, Niyazi
dc.date.accessioned2020-12-29T11:51:57Z
dc.date.available2020-12-29T11:51:57Z
dc.date.submitted1999
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/405979
dc.description.abstract64 6. ÖZET Bu çalışma, bazı antibiyotiklerin yoğurtta pıhtı oluşumu ve yoğurt kültürlerinden S. thermophilics ile L. bulgaricus üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla yapıldı. Çalışmada, değişik 15 adet antibiyotik kullanıldı. Beta laktam grubu antibiyotiklerin pıhtı oluşumunu engelleyen minimal konsantrasyonları ve pıhtı oluşumunu engellemeyen maksimal konsantrasyonları sırası ile, penisilin G potasyumun 0.05 IU/ml, 0.03 IU/ml; penisilin prokain G'nin 0.04 IU/ml, 0.03 IU/ml; ampisilin sodyumun 0.03 ug/ml, 0.02 ug/ml; amoksisilinin 0.30 ug/ml, 0.20 ug/ml; sefazolinin 0.20 ug/ml, 0.10 ug/ml olarak saptandı. Aynı preparatların S. thermophilus ve L. bulgaricus* /m gelişmesini engelleyen konsantrasyonları ve letal konsantrasyonları sırası ile, penisilin G potasyumun 0.05 IU/ml, 0.05 IU/ml; penisilin prokain G'nin 0.04 IU/ml, 0.04 IU/ml; ampisilinin 0.03 ug/ml, 0.03 ug/ml; amoksisilinin 0.30 ug/ml, 0.30 ug/ml; sefazolinin 0.30 ug/ml, 0.30ug/ml, penislin G potasyumun 0.07 IU/ml, 1.0 IU/ml; penisilin prokain G'nin 0.8 IU/ml, 0.8 IU/ml; ampisilinin 0.6 ug/ml, 50 ug/ml; amoksisilinin 50 ug/ml, 0.7 ug/ml; sefazolinin 30 ug/ml, 10 jıg/ml, olarak tespit edildi. Makrolit grubu antibiyotiklerin pıhtı oluşumunu engelleyen minimal konsantrasyonları ve pıhtı oluşumunu engellemeyen maksimal konsantrasyonları sırası ile, eritromisin sülfatm 0.2 ug/ml, 0.1 ug/ml; tylosinin 0.4 ug/ml, 0.3 ug/ml; linkomisinin 0.3 ug/ml, 0.1 ug/ml olarak saptandı. Aym antibiyotiklerin S. thermophilus ve L. bulgaricus 'un gelişmesini engelleyen konsantrasyonları ve letal konsantrasyonları sırası ile, eritromisin sülfatın 0.2 ug/ml, 0.6 ug/ml; tylosinin 0.4 ug/ml, 0.465 ug/ml; linkomisinin 0.3 ug/ml, 0.3 ug/ml, eritromisin sülfatın 30 ug/ml, 130 ug/ml; tylosinin 10ug/ml, 10 ug/ml; linkomisinin 20 ug/ml, 20 ug/ml olarak tespit edildi. Aminoglikozid grabu antibiyotiklerin pıhtı oluşumunu engelleyen minimal konsantrasyonları ve pıhtı oluşumunu engellemeyen maksimal konsantrasyonları sırası ile, streptomisinin 21 ug/ml, 20 ug/ml; gentamisin sülfatm 13 ug/ml, 12 ug/ml; amikasinin 15 ug/ml, 14 ug/ml olarak saptandı. Aym preparatlarm S. thermophiîus ve Z. bulgaricus'xm gelişmesini engelleyen konsantrasyonları ve letal konsantrasyonları sırası ile, streptomisinin 21 jıg/ml, 21 ug/ml; gentamisinin 13 ug/ml, 13 ug/ml; amikasinin 15 ug/ml, 15 j.g/ml, streptomisinin 70 ug/ml, 25 ug/ml; gentamisinin 15 ug/ml, 15 ug/ml; amikasinin 60 ug/ml, 20 ug/ml olarak belirtildi. Florokinolon grubu antibiyotiklerin pıhtı oluşumunu engelleyen minimal konsantrasyonları ve pıhtı oluşumunu engellemeyen maksimal konsantrasyonları sırası ile danofloksasinin 5.0 ug/ml, 3.0 ug/ml; enrofloksasinin 3.0 ug/ml, 2.0 ug/ml olarak saptandı. Aym preparatlarm S. thermophiîus ve L. bulgaricus'vaı gelişmesini engelleyen konsantrasyonları ve letal konsantrasyonları sırasıyla, danofloksasinin 5.0 ug/ml, 5.0 ug/ml; enrofloksasinin 10 ug/ml, 10 ug/ml, danofloksasinin 130 ug/ml, 480 ug/ml; enrofloksasinin 170 ug/ml, 460 ug/ml olarak tespit edildi. Tetrasiklin grubu preparatlarm pıhtı oluşumunu engelleyen minimal konsantrasyolan ve pıhtı oluşumunu engellemeyen maksimal konsantrasyonları sırasıyla, oksitetrasiklin dihidratın 0.30 ug/ml, 0.10 ug/ml; oksitetrasiklinin 0.20 IU/ml, 0.09 IU/ml olarak belirtildi. Aynı preparatlarm S. thermophiîus ve L. bulgaricus^un gelişmesini engelleyen66 konsantrasyonları ve letal konsantrasyonları sırasıyla, oksitetrasiklin dihidratın 03 ug/ml, 0.7 ug/ml; oksitetrasiklinin 0.2 IU/ml, 0.2 IU/ml, oksitetrasiklin dihidratın 20 jig/ml, 70 ug/ml; oksitetrasiklinin 1.0 IU/ml, 1.0 IU/ml olarak saptandı. Sonuç olarak, veteriner hekimlikte kullanılan farklı dozlardaki bazı antibiyotiklerin starter kültürlerin {S. thermophilus ve L. buîgaricus) gelişmesini engellediği, bundan dolayı pıhtı oluşumunu önlediği tespit edildi. Ayrıca bu antibiyotiklerin insan sağlığı üzerinde risk oluşturabileceği vurgulanabilir Bu yüzden üretimde kullanılan çiğ sütteki antibiyotiklerin kontrolleri, insan sağlığı ve gelişmekte olan süt endüstrisindeki kaliteyi yükseltmek için yapılmalıdır.
dc.description.abstract67 7. SUMMARY This study was made to investigate the effects of some antibiotics on coagulum formation in yogurt and yogurt cultures.S. thermophilics and L. bulgaricus. Total 1 5 antibiotics were used in this study. The minimal concentrations preventing coagulum formation and the maximal concentrations non-preventing coagulum formation of beta lactamase antibiotics group were determined as penicillin G potasium 0.05 IU/ml, 0.03 IU/ml; penicillin procain G 0.04 IU/ml, 0.03 IU/ml; ampicillin sodium 0.03 ug/ml, 0.02 ug/ml; amoxicillin 0.30 ug/ml, 0.20 ug/ml; cefazolin 0.20 ug/ml, 0.10 ug/ml respectively. The concentrations preventing the growing of S. thermophilics and L. bulgaricus and the letal concentrations of the same preparates were determined as penicillin G potasium 0.05 IU/ml, 0.05 IU/ml; penicillin procain G 0.04 IU/ml, 0.04 IU/ml; ampicillin sodium 0.03 ug/ml, 0.03 ug/ml; amoxicillin 0.30 ug/ml, 0.30 ug/ml; cefazolin 0.30 ug/ml, 0.30 ug/ml, penicillin G potasium 0.07 IU/ml, 1.0 IU/ml; penicillin procain G 0.8 IU/ml, 0.8 IU/ml; ampicillin sodium 0.6 ug/ml, 50 ug/ml; amoxicillin 50 ug/ml, 0.7 ug/ml; cefazolin 30 ug/ml, 10 ug/ml respectively. The minimal concentrations preventing coagulum formation and the maximal concentrations non-preventing coagulum formation of macrolide antibiotics group were determined as eritromycin sülfat 0.2 ug/ml, 0.1 ug/ml; tylocin 0.4 ug/ml, 0.3 ug/ml; lincomycin 0.3 ug/ml, 0.1 ug/ml respectively. The concentrations preventing the growing of S. thermophilics and L. bulgaricus and the letal concentrations of the same preparates were determined as eritromycin sülfat 0.2 ug/ml, 0.6 ug/ml;68 tylocin 0.4 ug/ml, 0.4 ug/ml; lincomycin 0.3 ug/ml, 0.3 ug/ml, eritromycin sulfat 30 ug/ml, 130 ug/ml; tylocin 10 ug/ml, 10 ug/ml; lincomycin 20 ug/ml, 20 ug/ml respectively. The minimal concentrations preventing coagulum formation and the maximal concentrations non-preventing coagulum formation of aminoglycoside antibiotics group were determined as streptomycin 21 y.g/ml, 20 ug/ml; gentamycin sulfat 13 ug/ml, 12 ug/ml; amicasin 15 ug/ml, 14 ug/ml respectively. The concentrations preventing the growing of S. thermophilus and L. bulgaricus and the letal concentrations of the same preparates were determined as streptomycin 21 ug/ml, 21 ug/ml; gentamycin sulfat 13 ug/ml, 13 ug/ml; amicasin 15 ug/ml, 15 ug/ml, streptomycin 70 ug/ml, 25 ug/ml; gentamycin sulfat 15 ug/ml, 15 ug/ml; amicasin 60 ug/ml, 20 ug/ml respectively. The minimal concentrations preventing coagulum formation and the maximal concentrations non-preventing coagulum formation of fluoroquinole antibiotics group were determined as danofloxacin 5.0 ug/ml, 3.0 ug/ml; enrofloxacin 3.0 ug/ml, 2.0 ug/ml respectively. The concentrations preventing the growing of S. thermophilus and L. bulgaricus and the letal concentrations of the same preparates were determined as danofloxacin 5.0 ug/ml, 5.0 ug/ml; enrofloxacin 10 ug/ml, 10 ug/ml, danofloxacin 130 ug/ml, 480 ug/ml; enrofloxacin 170 ug/ml, 460 ug/ml respectively. The minimal concentrations preventing coagulum formation and the maximal concentrations non-preventing coagulum formation of tetracycline antibiotics group were determined as oxytetracyclin dihydrat 0.30 ug/ml, 0.10 ug/ml; oxytetracyclin 0.20 IU/ml, 0.09 IU/ml respectively. The concentrations preventing the growing of S. thermophilus and L. *.©.69 bulgaricus and the letal concentrations of the same preparates were determined as oxytetracyclin dihydrat 0.30 ug/ml, 0.70 ug/ml; oxytetracyclin 0.20 IU/ml, 0.20 IU/ml, oxytetracyclin dihydrat 20 ug/ml, 70 ug/ml; oxytetracyclin 1.0 IU/ml, 1.0 IU/ml respectively. In conclusion, it was determined that the some antibiotics used for veterinary medicine at the different doses inhibited the growing of starter cultures (S. thermophilics and L. bulgaricus) due to that, the coagulum formation is prevented. On the other hand, it can be emphasized that this antibiotics will be able to become risk on human health. Therefore, the controls of the antibiotics must be made in raw milk used at the production for human health and to increase quality at the developing milk industry.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectVeteriner Hekimliğitr_TR
dc.subjectVeterinary Medicineen_US
dc.titleVeteriner hekimlikte kullanılan antibiyotiklerin yoğurt kültürleri ( S.thermophilus ve L. bulgaricus) üzerine etkileri
dc.title.alternativeThe Effects on yoghurt cultures (S. Thermophilus and L.bulgaricus) of antibiotics used for veterinary medicine
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmAntibiotics
dc.subject.ytmYoghurt
dc.subject.ytmLactobacillus bulgaricus
dc.subject.ytmStreptococcus
dc.identifier.yokid88474
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityFIRAT ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid88474
dc.description.pages80
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess