Show simple item record

dc.contributor.advisorTokar, Baran
dc.contributor.authorÜnlü, Ahmet
dc.date.accessioned2020-12-29T11:27:29Z
dc.date.available2020-12-29T11:27:29Z
dc.date.submitted2008
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/401456
dc.description.abstractAhmet Ünlü. Deneysel modelde, transperitoneal endoskopik girişimlerde, karbondioksit emiliminin ve basıncının, barsak motilitesi ve kan gazları üzerine etkisi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı tıpta uzmanlık tezi, Eskişehir 2007. Çocuk hastalarda laparoskopik girişimlerin kan gazı, mide ve barsak motilitesine etkilerini inceleyen yayın sayısı yeterli düzeyde değildir. Bu çalışmada sıçan modelinde, çocuklarda laparoskopi sırasında oluşturulan pnömoperitoneumun, laparoskopi veya laparotomi yapılan erişkinler ve laparotomi yapılan çocuklarda ki kan gazı ve GİS (gastrointestinal sistem) motilitesine etkisinin karşılaştırılması planlandı. Denekler 4 gruba ayrıldı. Çocuk yaş grubu olan Grup 1 ve 2' de sıçanlar, Grup 1 (n=10) CO2 ile pnömoperitoneum yapılan, Grup 2 (n=10), laparotomi yapılan; erişkin yaş grubu olan Grup 3 ve 4' de sıçanlar, Grup 3 (n=10) CO2 ile pnömoperitoneum yapılan, Grup 4 (n=10), laparotomi yapılan olarak ayrıldı. Tüm gruplarda cerrahi işlem süresi 1 saat olarak belirlendi. Çalışmada işlem öncesi ve sonrası kan gazı çalışmasıyla, K+ değişkenliği; ve işlem sonrası mide fundusu ve barsak motilite çalışması yapıldı. Grup içi ve gruplar arası değişkenlik karşılaştırılması yapıldı. Tüm gruplarda işlem sonrası pH düşerken, pCO2' nin yükseldiği, bu değişkenliğin Grup 1 ile diğer grupların karşılaştırılmasında çok ileri derecede anlamlı (p<0.001) olduğu görüldü. K+ değeri erişkin gruplar 3 ve 4' de anlamlı olarak artmıştı. Mide fundusu ve barsak motilitesi çocuk yaş gruplarında azalmakla beraber erişkin grupları ile anlamlı farklılık saptanmadı. Bu çalışmanın sonuçları, çocuklarda laparoskopinin erişkinler ile aynı basınç düzeyi ve süresinde, solunumsal asidoz etkisinin daha belirgin olduğunu, ancak mide ve barsak motilitesi üzerine etkilerinin erişkinlerden farklı anlamlı değişkenlik göstermediğini düşündürmektedir. Çocuklarda, yenidoğanlarda dâhil farklı yaş, basınç uygulama düzeyi ve süresi değişkenleri ile yapılacak yeni çalışmalara ihtiyaç vardır.Anahtar Kelimeler: laparoskopi, pnömoperitoneum, kan gazları, GİS motilitesi, pediatrik.
dc.description.abstractAhmet Ünlü. Carbondioxide absorption and pressure effect on intestinal motility and blood gases in experimental model of transperitoneal endoscopic procedures Eskişehir Osmangazi University, School of Medicine, Department of Pediatric Surgery, Medical Specialty Thesis, Eskisehir 2007. The reports on the effect of laparoscopy on intestinal motility and blood gases in children are not sufficient enough. In this study on rats, the aim was to compare the effect of pnuemoperitonium on intestinal motility and blood gases on pediatric and adult ages; laparoscopy was also compared with laparotomy. Of 4 groups, Group 1 and 2 were pediatric group rats; in Group 1 (n=10), pnuemoperitonium was applied, in Group 2 (n=10) laparotomy was performed. In adult groups, in Group 3 (n=10), pnuemoperitonium was applied, in Group 4 (n=10) laparotomy was performed. The duration of surgical procedures was one hour for all groups. Pre and post-study blood gases analysis, K+ changes and gastric and intestinal motility studies were performed. In-group and inter-group comparison of data were evaluated. In all groups, pH dropped and pCO2 raised significantly, but the comparison of group 1 with other showed that the pH and pCO2 changes were very highly significantly (p<0.001) different than others. K+ raised significantly in adult groups. Although gastric and intestinal motilities decreased in Group 1 and 2, the difference was not significant from adult groups. This study may suggest that in same pressure and duration of laparoscopy, respiratory acidosis occurs more significantly in children comparing to adults, but the difference on the effect of gastric and intestinal motilities were not significant between Group 1 and others. New studies comparing different ages including newborns, different pressures and durations are needed in children.Key Words: laparoscopy, pnuemoperitonium, blood gases, GIS motility, pediatric.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectÇocuk Cerrahisitr_TR
dc.subjectPediatric Surgeryen_US
dc.titleDeneysel modelde, transperitoneal endoskopik girişimlerde, karbondioksit emiliminin ve basıncının, barsak motilite ve kan gazları üzerine etkisi.
dc.title.alternativeCarbondioxide absorption and pressure effect on intestinal motility and blood gases in experimental model of transperitoneal endoscopic procedures.
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentÇocuk Cerrahisi Anabilim Dalı
dc.subject.ytmPediatrics
dc.subject.ytmPneumoperitoneum
dc.subject.ytmGastrointestinal motility
dc.subject.ytmBlood gas analysis
dc.identifier.yokid303549
dc.publisher.instituteTıp Fakültesi
dc.publisher.universityESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ
dc.type.submedicineThesis
dc.identifier.thesisid196172
dc.description.pages75
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess