Show simple item record

dc.contributor.advisorEskiocak, Sevgi
dc.contributor.authorSayilan, Gülben
dc.date.accessioned2020-12-29T11:26:05Z
dc.date.available2020-12-29T11:26:05Z
dc.date.submitted2008
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/401070
dc.description.abstractBu çalışmada, streptozotosin (STZ) ile diyabet oluşturulmuş sıçanlarda Lkarnitinin tam kan, plazma, karaciğer ve böbrek dokularında protein oksidasyonu ve antioksidan sisteme ait bazı parametrelere etkisi araştırılmıştır. Çalışmada 20 adet Wistar sıçan ortalama ağırlıkları eşit olacak şekilde 3 gruba ayrıldı. Grup 1 kontrol (n=5), grup 2 diyabet (n=8), grup 3 L-karnitin (n=7) olarak belirlendi. Deneysel diyabet, grup 2 ve 3'teki sıçanlara intraperitoneal olarak 50 mg/kg STZ enjeksiyonu ile oluşturuldu. Enjeksiyondan 72 saat sonra grup 3'teki sıçanlara 15 gün süreyle Lkarnitin (500 mg/kg/gün) intraperitoneal olarak verildi. Tam kanda GSH, plazmada tiyol, karaciğer ve böbrek doku homojenatlarında protein oksidasyonun göstergesi olan total-SH, non-protein-SH, protein-SH, ileri oksidasyon protein ürünleri, protein karbonil değerleri ölçülmüştür.Diyabetik grupta grup 1'e göre karaciğer dokusu non-protein-SH azalırken, protein-SH artış göstermişti (her ikisi p<0.05). Böbrek dokusunda ise grup 3'e grup 1'e göre total-SH, non-protein-SH, ileri oksidasyon protein ürünleri ve protein karbonil düzeyleri artmıştı. Bunun yanı sıra kan glukozu düzeyi ile karaciğer non-protein-SH düzeyi arasında negatif, total-SH düzeyi arasında ise pozitif, böbrek total-SH ve protein-SH düzeyleri arasında pozitif ilişkiler gözlenmiştir. Grup 3'ün grup 2'ye göre karaciğer ve böbrekte protein karbonil düzeylerinin azaldığı görüldü.Sonuç olarak bu çalışmada L-karnitinin diyabetik sıçanlarda doku redoks değişimini etkilemediği, proteinlerin redoks değişiminden etkilenmesini engelleyemediği, ama protein karbonil oluşumunu önleyerek proteinleri oksidatifhasardan kısmen koruduğu görülmüştür. Ancak bu etkiler dokudan dokuya değişmektedir.Anahtar Kelimeler: Diabetes mellitus, L-Karnitin, Glutatyon, Total-SH, Non-Protein-SH, Protein-SH, İleri Oksidasyon Protein Ürünleri, Protein Karbonil.
dc.description.abstractAim of this study, effects of L-carnitine on protein oxidation and antioxidant system parameters of whole blood, plasma, liver and kidney tissues of streptozotocin-induced diabetic rats were investigated. During this work 20 Wistar rats were divided into three groups keeping their weights equal, namely, group 1 control (n=5), group 2 diabetes (n=8) and group 3 L-carnitine (n=7). Experimental diabetes was induced in group 2 and 3 rats by the intraperitoneal injection of 50 mg/kg STZ. 72 hours after the injection, L-carnitine (500 mg/kg/day) were injected to group 3 rats for 15 days. After that plasma thiol, whole blood glutothione, total-SH, non-protein-SH, protein-SH, advanced oxidation protein products, and protein carbonyl levels were measured in tissue homogenates of kidney and liver.In group 2, a decrease was observed in liver tissues non-protein-SH while there was an increase in the level of protein-SH as compared with group 1 (p<0.05, for both). In kidney tissue; on the other hand, the levels of total-SH, advanced oxidation protein products, and protein carbonyl increased, in comparison to group 2. In addition to this, it was seen that blood glucose had a negative relationship with liver non-protein-SH, a positive relationship with liver total-SH, and another positive relationship with kidney total-SH and protein-SH. Protein carbonyl level in both liver and kidney was seen to decrease in group 3, when compared to Group 2.As a result, in this study it was established that L-carnitine does not affect redox change in tissues of diabetic rats, that it could not prevent proteins from being affected by redox change while it protected proteins from oxidative damage avoiding carbonyl formation. But these effects vary from tissue to tissue.Key Words: Diabetes Mellitus, L-Carnitine, Glutathione, Total-SH, Non-protein-SH, Protein-SH, Advanced oxidation protein products, Protein carbonyl.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyokimyatr_TR
dc.subjectBiochemistryen_US
dc.titleStreptozotosin ile diyabet geliştirilmiş sıçanlarda L-karnitinin protein oksidasyonu üzerine etkisi.
dc.title.alternativeThe effects of L-carnitine on protein oxidation of streptozotocn-induced diabetic rats.
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBiyokimya Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid316042
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityTRAKYA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid203449
dc.description.pages71
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess