Bir işletmede çalışanların beslenme durumları ve enerji harcamalarının değerlendirilmesi
dc.contributor.advisor | Berberoğlu, Ufuk | |
dc.contributor.author | Bilge, Esra | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T11:25:55Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T11:25:55Z | |
dc.date.submitted | 2009 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/401021 | |
dc.description.abstract | Bu araştırma ülkemizde tekstil işçilerinin enerji harcamalarını, beslenme durumlarını ve alışkanlıklarını ortaya koymak; sorunları ve nedenlerini saptayarak konu ile ilgilenenlere yardımcı olmak amacıyla planlanıp yürütülmüştür. Araştırmada Edirne'deki bir tekstil fabrikasında çalışan 138 kadın işçinin genel beslenme alışkanlıkları, antropometrik ölçümleri, bir günlük besin tüketimleri ve enerji harcamaları incelenmiş, beslenme durumları ile ilişkilendirilmiştir. Enerji harcamaları 24 saatlik izlem formu ile, beslenme durumları ise bir günlük besin tüketimlerinin alınması ile saptanmıştır. İşçilerin ortalama olarak bir gün boyunca enerji harcamaları 2206.3 ± 216.6 kkal, tükettikleri enerji 3010.8 ± 860.4 kkal olarak bulunmuştur. Besin tüketimleri yönünden işçiler incelendiğinde ortalama günlük enerji, protein, kalsiyum, A vitamini tüketimleri yüksek; posa ve kalsiyum tüketimleri yetersiz bulunmuştur. Ayrıca enerjinin yağdan gelen oranın çok yüksek olduğu saptanmıştır. İşyerinde beslenme durumları incelendiğinde, işçilere verilen beslenme hizmetlerinde aksaklıklar olduğu saptanmıştır. Bu nedenle işçilere hem evde hem de işyerinde yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanabilmesi için konunun uzmanlarınca verilecek etkin eğitimler ve işyerindeki toplu beslenme hizmetinin etkinlik ve yeterliliğinin sağlanması yönündeki çalışmalarla mevcut sorunların üzerine gidilmelidir. Elde edilen bulgular, ortaya çıkan beslenme sorunlarının; işçilerin öğrenim düzeylerinin yetersizliği, beslenme konusunda gerekli bilgilerinin olmayışı, sosyo-ekonomik yapıları, beslenme alışkanlıkları ve çevresel etmenlerden ileri geldiğini düşündürmektedir.Anahtar Kelimeler: İşçi beslenmesi, enerji harcaması, beslenme durumu, fiziksel aktivite | |
dc.description.abstract | This research was planned and conducted in order to reveal the energy consumption, nutritional status and diet habits of textile workers in our country and help people, who are interested in this subject, do research by identifying the problems and their causes. The general diet habits, anthropometric measurements, daily food consumption and energy consumption of 138 female workers working in a textile factory in Edirne were examined and these data were correlated with their nutritional status in this research. Their energy consumption was identified by using a 24-hour monitoring form and their nutritional status was identified by considering their daily food consumption. The average daily energy consumption of the workers were calculated as 2206.3 ± 216.6 kcal, and the energy they burned was calculated as 3010.8 ± 860.4 kcal. When the workers were examined, their food consumption, the average daily consumption of energy, protein, and vitamin A were found to be high, but the intake of fiber and calcium were found to be insufficient. Also, it was observed that the rate of energy provided by fats was obviously high. When the nutritional status of workers in a workplace was examined, the nutritional services provided for workers were found to be inadequate. Therefore, the existing problems can only be overcome by implementing trainings for the workers by the help of the experts of the field to guarantee an adequate and balanced diet both at home and at work and also it is a must to provide efficiency and sufficiency of the collective food consumption in workplaces. The findings indicate that the causes of the nutritional problems are due to the inadequate level of education of the workers, lack of the necessary knowledge on nutrition, their socio-economic status, diet habits of workers and the environmental factors.Key words: Worker?s diet, energy consumption, nutritional status, physical activity. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Halk Sağlığı | tr_TR |
dc.subject | Public Health | en_US |
dc.title | Bir işletmede çalışanların beslenme durumları ve enerji harcamalarının değerlendirilmesi | |
dc.title.alternative | The assessment of the nutritional status and the energy consumption of the individuals in a workplace | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Halk Sağlığı Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Feeding | |
dc.subject.ytm | Workers | |
dc.subject.ytm | Physical activity | |
dc.identifier.yokid | 335037 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | TRAKYA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 242752 | |
dc.description.pages | 133 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |