Show simple item record

dc.contributor.advisorDindar, İlknur
dc.contributor.authorPalulu, Sinan
dc.date.accessioned2020-12-29T11:24:44Z
dc.date.available2020-12-29T11:24:44Z
dc.date.submitted2014
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/400744
dc.description.abstractBu çalışma, Edirne il merkezinde bulunan gıda üretimi ve satışı ile ilgili iş yerlerinde çalışanların gıda hijyeni hakkındaki bilgi düzeylerini belirlemek amacı ile gerçekleştirildi.Araştırma, Mayıs 2010 ve Aralık 2011 tarihleri arasında Edirne şehir merkezindeki ufak gıda işletmelerindeki gıda çalışanlarından ulaşılan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 300 kişi ile yapıldı (N=475). Verilerin toplanmasında Bireysel Bilgi Formu, Gıda Hijyeni Bilgi ve Uygulama Ölçeği kullanıldı. Tüm veriler SPSS yazılım programı ile analiz edildi. Verilerin değerlendirilmesinde sayı, yüzde, ortalama, standart sapma,ki-kare testi kullanıldı. Çalışmaya katılanların %81,3'ü erkek, %47,3'ü 29 yaşın altında, %34,6'sı ortaokul mezunu ve %52'si garson idi. Gıda sektöründe 5 yıldan fazla iş deneyimi olan çalışanların, dezenfeksiyon ile bakterilerden kurtulacağını, 29 yaşın üstünde, erkek ve aşçı çalışanların, her üç ayda bir portör muayenesi olması gerektiğini, 10 yıldan fazla iş deneyimi olan ve 29 yaşın üstünde olan çalışanların, yemeklerin tekrar tekrar ısıtılmaması gerektiğini, 5-10 yıl iş deneyimi olan ve 29 yaşın altındaki çalışanların, ellerinde yara ya da kesik olduğunda gıdalara çıplak elle dokunmaması gerektiğini bildiği saptandı (p<0.05).Araştırma, Edirne gıda işletmelerinde çalışan gıda işleyicilerinin genellikle temel gıda hijyeni (sıcak veya soğuk hazır yiyeceklerin kritik sıcaklığı, kabul edilebilir buzdolabı sıcaklık aralıkları ve çapraz kontaminasyon vb.) ile ilgili bilgi eksikliği olduğunu gösterdi. Güvenli gıda işleme uygulamaları ile ilgili gıda işleyicilerinin sürekli eğitime ihtiyaçları vardır.Anahtar Kelimeler: Gıda Hijyeni, Gıda Sektörü, Bilgi, Tutum, Davranış
dc.description.abstractAim of this study is to assess the knowledge level of employees about food hygiene in the workplace relating to food production and sale in the city center of Edirne.Research was carried out on small food enterprises employees who agreed to participate in the research in the city center of Edirne, between May 2010 and December 2011 with 300 people (N = 475). In collecting the data Individual Information Form, Food Hygiene Knowledge and Practice Scale was used. All data were analyzed using SPSS software. Data were evaluated by number, percentage, mean, standard deviation , chi-square test.The study participants were 81.3% men, 47.3% under the age of 29, 34.6% secondary school graduates and 52% the waitress.Employees who worked experience more than 5 years in the food industry knew get rid of bacteria with disinfection. Older than 29 years old and male cook employees knew every three months there should be compulsory examination. More than 10 years of work experience and at the age of 29 employees knew that food should not be heated again. With 5-10 years of work experience and under the age of 29 employees knew that should not be touching food with bare hands when in the hands of the wound or incision (p <0.05).Research demonstrated that food businesses employees has usually lack of knowledge about basic food hygiene in Edirne (hot or cold prepared foods critical temperature, acceptable refrigerator temperature range and cross-contamination, etc.) Continuous education about safe food handling practices needed for food handlers in Edirne.Keywords: Food Hygiene, Food Industry, Knowledge, Attitudes, Behaviorsen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectHalk Sağlığıtr_TR
dc.subjectPublic Healthen_US
dc.subjectHemşireliktr_TR
dc.subjectNursingen_US
dc.titleEdirne il merkezinde bulunan gıda üretimi ve satışı ile ilgili iş yerlerinde çalışanların gıda hijyeni hakkındaki bilgi düzeyi
dc.title.alternativeKnowledge level of employees about food hygiene in the workplace relating to food production and sale in the center of Edirne
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentHemşirelik Anabilim Dalı
dc.subject.ytmFood sector
dc.subject.ytmHygiene
dc.subject.ytmEdirne
dc.subject.ytmFood
dc.subject.ytmFood contamination
dc.subject.ytmFood preservation
dc.subject.ytmFood technology
dc.subject.ytmFood processing industry
dc.subject.ytmPublic health
dc.identifier.yokid10029729
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityTRAKYA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid359301
dc.description.pages74
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess