Show simple item record

dc.contributor.advisorVardar, Selma Arzu
dc.contributor.authorTopcu Özen, Serap
dc.date.accessioned2020-12-29T11:24:37Z
dc.date.available2020-12-29T11:24:37Z
dc.date.submitted2014
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/400718
dc.description.abstractFruktozdan zengin beslenmenin miyokardiyal infarkt alanını azalttığı, reperfüzyonda sol ventrikül basıncı ve koroner kan akımında artış meydana getirerek kardiyak açıdan koruyucu rol oynadığı bildirilmiştir. Bu çalışmanın amacı, fruktozdan ve glukozdan zengin beslenme sonrası oluşturulan iskemi reperfüzyon hasarında, kalpteki hemodinamik değişikliklerin karşılaştırılmasıdır.Sprague-Dawley türü erkek sıçanlar dört hafta boyunca fruktozdan zengin beslenen (n=9), glukozdan zengin beslenen (n=9) ve kontrol grubu (n=9) olarak ayrıldı. Anesteziyi takiben çıkarılan kalpler, Langendorff düzeneğinde Krebs solusyonu ile perfüze edildi. Sonrasında 30 dk düşük akımlı iskemi (0.3 ml/dk) ve 60 dk reperfüzyon uygulandı. İskemi öncesi ve iskemi sonrası reperfüzyonun 1, 30 ve 60. dakikalarında sol ventrikül gelişim basıncı, maksimum ve minimum sol ventrikül basınç değişim oranları ve kalp hızları kaydedildi. İskemik alanlar boyandı ve risk zonları karşılaştılaştırıldı. Plazma glukoz, trigliserid ve kolesterol düzeyleri ve vücut ağırlıkları belirlendi.Beslenme sonrası fruktozdan zengin beslenen grubun vücut ağırlığı (296.0 ± 15.4 gr), glukozdan zengin beslenen grup (268.6 ± 28.2 gr) ve kontrol (263.0 ± 30.8 gr) gruplarından yüksek bulundu (p<0.05). Glukoz ve trigliserid düzeyleri farklılık göstermezken glukozdan zengin beslenen grubun kolesterol düzeyi (60.4 ± 7.6 mg/dl) fruktozdan zengin beslenen grup (40.7 ± 9.3 mg/dl) ve kontrol (40.5 ± 7.6 mg/dl) gruplarından yüksek bulundu (p<0.01). Grupların iskemi öncesinde ve reperfüzyon döneminde ölçülen hemodinamik ölçümlerinde ve kalp hızı değerleri arasında farklılık saptanmadı. İskemik alanlar gruplar arasında farklılık göstermedi. Yüksek fruktozlu beslenme, yüksek glukozlu ve standart yemle beslenmeye göre hemodinamik açıdan sol ventrikül kontraktilitesi ve kalp hızında farklılık oluşturmamaktadır. Glukozdan zengin beslenme, plazma kolesterol düzeyinde belirgin artış oluşturmaktadır.
dc.description.abstractIt has been determined that high fructose diet decreases myocardial infact size, increases the left verticle pressure in reperfusion period following ischemia and increases coronary artery blood flow, and plays a protective role in terms of cardiac function. The aim of this study was to compare hemodynamic alterations wich were generated ischemia and reperfusion injury between high fructose and high glucose diet. Male Sprague-Dawley rats were devided as high fructose (n=9), high glucose (n=9) and standart diet group (n=9). Isolated hearts were harvested in a Langendorff model and perfused with Krebb's Henseleit solution. Low flow (0.3 ml/dk) ischemia (30 minutes) and reperfusion (60 minutes) were applied in all groups. Left ventricular developed pressure, maximum and minimum rate of pressure development and heart rates were recorded before ischemia and during the 1th, 30th and 60th minutes of reperfusion period. Ischemic areas and risk zones were compared in groups. Body weight, plasma glucose, trigliseride and cholesterol levels has been determined.Higher body weight were found after feeding period in high fructose group (296.0 ± 15.4 gr) than high glucose (268.6 ± 28.2 gr) and control group (263.0±30.8 gr) (p<0.05). No difference were shown between plasma glucose and trigliseride levels. Higher plasma cholesterol levels in high fructose group (60.4 ± 7.6 mg/dl) were found than high glucose (40.7 ± 9.3 mg/dl) and control group (40.5 ± 7.6 mg/dl) (p<0.01). No significant difference was found in hemodynamic parameters which were measured before ischemia and during reperfusion period in groups however the size of ischemic areas were not found different in groups. Feeding with high fructose diet did not make difference in left ventricle contractility and heart rate in comparison to high glucose and standart diet. However, high glucose diet increases the plasma cholesterol concentrations significantly.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectFizyolojitr_TR
dc.subjectPhysiologyen_US
dc.titleİzole sıçan kalbinde iskemi reperfüzyon hasarına bağlı oluşan hemodinamik yanıtlara yüksek fruktozlu ve yüksek glukozlu diyetin etkisi
dc.title.alternativeThe effects of high fructose and high glucose diet on heamodynamic responces result from iscmemia and reperfusion in isolated perfused rat heart
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentFizyoloji Anabilim Dalı
dc.subject.ytmMyocardial reperfusion
dc.subject.ytmMyocardial reperfusion injury
dc.subject.ytmHemodynamics
dc.subject.ytmFructose
dc.subject.ytmGlucose
dc.subject.ytmHeart
dc.subject.ytmHeart diseases
dc.identifier.yokid10059998
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityTRAKYA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid379306
dc.description.pages67
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess