Show simple item record

dc.contributor.advisorKarslı, Mehmet Akif
dc.contributor.authorAydoğdu, Mustafa
dc.date.accessioned2020-12-29T11:23:41Z
dc.date.available2020-12-29T11:23:41Z
dc.date.submitted2017
dc.date.issued2020-02-16
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/400491
dc.description.abstractSüt üreten çiftliklerde işletmenin sürdürüle bilirliğini etkileyen en önemli faktörlerden bir tanesi kaliteli, yüksek ve sağlıklı buzağı yetiştirmektir. Buzağılarda bilinçsiz antibiyotik kullanımı, antibiyotiklerin yan etkileri, bakım besleme hataları ve hastalıklar buzağıların geleceğini olumsuz yönde etkiler. Antibiyotiklerin insan ve hayvan sağlığı üzerindeki etkileri ve artan hassasiyetlerinden dolayı günümüzde doğal ürünlere yönelim artmıştır. Bu nedenle probiyotikler, prebiyotikler doğal yem katkı maddeleri olarak kullanılmasının gerekliliği ortaya çıkmıştır. Bu çalışmamızda probiyotiklerin buzağıların canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, yem tüketimi, yemden yaralanma ve sağlığı üzerine etkilerini değerlendirmek amaçlanmıştır. Araştırmada 18 adet simental buzağı doğum sırası ve cinsiyet bakımından 3 gruba ayrılmıştır. Denemede bir ticari buzağı başlangıç yemi kullanılmıştır. Katkısız ticari buzağı başlangıç yemi (Kontrol grubu=KG), ticari buzağı başlangıç yemine ile 5 gr/buzağı/gün (Düşük doz grubu=DDG) ve 10 gr/buzağı/gün (Yüksek doz grup=YDG) probiyotik tüketen buzağı gruplarından oluşan 3 grup oluşturuluştur. Her bir buzağı buzağılar deneme süresince bireysel plastik buzağı kulübelerinde tutulmuştur. Bütün buzağılar aynı miktarda süt tüketmiş ve probiyotik sütle birlikte verilmiştir. Tüm gruplardaki buzağılara 7. günden itibaren aynı kesif yem ve su serbest olarak verildi. Çalışmanın sonunda kan hücre sayımı için bütün buzağılardan kan alınmıştır. Doğum Ağırlıkları KG 41.58±2.16 kg, DDG 42.42±1.61 kg, YDG 41.17±3.24 kg, sütten kesme ağırlıkları ise KG 81.50±3.11 kg, DDG 84.58±3.17 kg, YDG 85.58±3.59 kg olarak ölçülmüştür. Canlı ağırlık artışları değerlendirildiğinde, DDG 0,70±0,04 kg/gün, YDG 0,74±0,03 kg/gün ve KG 0,67±0,03 kg/gün, toplam canlı ağırlık artışı DDG 42,17±2,15 kg, YDG 44,42±1,99 kg ve kg 39,92±1,87 kg olarak belirlenmiştir.Deneme süresince DDG 18039,17±2405,41 gr, YDG 15240,83±2152,58 gr ve KG 16935,83±2226,32 gr yem tüketmişlerdir. Ortalama günlük tüketimleri ise DDG 300,65±40,09 gr/gün, YDG 254,01±35,88 gr/gün ve KG 282,26±37,11 gr/gün olarak hesaplanmıştır. Yemden yararlanma değerleri ise DDG 419,44±36,88 gr yem/kg CAA. , YDG 342,93±47,57 gr yem/kg CAA ve KG 418,89±40,42 gr yem/kg CAA olarak hesaplanmıştır. Deneme süreci boyunca buzağılarda ishal görülme oranı DDG de%66,67, YDG de %33,33ve KG da ise %83,3 olarak tespit edilmiştir. Kan hücrelerinden lenfosit oranı (P=0.06) katılan katkı oranına paralel olarak azalırken nötrofil oranının (P=0.05) ise lineer olarak artış gösterdiği saptanmıştır. Sonuç olarak, süt buzağılarına verilen mayanın istatistiksel olarak olmasa da canlı ağırlık artışı, yemden yaralanmayı, buzağı sağlığını iyileştirdiği ve immun sistem üzerine de olumlu etkisi olabileceği kanaati oluşmuştur. Kullanılan mayanın daha fazla buzağı kullanılarak daha detaylı olarak etkilerinin araştırılmasının faydalı olacağı düşünülmüştür.
dc.description.abstractOne of the main factors affecting the sustainability of dairy farms in Turkey is to produce a high quality and healthy calf. Careless antibiotic use, reverse effects of antibiotics, malnutrition and diseases in calves can negatively affect their future. Thus, nowadays, people are directing to natural products instead of antibiotics due to negative effects of antibiotics on human and animal health and increased public concern about antibiotic use. Thus, a need for the use of pro- and prebiotics as a natural source in animal diets became apparent. The aim of this study was to evaluate the effects of probiotic (Saccharomyces cerevisiae) on calf live weight gain, daily live weight gain, fed intake, feed efficiency and health. A total of 18 new born Simmental calves were randomly died into one of 3 groups using se as block. A commercial calf starter diet was used in the experiment. Three groups were created by using calf fed commercial starter diet without probiotic (Control group=CG), with 5 gr/calf/day probiotic (Low dose probiotic=LDP) or 10 gr/calf/day probiotic (High dose probiotic=HDP). Each calves were housed in an individual plastic cages throughout the experiment. Calves in all of three groups consumed same amount of milk and probiotic were offered within milk. All of calves had free access to clean water and diet ad libitum starting at age of 7 days.Blood samples were withdrawn from each calves for blood cell count at the end of experiment. Average birth weights of calves were 41.58±2.16, 42.42±1.61, 41.17±3.24 kg whereas average weaning live weights were 81.50±3.11, 84.58±3.17, and 85.58±3.59 kg for CG, LDP and HDP, respectively.Daily live weight gains and total amount of weight gained during experiment were 0.67±0.03, 0.70±0.04, and 0.74±0.03 kg/d; and39.92±1.87, 42.17±2.15, 44.42±1.99 kg for CG, LDP and HD, respectively. Mean daily feed intakes were 282.26±37.11, 300.65±40.09, and 254.01±35.88 gr/d for CG, LDP and HD, respectively. Mean feed efficiency values were 418.89±40.42, 419.44±36.88,and 342.93±47.57 gr feed/kg daily weight gain for CG, LDP and HD, respectively.Percentage of calves who had diarrhea during experiment were 83.33, 66.67,and 33.33 %for CG, LDP and HD, respectively.While the percentages of lymphocyte (P=0.06) linearly decreased the percentage of neutrophil (P=0.05) linearly increased with increasing levels of probiotic.In conclusion, it was thought that even though it was not statistically significant, addition of probiotic improved live weight gain, feed efficiency, and calf health and may have positive effect on immunity.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectVeteriner Hekimliğitr_TR
dc.subjectVeterinary Medicineen_US
dc.titleProbiyotik kullanmanın süt emen simental buzağılarda performans ve sağlığı üzerine etkileri
dc.title.alternativeThe effects of probiotic use in suckling simmental calves on performance and health
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-02-16
dc.contributor.departmentHayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı
dc.subject.ytmProbiotics
dc.subject.ytmCalves
dc.subject.ytmMilk
dc.subject.ytmSuckling period
dc.subject.ytmHealth
dc.subject.ytmAnimal husbandry
dc.subject.ytmAnimals
dc.identifier.yokid10137986
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid458432
dc.description.pages61
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess