Show simple item record

dc.contributor.advisorKarslı, Mehmet Akif
dc.contributor.authorSoğanci, Ezgi
dc.date.accessioned2020-12-29T11:23:24Z
dc.date.available2020-12-29T11:23:24Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2018-12-18
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/400403
dc.description.abstractBroyler Rasyonlarında Kitooligosakkarit (KOS) Kullanımının Performans, Karkas Verimi, İç Organ Ağırlıkları ve Bazı Kan Parametreleri üzerine EtkileriBu çalışmada broyler rasyonlarında kitooligosakkarit kullanımının performans, karkas verimi, iç organ ağırlıkları ve bazı biyokimyasal parametreler üzerine etkilerini belirlemek hedeflenmiştir. Çalışmada 160 adet (Ross PM3) erkek broyler civciv kullanılmıştır. Her biri 40 adet civcivden oluşan 1 kontrol ve 3 deneme grubu oluşturulmuş ve daha sonra gruplar 4 adet alt gruba bölünmüş ve gruplara da 10'ar adet civciv konulmuştur. I. Grup K (kontrol), II. Grup KOS 50 mg/kg, III. Grup KOS 100 mg/kg, IV. Grup 200 mg/kg KOS olacak şekilde düzenlenmiştir. Deneme 42 gün sürmüştür. Deneme süresince haftalık olarak grupların canlı ağırlık, canlı ağırlık artışları, yem tüketimleri ve yemden yararlanma oranları hesaplanmıştır. Araştırmanın 42. gününde tüm hayvanlar ayrı ayrı tartılmış, her alt gruptan 3'er hayvan rastgele olarak ayırılmış ve kesim öncesi ağırlıkları belirlendikten sonra kesilmiştir. Hayvanların kesiminden hemen önce kan örnekleri alınmıştır. Kan serumlarında total protein, albümin, total kolesterol, HDL kolesterol, LDL kolesterol, glikoz ve trigliserid düzeyleri tespit edilmiştir. Kesilen hayvanlarda sıcak karkas ağırlığı, karaciğer, dalak, kalp, pankreas, taşlık ve Bursa fabricius ağırlıkları belirlenmiştir.Denemenin 2. ve 4. haftalarında CA ve YT üzerine; 2. haftada CAA üzerine pozitif etkileri izlenirken (P<0.05) deneme sonu itibariyle KOS'un belirgin bir etkisinin bulunmadığı görülmüştür. Yine 2. ve 4. haftalarda tüm KOS katkılı deneme gruplarının haftalık ortalama yem tüketimleri kontrol grubuna göre önemli derece yüksek bulunmuştur (P<0.05). Deneme sonu canlı ağırlık artışı, yem tüketimi ve yemden yararlanma oranları arasında ististiksel bir farklılık oluşmamıştır (P>0.05). Genel olarak bakıldığında, grupların sıcak karkas, iç organ ağırlıkları, rölatif organ ağırlıkları, bağırsak uzunluğu ve pH'sının istatistiksel anlamda benzer olduğu görülmüştür (P>0.05). KOS katkısı, biyokimyasal parametrelerden trigliserid ve HDL kolesterol değerlerini istatiksel anlamda önemli derecede artırır iken (P<0.05), glikoz, total kolesterol ve LDL kolesterol değerleri üzerine istatiksel anlamda önemli bir etkisi görülmemiştir (P>0.05). Kitosan oligosakkaritin 50, 100 ve 200 mg/kg olarak yeme ilave edilmesinin; performans ve organ ağırlıkları üzerine olumsuz bir sonuç doğurmaması ve kan HDL kolesterol seviyesini artırmış olması halihazırda antibiyotiklere alternatif olarak araştırılan prebiyotikler içinde yem katkı maddesi olarak kullanılabileceği düşüncesini oluşturmuştur.Anahtar Kelimeler: Broyler, Biyokimyasal parametreler, İç organ ağırlıkları, Kitooligosakkarit, Performans.
dc.description.abstractEffects of Chitosanoligosaccharide (COS) on Performance, Carcass Efficiency, Visceral Organ Weights and Some Blood Parameters in Broiler ChickensThis study aimed to evaluate effects of chitosan oligosaccharide supplementation to broiler diets on performance, carcass efficiency, visceral organ weights and some blood parameters. For this purpose, 160 (Ross PM3) male broiler chicks were used. Each of them including 40 chicks; 1 control and 3 treatment groups were formed and then divided into 4 sub-groups each constituted by 10 chicks. Group I being the control group; Groups II, III and IV were fed with chitosan oligosaccharide supplementation of respectively 50 mg/kg, 100 mg/kg and 200 mg/kg. The whole experimental period lasted 42 days and during this period, body weight, body weight gain, feed consumption and feed conversion rate were measured weekly. At the 42th day of the experiment, all the animals were weighed one by one, 3 animals were randomly selected from each sub-group and slaughtered after determining their weights. Blood samples were collected just before the slaughter and total protein, albumin, total cholesterol, HDL, LDL cholesterol, glucose and triglycerides levels in blood serums were determined. Weights of hot carcass, liver, spleen, heart, pancreas, gizzard and Bursa fabricius of the slaughtered animals were also measured.Denemenin 2. ve 4. haftalarında CA ve YT üzerine; 2. haftada CAA üzerine pozitif etkileri izlenirken (P<0.05) deneme sonu itibariyle KOS'un belirgin bir etkisinin bulunmadığı görülmüştür.KOS had positive effects on average body weight and average feed consumption at 2 and 4 weeks of the experiment, average body weight gain at 2. week of the experiment whereas there were no effects of KOS supplementation at the end of the experiment. Similarly, in weeks 2 and 4, weekly average feed consumption of all COS supplemented groups were significantly higher in comparison to those in control group (P<0.05). No statistical difference was observed between final body weight gains, feed consumptions and feed conversion rates of groups (P>0.05). In general, hot carcass, visceral organ weights, relative organ weights, intestinal length and pH were found to be statistically similar (P>0.05). Regarding the blood parameters; while COS supplementation significantly increased triglycerides and HDL values (P<0.05), it didn't have significant effect on glucose, total cholesterol and LDL (P>0.05). The fact that supplementation of 50, 100 and 200 mg/kg chitosan oligosaccharide to broiler diet didn't cause negative effects on performance and organ weights and increased blood HDL level, brought the idea of possibility to use COS as a diet supplement among the prebiotics which are already investigated as an alternative to antibiotics.Keywords: Biochemical parameters, Broiler, Chitooligosaccharide, Performance, Visceral organ weights.en_US
dc.languageEnglish
dc.language.isoen
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectVeteriner Hekimliğitr_TR
dc.subjectVeterinary Medicineen_US
dc.titleBroyler rasyonlarında kitooligosakkarit (KOS) kullanımının performans, karkas verimi, iç organ ağırlıkları ve bazı kan parametreleri üzerine etkileri
dc.title.alternativeEffects of chitosanoligosaccharide (COS) on performance, carcass efficiency, visceral organ weights and some blood parameters in broiler chickens
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-12-18
dc.contributor.departmentHayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı
dc.subject.ytmBroiler rations
dc.subject.ytmChicken farming
dc.subject.ytmPoultry feed
dc.subject.ytmChitosan
dc.subject.ytmFattening performance
dc.subject.ytmOligosaccharides
dc.subject.ytmBiochemical properties
dc.subject.ytmBiochemistry
dc.subject.ytmBroiler chickens
dc.identifier.yokid10182616
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid502669
dc.description.pages83
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess