Show simple item record

dc.contributor.advisorBaşalan, Mehmet
dc.contributor.authorDemirci, Mehmet
dc.date.accessioned2020-12-29T11:23:24Z
dc.date.available2020-12-29T11:23:24Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2018-12-18
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/400400
dc.description.abstractBu çalışmada rasyona orta zincirli serbest yağ asitleri ilavesinin, broylerlerin büyüme performansları, bazı hematolojik ve serum biyokimyasal parametreleri ile göğüs eti yağ asidi profili üzerine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışma, toplam 120 adet günlük erkek broyler civcivden (Ross 308) biri kontrol ve üçü deneme olmak üzere 30'ar bireyli 4 ana grup oluşturacak şekilde tesadüf blokları deneme deseni modelinde yürütülmüştür. Her bir ana grupta 10'ar civcivli üçer alt gruba pay edilmiştir. Temel (bazal) rasyon mısır, soya, buğday endüstrisi yanürünleri ve bitkisel karma yağ içerikli olup kontrol grubuna katkısız şekli ile, deneme gruplarına ise bazal rasyona % 0.2 oranında orta zincirli yağ asitlerinden kaprilik (C8:0), kaprik (C10:0) ve laurik (C12:0) asitlerin ilavesi ile 42 gün boyunca verilmiştir. Çalışmada, grupların büyüme performans parametreleri olan toplam yem tüketimi, yemden yararlanma oranı, canlı ağırlık artışı ile ortalama canlı ağırlık, sıcak-soğuk karkas verimi ve randımanı verileri yönünden gruplar arasında anlamlı bir farklılığın oluşmadığı (p>0.05) belirlenmiştir. En düşük ölüm oranları C8 ve C10 gruplarında görülmüştür (p<0.05). İç organlardan karaciğer, safra kesesi, kalp, dalak, pankreas, bursa Fabricius, taşlık, abdominal yağ ağırlıkları ve bunların canlı ağırlığa oranları arasında gruplarda anlamlı bir farklılık saptanmamıştır (p>0.05). Kan parametrelerinden alyuvar (RBC), akyuvar (WBC), hematokrit (HCT), ortalama alyuvar hacmi (MCV), ortalama alyuvar hemoglobini (MCH) ve ortalama alyuvar hemoglobin konsantrasyonu (MCHC) değerleri yönü ile gruplar arasında anlamlı bir farklılığın oluşmadığı (p>0.05) ancak hemoglobin değeri yönü ile C8 grubunun diğer gruplardan daha yüksek sonuçlandığı (p<0.05) belirlenmiştir. Serum biyokimyası parametrelerinden glikoz, total protein, albumin, lipaz, total kolesterol, yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) ve düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) değerleri yönü ile deneme grupları arasında anlamlı bir farklılığa rastlanmamış (p>0.05) ancak trigliserit değerinin deneme gruplarında anlamlı derecede düşük sonuçlandığı (p<0.05) tespit edilmiştir. Grupların göğüs eti yağ asidi profillerinin de genel olarak benzer olduğu (p>0.05) saptanmıştır. Sonuç olarak, broyler rasyonlarına % 0.2 oranında serbest kaprilik, kaprik veya laurik asitlerden birinin katılmasının genel itibarı ile gruplar arasında -bazı kan parametreleri ve yağ asidi tipleri dışında- özgün etkiler ve belirgin farklılıklar oluşturmadığı anlaşılmış, ancak olumsuz bir etkileri ile de karşılaşılmamıştır. Çalışılan bu yağ asitlerinin özgün etkilerinin ve incelenen parametreler yönüyle de gruplar arası muhtemel istatistiksel farklılıkların net olarak ortaya konulabilmesi için değişken katkı oranları ile çalışılması anlamlı olabilecektir.
dc.description.abstractIn this study, it was aimed to investigate the effects of the addition of medium-chain free fatty acids on the performance of broilers, some haematological and serum biochemical parameters and the effect on breast meat fatty acids profile. The study was conducted on a randomized trial design model, in which a total of 120 daily male broiler chicks (Ross 308) will form 4 main groups of 30 individuals, one control and three trials. In each main group, three subgroups with 10 chicks were distributed. Basic (basal) ration contains corn, soy, wheat products and vegetable mixed oil and is given without additives to the control group. For the experimental groups, the basal ration was given for 42 days with the addition of caprylic (C8:0), capric (C10:0) and lauric (C12:0) acids from medium chain fatty acids at 0.2% ratio. In the study, there was no significant difference (p>0.05) between groups in terms of total feed consumption, feed utilization rate, weight gain, mean weight, hot-cold carcass yield data. The lowest mortality rates were seen in the C8 and C10 groups (p<0.05). There was no significant difference between the internal organs in the liver, gall bladder, heart, spleen, pancreas, bursa Fabricius, stomach, abdominal fat weights and carcass ratio (p>0.05). There was no significant difference (p>0.05) between the groups in terms of red blood cell (RBC), white blood cell (WBC), haematocrit (HCT), mean corpuscular volume (MCV), mean corpuscular hemoglobin (MCH) and mean corpuscular hemoglobin concentration (MCHC) but hemoglobin values were higher in the C8 group than in the other groups (p<0.05).Serum biochemical parameters such as glucose, total protein, albumin, lipase, total cholesterol, high density lipoprotein (HDL) and low-density lipoprotein (LDL) values were not significantly different between the experimental groups (p>0.05) but the triglyceride level was significantly lower in the experimental groups (p<0.05). Fatty acid profiles of breast meat were similar among the groups (p>0.05). As a result, it was concluded that the addition of 0.2 % ratio of free caprylic, capric or lauric acids to broiler rations generally did not result in specific effects or significant differences between the groups (except some blood parameters and meat fatty acids) but with it, that applications it was not constituted adverse effects. For demonstration that the specific effects of these fatty acids being studied and the possible statistical differences between the groups, it may be meaningful to work with fluctuated contribution rates.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectVeteriner Hekimliğitr_TR
dc.subjectVeterinary Medicineen_US
dc.titleBroyler rasyonlarına orta zincirli yağ asitleri ilavesinin performans ve bazı kan parametreleri üzerine etkileri
dc.title.alternativeEffect of addition of medium chain fatty acids on performance and some biochemical parameters of broiler chickens
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-12-18
dc.contributor.departmentHayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı
dc.subject.ytmBroiler rations
dc.subject.ytmBroiler performance
dc.subject.ytmFattening performance
dc.subject.ytmFatty acids
dc.subject.ytmPoultry feed
dc.subject.ytmLauric acid
dc.subject.ytmBroiler chickens
dc.subject.ytmChicken farming
dc.subject.ytmPoultry enterprises
dc.subject.ytmCaprylic acid
dc.identifier.yokid10182622
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid502670
dc.description.pages104
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess