Show simple item record

dc.contributor.advisorBaşalan, Mehmet
dc.contributor.authorŞen, Gökhan
dc.date.accessioned2020-12-29T11:23:08Z
dc.date.available2020-12-29T11:23:08Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2019-03-08
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/400318
dc.description.abstractBroyler Rasyonlarında Üzüm Posası İle İnülin Kullanımının Performans, Karkas Randımanı, Barsak Viskozitesi, Bağışıklık Ve Antioksidan Durum Üzerine EtkileriBu çalışma broyler rasyonlarına üzüm posası ve inülin ilavesinin performans, karkas randımanı, barsak viskozitesi, bağışıklık ve antioksidan durum üzerine etkilerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada 160 adet 0 günlük Ross 308 broyler civcivleri kontrol grubu yanında %1 inülin, %5 üzüm posası ve %1 inülin + %5 üzüm posası ilave edilmiş yemleri tüketen 4 gruba ve bu gruplarda her birinde 10'ar civciv olacak şekilde 4 alt gruplara ayrılmıştır. Çalışma 42 gün sürmüş olup grupların haftalık olarak canlı ağırlıkları, canlı ağırlık artışları (CAA) ve yem tüketimleri kaydedilmiştir. Haftalık olarak tüketilen yemler haftalık canlı ağırlık artışlarına bölünerek yemden yararlanma oranları (YYO) belirlenmiştir. Denemenin sonunda her alt gruptan 3 hayvan olmak üzere toplam 48 hayvandan bağışıklık ve antioksidan parametrelerin analizinde kullanılmak üzere kan alınmıştır. Plazmalarda immunglobulin (Ig) G ve IgM düzeyleri ile süperoksit dismutaz (SOD), katalaz (CAT), glutasyon peroksidaz (GPx) aktiviteleri ve malondialdehit (MDA), β karoten, A, C ve E vitaminleri seviyeleri belirlenmiştir. Kan alımından sonra aynı hayvanlar kesilerek sıcak karkas ağırlıkları ve sıcak karkas randımanları belirlenmiştir. Kesim sonrası duodenum bölümünün içeriği alınarak barsak viskozite ölçümü yapılmıştır. Çalışma süreci sonunda haftalık canlı ağırlıklar, canlı ağırlık artışları yönünden gruplar arasında önemli fark olmadığı (p>0.05), yem tüketimleri ve yemden yararlanma oranları bakımından üzüm posasının olumsuz etki ettiği (p<0.05) görülmüştür. Sıcak karkas randımanı ve barsak viskozitesi yönünden gruplar arasında fark olmadığı (p>0.05) belirlenmiştir. Bağışıklık parametrelerinden IgG düzeyinin inülin ve üzüm posasını birlikte içeren rasyonları tüketen grupta düşük (p<0.05) olduğu, IgM düzeyinin ise tüm gruplarda benzer olduğu (p>0.05) gözlenmiştir. Enzimatik antioksidanların aktivitelerinden SOD ve GPx tüm gruplarda aynı iken (p>0.05), CAT aktivitesinin üzüm posası içeren gruplarda artış gösterdiği (p<0.05) görülmüştür. Enzimatik olmayan antioksidanlardan vitamin A düzeyi gruplar arasında benzer (p>0.05) iken β karoten, C ve E vitaminleri inülin ve üzüm posası katkısından yükselme şeklinde etkilendiği (p<0.05) görülmüştür. Sonuç olarak broyler rasyonlarına üzüm posası ve inülin hem ayrı ayrı hem de birlikte kullanılması performans, karkas randımanı, barsak viskozitesi ve antioksidan durum üzerine olumsuz etki etmezken ikisinin beraber rasyonda kullanılması bağışıklık üzerine olumsuz etki edeceği ortaya konmuştur.
dc.description.abstractEffects of Using Inulin and Grape Pomace in Broiler Ration On Performance, Carcass Yield, Intestinal Viscosity, Immunity And Antioxidant StatusThis study was carried out to investigate the effects of grape pomace and inulin addition on broiler rations on performance, carcass yield, intestinal viscosity, immunity and antioxidant status. In the study, 160 unsexed 0 day old Ross 308 broiler chicks were divided into 4 groups, of which consumed feed containing 1% inulin, 5% grape pomace and 1% inulin + 5% grape pomace consecutively and these groups divided also into 4 subgroups consisting of 10 chicks in each group. The study lasted 42 days and the live weight, body weight gain (BWG) and feed consumption of the groups were recorded weekly. The weekly feed consumptions were divided by weekly body weight gains to determine feed conversion ratios (FCR). At the end of the experiment, a total of 48 animals, 3 animals from each subgroup, were bled for analysis of immunity and antioxidant parameters. Levels of immunglobulin (Ig) G and IgM with superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT), glutathione peroxidase (GPx) and malondialdehyde (MDA), β carotene, A, C and E levels were determined in plasma. After the blood collection, the same animals were slaughtered and hot carcass weights and hot carcass yields were determined. After slaughtering, contents of the duodenum sections were collected and intestinal viscosity was measured. At the end of study period, weekly live weights were not significantly different among the groups in terms of live weight gain (p> 0.05), but grape pomace had a negative effect on feed consumption and feed conversion ratios (p <0.05). There was no difference between groups in terms of hot carcass yield and bowel viscosity (p> 0.05). IgM levels were found to be similar in all groups (p> 0.05), while IgG levels in group consumed inulin and grape pomace together were significantly lower than those in other groups (p <0.05). SOD and GPx were found to be same in all groups (p> 0.05), whereas CAT activity was increased in groups consumed feed containing grape pomace (p <0.05). Vitamin A level was found to be similar in all groups (p> 0.05), whereas β carotene, C and E vitamins were elevated by inulin and grape pomace addition significantly (p <0.05). As a result, it has been observed that the use of grape pomace and inulin both separately and in combination with broiler rations had no negative effect on performance, carcass yield, intestinal viscosity and antioxidant status. Additionally it was seen that use in combination will have an adverse effect on immunity in broilers.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.subjectVeteriner Hekimliğitr_TR
dc.subjectVeterinary Medicineen_US
dc.titleBroyler rasyonlarında üzüm posası ile inülin kullanımının performans, karkas randımanı, barsak viskozitesi, bağışıklık ve antioksidan durum üzerine etkileri
dc.title.alternativeEffects of using inulin and grape pomace in broiler ration on performance, carcass yield, intestinal viscosity, immunity and antioxidant status
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2019-03-08
dc.contributor.departmentHayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı
dc.subject.ytmFattening performance
dc.subject.ytmBroiler chickens
dc.subject.ytmBroiler rations
dc.subject.ytmGrape
dc.subject.ytmPomace
dc.subject.ytmFeeds
dc.subject.ytmPoultry feed
dc.subject.ytmInulin
dc.subject.ytmCarcass
dc.subject.ytmImmunity
dc.identifier.yokid10208192
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid514107
dc.description.pages103
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess