dc.description.abstract | Adölesan dönemde beslenme alışkanlığının kazandırılmasında durumununda, yetişkin dönemde karşılaşılabilecek kronik hastalıkların önlenmesinde önemli rol oynamaktadır. Bu çalışma; Edirne il merkezinde öğrenim gören 9.sınıf., 10. sınıf., 11.sınıf ve 12.sınıf lise öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları, beslenme bilgi düzeylerinin saptanması ve obezite ile depresyon arasındaki ilişkisinin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır.Çalışma Nisan-Mayıs 2018 tarihlerinde Edirne ilinin merkezindeki devlet liselerinde eğitim görmekte olan 249 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışma 1. Murat Anadolu Lisesi, 80. Yıl Cumhuriyet Lisesi, Edirne Lisesi, Edirne Sosyal Bilimler Lisesi, İlhami Ertem Anadolu Lisesi, Süleyman Demirel Fen Lisesi, Şehit Ressam Hasan Rıza Güzel Sanatlar Lisesi, T.Ü. Devlet Konservatuarı Müzik ve Sahne Sanatları Lisesi, Yıldırım Beyazıt Anadolu Lisesi öğrencilerinden oluşmaktadır. Hazırlanan anket formu katılan öğrenci ile yüzyüze görüşme yöntemiyle uygulandı. Bireylerin antropometrik ölçümlerle vücut bileşimleri saptandı. Araştırmaya katılan lise lise öğrencilerinin 16,02±0,97 yaş ortalaması, toplam %63,1'i kız, %36,9'u erkek öğrencidir. Çalışmamızda, öğrencilerin BKİ değerleri cinsiyete göre (kızlarda 20,3 kg/m2, erkeklerde 22,5 kg/m2) istatiksel olarak anlamlı derecede farklı bulunmuştur (p<0,001). Öğrencilerin bel/kalça oranı değerleri cinsiyete göre (kızlarda ve erkeklerde 0,8) anlamlı derecede farklı bulunmuştur (p<0,001). Öğrencilerin boy değerleri cinsiyete göre (kızlarda 1,64, erkeklerde 1,74) istatiksel olarak anlamlı derecede farklı bulunmuştur (p<0,001). Normal ve kilolu erkek öğrencilerin %33,3'ünün 7-8 bardak ve 9 bardaktan fazla sü tükettiği bulundu. Zayıf ve kilolu kız öğrencilerin %30'8'inin 7-8 bardak, %33,3'ünün 5-6 bardak su tükettiği belirlendi. Kız ve erkeklerde BKİ grupları ile günde içilen su miktarı arasında anlamlı bir farklılık bulunamamıştır (p= 0,981 p= 0,976). Normal kilodaki erkek öğrencilerin %73,3'ünün, zayıf kız öğrencilerin %86,7'sinin hiç sigara içmediği belirlendi. Düzenli öğün tüketen öğrencilerin %60,8'inin normal kiloda olduğu belirlendi. Obez olan öğrencilerin %33,3'ünün haftada 1-2 kez ve ayda 1 kez fast food tükettiği belirlendi. (p=0,134). Beslenme bilgi düzeyleri erkek öğrencilern %75, kız öğrencilerin %63,1 orta düzeyde olarak belirlendi (p=0,113).Öğrencilerin cinsiyete göre besinlerle aldıkları enerji, sodyum, çoklu doymuş yağ ve tekli doymuş yağ düzeyleri, BKİ değerlerine göre anlamlı farklılık göstermemektedir (p>0,05). Bu çalışmada, kız öğrencilerin %85,4, erkek öğrencilerin %81,5'i normal kiloda olduğu belirlendi. Öğrencilerin cinsiyete göre, Çocuk Depresyon durumu kız öğrencilerde %73,9, erkek öğrencilerde %72,8'inde depresyona yatkınlığın olduğu bulundu (p=0,855). Kız ve erkek öğrencilerin persentile göre ÇDÖ puan ortalamaları, 22 ve 22, 5 olarak bulundu (p=0,823 p=0,966). Ancak BKİ puan ortalamasının, persentil değerine göre depresyon arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır. | |
dc.description.abstract | It plays an important role in the prevention of chronic diseases that may be encountered in the adult period in case of gaining feeding habits in adolescence period. This work; The aim of this study was to determine nutritional habits, nutritional knowledge levels of 9th, 10th, 11th and 12th grade high school students in Edirne city center and to evaluate the relationship between obesity and depression.The study consisted of 249 students studying at state high schools in the center of Edirne between April and May 2018. Study 1. Murat Anatolian High School, 80. Yıl Cumhuriyet High School, Edirne High School, Edirne Social Sciences High School, İlhami Ertem Anatolian High School, Süleyman Demirel Science High School, Şehit Painter Hasan Rıza Fine Arts High School, T.Ü. State Conservatory Music and Performing Arts High School, Yıldırım Beyazıt Anatolian High School. The questionnaire was applied by face to face interview method. Body composition was determined by anthropometric measurements. The average age of high school high school students who participated in the study was 16.02 ± 0.97, 63.1% of them were female and 36.9% of them were male. In our study, the BMI values of the students were found to be significantly different according to gender (20.3 kg / m2 in girls and 22.5 kg / m2 in boys) (p <0.001). The waist / hip ratio values of the students were found to be significantly different according to gender (0.8 in girls and boys) (p <0.001). The height values of the students were found to be statistically different according to gender (1.64 in girls and 1.74 in boys) (p <0.001). It was found that 33.3% of normal and overweight male students consumed 7-8 cups and more than 9 glasses of water. It was determined that 30'8% of the weak and overweight girls consumed 7-8 glasses of water and 33.3% consumed 5-6 glasses of water.It was determined that 30'8% of the weak and overweight girls consumed 7-8 glasses of water and 33.3% consumed 5-6 glasses of water. There was no significant difference between the BMI groups and the amount of drinking water per day in boys and girls (p = 0.981 p = 0.976). It was determined that 73.3% of male students in normal weight and 86.7% of weak female students never smoked. It was determined that 60.8% of the students consuming regular meals were at normal weight. It was determined that 33.3% of the obese students consumed fast food 1-2 times a week and once a month. (P = 0.134). Nutritional knowledge levels were 75% for male students and 63.1% for female students (p = 0.113).The energy, sodium, polyunsaturated and monounsaturated fat levels of the students did not show significant differences according to their BMI values (p> 0.05). In this study, 85.4% of female students and 81.5% of male students were found to have normal weight. According to the gender of the students, 73.9% of female students and 72.8% of male students had a tendency to depression (p = 0.855). The mean CDI score of female and male students was 22 and 22, 5 (p = 0.823, p = 0.966). However, further studies are needed to evaluate the relationship between the mean BMI score and depression according to the percentile value. | en_US |