Show simple item record

dc.contributor.advisorAlataş, İbrahim Özkan
dc.contributor.authorErdoğan, Ezgi
dc.date.accessioned2020-12-29T11:21:49Z
dc.date.available2020-12-29T11:21:49Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-02-19
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/399940
dc.description.abstractYüksek flavonoid ve fenolik asit içeriği olan pepino (solanum muricatum) serbest radikalleri ortadan kaldırma özelliği sayesinde kuvvetli bir antioksidan ve anti-inflamatuardır. Pepino, ayrıca çeşitli biyolojik ve farmakolojik özelliklerinden dolayı son yıllarda araştırmacıların ilgisini çeken doğal bir tarım ürünüdür. Anti-tümör, anti-hepatotoksik, immünomodülatör etkinlik gibi özelliklere de sahiptir.Vücutta meydana gelen doku hasarı veya patojen mikroorganizma enfeksiyonundan sonra sistemik veya bölgesel cevaplar oluşur. Hasara karşı oluşan bu cevaba inflamatuar cevap veya inflamasyon denir. İnflamasyon sırasında oluşan serbest radikaller ve lipid peroksidasyonu ürünleri, genlerde mutasyonlara ve kanser de dahil olmak üzere birçok hastalıkla ilgili anahtar proteinlerin translasyon sonrası değişiklik geçirmesine sebep olmaktadır. İnflamasyon; sepsis, aterosklerotik hastalıklar, romatoid artrit ve myokard infarktüsü gibi birçok hastalığın patofizyolojisinde önemli rol oynar.Lipopolisakkarit (LPS), gram negatif bakterilerin dış zarının bir parçası olup, inflamatuar sitokinlerin, serbest oksijen radikallerinin, nitrik oksit ve araşidonik asit metabolitlerinin aşırı miktarda açığa çıkmasına yol açarak çeşitli inflamatuar hastalıkların patogenezinde yüksek ölçüde yere sahiptir.Bu çalışmada lipopolisakkaritle oluşturulan deneysel inflamasyon ile pepino (solanum muricatum) ekstresinin inflamasyon ve antioksidan sistem üzerine olan koruyucu etkileri araştırılmıştır.Çalışmamızda 31 adet 3 aylık Sprague Dawley cinsi dişi sıçan ile 4 çalışma grubu hazırlandı. 1. Grup: DMSO+LPS ile indüklenmiş hasta kontrol, 2. Grup: 250 mg/kg pepino+LPS, 3. Grup: 500 mg/kg pepino+LPS, 4. Grup: 5 mg/kg indometazin+LPS olarak belirlendi. Dört gruba da 6 gün boyunca ilgili maddeler tek doz gavaj yolu ile verildi. 7. Gün 4 gruba da intraperitoneal olarak 5 mg/kg LPS (E. coli, serotip 055B5) verildi. 24 saat sonra diseksiyon işlemleri yapıldı. İntrakardiyak kan örnekleri ve karaciğer doku örnekleri alındı. Laboratuar çalışmasında, bu örneklerden Aspartat Aminotransferaz (AST), Alanin Aminotransferaz (ALT), Alkalen Fosfataz (ALP), Gama Glutamil Transferaz (GGT), Yüksek duyarlılıklı C-Reaktif Protein (hsCRP), Malondialdehit (MDA), Myeloperoksidaz (MPO), Nitrik Oksit (NO), Tümör Nekroz Faktör (TNF-α) düzeyleri belirlendi. Karaciğer dokuları ışık mikroskopta 100-500 μm kesitte Hematoksilen-Eozin yöntemiyle incelendi. İstatistiksel bulgular SPSS 20.0 Windows paket programda değerlendirildi.ivBiyokimyasal ve histolojik bulgularımıza dayanarak LPS ile indüklenen inflamasyon modelimizdesıçan doku örneklerinde serbest radikallerin artışı ile karaciğer hasarının oluştuğu tespit edilmiştir. Elde ettiğimiz verilere göre koruyucu etkinliğin belirleneceği tedavi gruplarımızdan başta 500 mg/kg pepino olmak üzere 250 mg/kg pepino ve 5 mg/kg indometazin alımının karaciğer yapı ve fonksiyonlarının korunmasına katkı sağladığı gözlenmiştir.Anahtar Kelimeler: İnflamasyon, Serbest Radikal, Antioksidan, LPS, Pepino
dc.description.abstractPepino (solanum muricatum), a high flavonoid and phenolic acid content, is a powerful antioxidant and anti-inflammatory because of its ability to eliminate free radicals. Pepino (Solanum muricatum) is a natural agricultural product, and because of several biological and pharmacological properties it has attracted researchers' interest in recent years. It has many effects including antitumor, antihepatotoxic, immunomodulatory activity.After tissue injury or infection by pathogen microorganisms in the body, responses of systemic and local events are triggered. This generalized response to injury is referred to inflammatory response or inflammation. The free radicals and lipid peroxidation products that occur during inflammation cause mutations in genes and changes in key proteins related to many diseases, including cancer, after translation. Inflammation plays key role in the pathophysiology of many diseases such as sepsis, atherosclerotic disease, rheumatoid arthritis and myocardial infarction.Lipopolysaccharide (LPS) is part of the external membrane of gram negative bacteria, causing the release of excessive amounts of inflammatory cytokines, free oxygen radicals, nitric oxide and arachidonic acid metabolites to a high degree in pathogenesis of various inflammatory diseases.The aim of this study is to investigate the protective effects of pepino (solanum muricatum) extract on inflammation and antioxidant system in an experimental inflammation model induced by lipopolysaccharide (LPS) in rats.In our study, 3 months old 31 female Sprague Dawley rats were divided into 4 groups. Group 1: %0.5 DMSO+ LPS-induced patient control, Group 2: 250 mg/kg pepino+LPS, Group 3: 500 mg/kg pepino+LPS, Group 4: 5 mg/kg indometazin+LPS was identified. The required ingredients were given to all four groups through a single dose of gavage for 6 days. On the 7. Day in four groups, 5 mg/kg of LPS (E. coli, serotype055-B5) was administered to the rats intraperitoneally. 24 hours later, the dissection was performed. İntracardiac blood samples and liver tissue samples were taken. The levels of Aspartate Aminotransferase (AST), Alanine Aminotransferase (ALT), Alkaline Phosphatase (ALP), Gamma Glutamyl Transferase (GGT), High sensitive C-Reactive Protein (HsCRP), Malondialdehyde (MDA), Myeloperoxidase (MPO), Nitric Oxide (NO) and Tumor Necrosis Factor (TNF-α) levels were determined in the laboratory. The liver tissues were examined under light microscopy. Mean values were evaluated by statistical analysis.viBased on our biochemical and histological data, LPS induced inflammation damage in rat tissue by oxidative damage and inflammation as a result of severe in terms of samples was detected. Our treatment group 5 mg/kg indometazin and 250 mg/kg pepino especially 500 mg/kg of pepino were observed to show a protective effect against liver structure and function.Keywords: Inflammation, Free Radicals, Antioxidant, LPS, Pepinoen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyokimyatr_TR
dc.subjectBiochemistryen_US
dc.titleLPS ile indüklenmiş inflamasyon oluşturulan ratlarda pepino ekstraktının etkisi
dc.title.alternativeEffect of pepino extract on mices inflammation induced by LPS
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-02-19
dc.contributor.departmentTıbbi Biyokimya Anabilim Dalı
dc.subject.ytmInflammation
dc.subject.ytmAnimal experimentation
dc.subject.ytmRats
dc.subject.ytmPepino
dc.subject.ytmPlant extract
dc.subject.ytmFree radicals
dc.subject.ytmAntioxidants
dc.subject.ytmPolysaccharides
dc.identifier.yokid10248639
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid554221
dc.description.pages106
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess