Show simple item record

dc.contributor.advisorGedik, Gülşah
dc.contributor.authorSevim Cebbar, Evrim
dc.date.accessioned2020-12-29T11:21:42Z
dc.date.available2020-12-29T11:21:42Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-03-31
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/399917
dc.description.abstractGünümüzde artan talepler ve yenilikçi gelişmeler üzerine birçok ürün üretilmektedir. Gıda, kozmetik, kişisel bakım, tekstil, ilaç sanayi, çok yüksek pazar payı olan sektörlerin talebine cevap verebilecek birçok teknik gelişmeler vardır. Enkapsülasyon bu yenilikçi tekniklerdendir. Parfümlerin enkapsülasyon amacı ise ısı, ışık, nem ve uzun yarılanma ömrüne sahip maddelerden kaynaklı oksidasyondan korumak, stabilitesini arttırmak, içeriğinde bulunan uçucu bileşiklerin buharlaşmasını önlemek, kontrollü salım sağlamak olarak sayılabilir.Bu tez çalışmasında, koaservasyon ve emülsiyon yöntemleri ile lesitin duvar materyaline sahip çekirdek materyali Pomme D'Happy esansı olan mikrokapsüller üretimiştir. Enkapsüle esansların morfoloji ve oluşumları SEM ile incelenmiştir. Esansın miktarı, polimerlerin cinsleri, kullanılan yöntemlerin mikrokapsüllenmeye ve kalıcılık performansı üzerine olan etkileri, formülasyonların stabiliteleri incelenmiş olup ayrıca sitotoksik özellikleri MTT testi ile insan fibroblast hücreleri üzerinde araştırılmıştır.
dc.description.abstractToday, many products are produced on the growing demand for innovative developments. Food, cosmetics, personal care, textile, pharmaceutical industries are sectors which have a very high market share and millions are spent. To respond to the demands of this industries there are many technical improvements. Encapsulation is one of this innovative techniques. The purpose of the encapsulation of perfumes can considered as preventing heat, light, humidity and a long half-lifed compounds' mediated oxidation, increasing stability, prevent evaporation of volatile compounds contained and controlled release.In this thesis, microcapsules with as core material with wall material lecithin were produced by coacervation and emulsion metots. Morphology and formation of encapsulated eesans were examined by SEM. The amount of the essence, the types of polymers, the effects of the metots used on microcapsulation and retention performance, the stability of the formulations were investigated and their cytotoxic properties were investigated on human fibroblast cells by MTT test.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectEczacılık ve Farmakolojitr_TR
dc.subjectPharmacy and Pharmacologyen_US
dc.titleParfüm esanslarının enkapsülasyonu ve toksik özelliklerinin in- vitro değerlendirilmesi
dc.title.alternativeEncapsulation of perfume essentials and in vitro evaluation of toxic properties
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-03-31
dc.contributor.departmentTemel Eczacılık Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10288942
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityTRAKYA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid617731
dc.description.pages81
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess