Edirne`de et ve et türevleriyle uğraşan brucellosis insidensi ile ilgili yapılan araştırma ve sonuçları
dc.contributor.author | Sözeri, Faruk | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T11:19:24Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T11:19:24Z | |
dc.date.submitted | 1984 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/399562 | |
dc.description.abstract | -20- ürünler ile temastan sonra ififeksiyonun sıklıkla bulaşmakta olduğudur. Edirne ilinde hayran kesimi ve ürünleri ile uğraşan normal şahıslar aracında yapmış olduğumuz araştırmada ?$ 15, 3 gibi yüksek bir oranda pozitiflik bulduk ki, bu da daha önce yapılmış olan araş tırmalarda elde edilen sonuçlarla belirli bir yakınlık göstermektedir. Canlı hayvan, et ve et türevleri ile uğraşan kimseler arasında yüksek inaldansın bulunuşu meslek mensuplarının bilerek veya bilmeye rek temasta bulunmaları sonucunda enfeksiyonu deri ve solunum yolun dan almaları ile açıklanabilir. ÖZET; Edirne'de hayvanlarla uğraşanlar, hayvan kesicileri et ve et ürünleri ile temasta bulunanlar arasında brucelloz insidansım araş tırmak için 104 kişilik araştırma ve 50 kişilik kontrol grubunda Wright (Tüp agltltinasyon) ve Coombs (anti hu ti an Globin) testleri yapıldı. Araştırma grubunda 16 kişide {% 15,3) pozitiflik, kontrol gru bunda 1 kişide ($ 2) pozitiflik saptandı. Serolojİsi pozitif bulunan vakalarda Brucelloz 'a ait aktif klinik bulgBİara rastlanmamıştır. En yüksek pozitiflik sırasıyla Veteriner hekimler, sakatatçı lar, bağırsakçılar ve kasaplarda tespit edilmiştir. Sucuk imalatçıları, dericiler, kemik işçileri, et taşıyıcıları, sağlık memuru ve damgacıda pozitiflik tespit edilmemiştir. « 9 / «e 9-21- Elde ettiğimiz sonuçlar Edirne'de bruselloz insidansının yük sek bulunduğunu ve bununda meslekle yakın ilgisi olduğunu göstermek tedir.., S O N U Q : Ülkemizin hayvancılık yörelerinden biri olan Edirne'de hayvan kesimi et ve et türevleri ile uğraşan halen normal 104 kişilik araş tırma grubunda yapılan serolojik İncelemede $ 15.»3 oranında pozitif lik tespit ettik. Bunun yanı sıra 50 kişilik temassız kontrol grubun da ise fo 2 oranında pozitiflik bulduk. Elde ettiğimiz sonuçları karşılaştırmak için bölge veteriner müdür lü^ünr] en hayvanlar arasındaki insi dansı gösterir güvenilir bir bilgi elde edilememiştir. Araştırmamızın ortaya çıkardığı ve üzerine eğilinmesi gereken sorunları şöyle özetleyebiliriz. 1- Edirne içinde hayvan ve et türevleri İle uğraşan kimselerde s Brucellozis insidaneı yüksekti*. ($ 15f3)Bunun meslekle yakın ilgisi- var.: 2- Bu yüksek insidans dikkate alınarak Edirne ve civarında, hay vanlar arasında Brucellosis insidansının yiiksek olacağı ve gereken ak tif tedbirlerin alınması gerektiği kanısındayız. 3- Halen mevcut ve uygulanmakta olan Brucellosis eradikasyon ve korunma metodlar^nm yetersiz olduğu izlenimi alınmıştır» | |
dc.description.abstract | en_US | |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları | tr_TR |
dc.subject | Clinical Microbiology and Infectious Diseases | en_US |
dc.title | Edirne`de et ve et türevleriyle uğraşan brucellosis insidensi ile ilgili yapılan araştırma ve sonuçları | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 177439 | |
dc.publisher.institute | Tıp Fakültesi | |
dc.publisher.university | TRAKYA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.type.sub | medicineThesis | |
dc.identifier.thesisid | 150701 | |
dc.description.pages | 25 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |