Antioksidanların stres ülser profilaksisi ve gastrik mukozal lipid pereksidasyonuna etkisi
dc.contributor.advisor | Dökmeci, Gülbin | |
dc.contributor.author | Sertçelik, Güven | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T11:16:59Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T11:16:59Z | |
dc.date.submitted | 1996 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/399048 | |
dc.description.abstract | 34 ÖZET Bu çalışmada antioksidan etkili ilaçların deneysel olarak sıçanlarda gastrik mukozal lipid peroksidasyonuna ve stres ülserine koruyucu etkileri araştırıldı. Sıçanlarda stres ülseri Djahanguri ve arkadaşlarının yüzdürme yöntemi ile oluşturuldu. Antioksidan etki için balık yağı, C vitamini, E vitamini ülser oluşturulmadan önce 7 gün süre ile verildi. Mide mukozasındaki lezyon alanları hesaplandığında balık yağı C ve E vitamininin stres öncesi profîlaktik uygulamasının, kontrol grubuna göre ülser oluşumunu istatistiksel olarak anlamlı şekilde azalttığı saptandı. Stres sonrası, mide dokusundaki lipid peroksidasyon ürünü olan malondialdehid, tiobarbitürik asit yöntemi ile saptandı. Stres sonrasında, mide dokusunda malondialdehid miktarı kontrol ve antioksidan ilaç almış olan gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamadı. Stres ülseri profilaksisinde antioksidan kullanımının kontrol grubuna göre lipid peroksidasyonu üzerine istatistiksel açıdan anlamlı etkisi saptanmadı. | |
dc.description.abstract | en_US | |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları | tr_TR |
dc.subject | Endocrinology and Metabolic Diseases | en_US |
dc.title | Antioksidanların stres ülser profilaksisi ve gastrik mukozal lipid pereksidasyonuna etkisi | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Ulcer | |
dc.subject.ytm | Antioxidants | |
dc.subject.ytm | Lipid peroxidation | |
dc.subject.ytm | Peptic ulcer | |
dc.identifier.yokid | 54714 | |
dc.publisher.institute | Tıp Fakültesi | |
dc.publisher.university | TRAKYA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.type.sub | medicineThesis | |
dc.identifier.thesisid | 54714 | |
dc.description.pages | 41 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |