İntraperitoneal mitomisin C ile geliştirilen deneysel kolitte antioksidanların etkisi
dc.contributor.advisor | Dökmeci, Gülbin | |
dc.contributor.author | Senyelli, Berat | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T11:15:43Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T11:15:43Z | |
dc.date.submitted | 1999 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/398787 | |
dc.description.abstract | 7. ÖZET Bu çalışmada antioksidan etkileri bilinen E vitamini, C vitamini ve balık yağının, Wistar Albino cinsi ratlarda tek doz İP Mitomisin C ile oluşturulan deneysel ülseratif kolitteki etkileri araştırıldı. Bu amaçla her biri 12 denekten oluşan 5 grup oluşturuldu. Sonuçların değerlendirilebilmesi için 1. grup sağlıklı kontrol grubu, 2. grup hastalıklı kontrol grubu olarak belirlendi ve 7 gün süre ile İP serum fizyolojik verildi. 3. grup 7 gün süre ile İP E vitamini, 4. grup 7 gün süre ile İP C vitamini, 5. grup ise 2 hafta süre ile standart yemlerine balık yağı eklenerek izlendi. Çalışma sona erince tüm ratlar dekapite edilerek 10 cm'lik kolonları çıkarıldı ve ikiye bölündü. İkiye bölünen kolon dokusunun yansında, oluşan inflamasyonun etkilerini Keshavarzian ve arkadaşlarının önermiş oldukları parametreler için 0 ile 4 puan arasında derecelendirilerek skorlandı. Çıkarılan kolonun diğer yansında ise oluşan inflamasyonda serbest oksijen radikallerinin etkilerini ve uygulanan antioksidan tedavi ile arasındaki ilişkiyi araştırmak amacı ile homojenizasyon yapıldıktan sonra superoksid dismutaz enzimi düzeyleri ölçüldü. E vitamini, C vitamini ve balık yağı ile tedavinin, İP Mitomisin C ile oluşturulan deneysel kolit modelindeki inflamasyonu istatistiksel olarak anlamlı şekilde azalttığı saptandı. Uygulanan tedavi ile ülseratif kolit patogenezinde rolü olduğu bilinen serbest radikallerin zararlı etkilerini temizlemede, E vitamini ve balık yağı tedavisinin, SOD enzim seviyelerini sağlıklı kontrol grubunun SOD enzim seviyelerine yakın düzeylere getirerek istatistiksel olarak anlamlı bir yükselme sağladığı görüldü. C vitamini ile tedavi edilen grubun SOD seviyeleri, hastalıksız kontrol grubunun SOD enzim seviyelerine yakın olmasma rağmen istatistiksel olarak aralarındaki fark anlamlıydı. 69 | |
dc.description.abstract | en_US | |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Gastroenteroloji | tr_TR |
dc.subject | Gastroenterology | en_US |
dc.title | İntraperitoneal mitomisin C ile geliştirilen deneysel kolitte antioksidanların etkisi | |
dc.title.alternative | Antioxidants effect of mitomycin-C induced intraperitoneal in experimental colitis | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Colitis-ulcerative | |
dc.subject.ytm | Mitomycins | |
dc.subject.ytm | Antioxidants | |
dc.identifier.yokid | 88547 | |
dc.publisher.institute | Tıp Fakültesi | |
dc.publisher.university | TRAKYA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.type.sub | medicineThesis | |
dc.identifier.thesisid | 88547 | |
dc.description.pages | 76 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |