Spinal kord travması oluşturulan sıçanlarda kefirin lizozamal proteazların salınımı üzerine olan etkilerinin araştırılması
dc.contributor.advisor | Durmaz, Ramazan | |
dc.contributor.author | Delen, Emre | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T11:14:24Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T11:14:24Z | |
dc.date.submitted | 2011 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/398240 | |
dc.description.abstract | Akut omurilik yaralanmalarında birincil hasartravma anında olan hasarlanmadır. ?kincil hasarlanma ise, birincil hasarlanmanınsonrasında geli?en, saatler içerisinde geli?en, bir takım biyokimyasalmekanizmalardır. Akut omurilik yaralanmalarında doku harabiyetininpatofizyolojisinde lizozomal proteazlar önemli bir role sahiptir. Çalı?mamızdadietlerine kefir eklenmi? sıçanlarda akut omurilik yaralanması olu?turuldu ve dokukatepsin B ve L, MDA değerlerindeki deği?iklikler ile histopatolojik deği?ikliklerincelendi. Deneysel spinal kord yaralanma modeli 5 grupta 40 sıçan üzerindeuygulandı. Travma grubunda total laminektomi yapıldıktan sonra anevrizma klibi ilespinal kord travması uygulandı. Travma+tedavi grubunda aynı yöntem kullanıldı veyüksek doz metilprednizolon verildi. Travma+tedavi+kefir ve travma+kefir grubunayaralanma olu?turulmadan önce 1 hafta süreyle orogastrik yoldan 2*1cc/100gr kefirverildi. Tüm sıçanlar i?lemden 48 saat sonra sakrafiliye edildi. Sonuç olarak;incelenen omurilik dokularının histopatolojik değerlendirilmesinde kefir almı?sıçanların normale yakın histopatolojiye sahip olması kefirin nöroprotektif etkisininolduğunu dü?ündürmektedir. ?ncelenen katepsin B ve L değerlerinde kefirin anlamlıbir dü?me sağlamadığı söylenebilir. MDA değerlerinde ise kefirin anlamlı bir dü?mesağladığı dü?ünülmektedir. Sonuçlarımız kefirin, spinal kord travmasında ikincilhasarlanmayı azaltarak nöroprotektif olabileceğini dü?ündürmektedir. | |
dc.description.abstract | Primary damage at the time of trauma is traumaticspinal cord injury. However secondary damages occur from metabolic andbiochemical processes due to primary damage and take place in hours. Lizozomalproteases have an important role in pathophysiology of tissue damage in spinal cordtraumatic injuries. In our study we analyzed changes in catepsin B and L, MDAactivity levels and histopathological changes after the rats that kefir added to theirdietary. Experimental spinal cord injury model was applied to 40 rats in 5 groups. Intrauma group, spinal cord trauma was applied with aneurysm clips to rats after totallaminectomy. In trauma+treatment group, single intraperitoneal (i.p) high dosemetilprednisolon injection made after the same procedure. To the group oftrauma+treatment+kefir and trauma+kefir 2*1 cc /100 gr kefir given by orogastricway for a week before the injury. All rats are sacrified 48 hours after the procedure.As the result, the investigated subnormal histopathological evaluation of spinal cordtissue histopathology rats thos taken kefir suggest that the neuroprotective effect ofkefir. Catepsin B and L activity levels were significantly same in solvent and traumagroup. MDA activity levels were significantly lower in solvent group than traumagroup. These results suggest that kefir may be an available agent to protect the spinecord from secondary injury after trauma. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Nöroşirürji | tr_TR |
dc.subject | Neurosurgery | en_US |
dc.title | Spinal kord travması oluşturulan sıçanlarda kefirin lizozamal proteazların salınımı üzerine olan etkilerinin araştırılması | |
dc.title.alternative | The effect of kefir on the secretion lysosomal proteases in experimental spinal cord injuries | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Rats | |
dc.subject.ytm | Spinal cord injuries | |
dc.subject.ytm | Kefir | |
dc.subject.ytm | Lysosomes | |
dc.subject.ytm | Wounds and injuries | |
dc.identifier.yokid | 412032 | |
dc.publisher.institute | Tıp Fakültesi | |
dc.publisher.university | ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ | |
dc.type.sub | medicineThesis | |
dc.identifier.thesisid | 282175 | |
dc.description.pages | 70 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |