Edirne`de erişkinlerde hepatit e virüs infeksiyonu epidemiyolojisi
dc.contributor.advisor | Tansel, Özlem | |
dc.contributor.author | Eker, Alper | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T11:12:33Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T11:12:33Z | |
dc.date.submitted | 2006 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/397478 | |
dc.description.abstract | ÖZETHepatit E virüsü, hepatit A virüsünden sonra fekal oral yolla bulaşan hepatitin en sıkgörülen ikinci sebebidir. Hepatit E virüsü, akut ve kendini sınırlayan hepatite neden olur.Hepatit E epidemilerinin çoğu kirli su kaynaklıdır. Hastalık asemptomatik seyirden fulminanhepatite kadar değişen klinik tablolara neden olabilir. Fulminan hepatit E daha sıklıkla gebekadınlarda rapor edilmiştir. Yaygınlığı, ekonomik gelişme ile yakından ilişkilidir.Edirne, Türkiye'nin kuzeybatı sınırında yer alan bir il olup Trakya Bölgesi'nde yeralmaktadır. Trakya Bölgesi'ndeki ilk çalışma özelliği taşıyan bu çalışmada Edirne ilmerkezindeki nüfusu yansıtacak şekilde seçilen 582 kişinin hepatit E virüs immunglobulin Gantikor pozitifliği araştırılmıştır ve Hepatit E virüsü seropozitifliği %2.4 olarak bulunmuştur.Bu oran ülke ortalamasından oldukça düşük olup, ülkemizin batı illerinden bildirilensonuçlarla uyumludur.Seropozitif olan olguların yaş ortalaması 50.86±16.76 olarak saptanırken, seronegatifgrubun yaş ortalaması 40.70±16.92 olarak saptandı (p<0.05). Seropozitif olan 14 olgunun4'ünün evi betonarme değildi. Seronegatif olan olgularla karşılaştırıldığında yaşanılan evinbetonarme olmaması seropozitif grupta istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksekti (p<0.05).Seropozitif 4 olgunun hayvancılık ile uğraştığı belirlendi. Hayvancılık ile uğraşıseropozitiflerde istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde yüksek bulundu (p<0.05). Seropozitif14 olgunun 3'ü sebzeleri her zaman yıkamadığını belirtirken, bu durum Hepatit E virüsü içinrisk teşkil etti.Edirne'de su temini ve çevre sanitasyon koşullarının daha iyi olması nedeniyle HepatitE virüsü seropozitifliği ileri yaşlara kaymıştır. Bununla birlikte sebze, meyveyi yıkamadantüketme alışkanlığı olanlarda seropozitifliğin yüksek olması hijyen kurallarına bireysel olarakuyulmamasının hepatit E virüs infeksiyonuyla karşılaşmada önemli bir risk oluşturduğunugöstermektedir. Hayvancılıkla uğraşanlarda seropozitifliğin anlamlı olarak yüksek olması iseilimizdeki sporadik vakalarda, kontamine sularla bulaşma dışında da bulaşma yollarıolabileceğini düşündürmektedir.Anahtar Kelimeler: Seroprevalans, Risk faktörleri, Epidemiyoloji, Hepatit E virüsü. | |
dc.description.abstract | HEPATITIS E VIRUS EPIDEMIOLOGY IN ADULT POPULATION OFEDIRNESUMMARYHepatitis E virus transmitted fecal oral way is the second most frequent etiologic agentafter hepatitis A. It causes acute hepatitis. Epidemies due to hepatitis E virus frequentlyoriginate from contaminated water. Clinical spectrum of the disease range from asymtomaticto fulminant progress. Fulminant hepatitis E has been reported mostly in pregnant woman.Frequency of hepatitis E is related with economical devolopment of the society.Edirne is a city located in Trakya region on the north west border of the Turkey. Thisstudy is the first one investigating the seropositivity of anti-HEV IgG in 582 people showingthe center of the Edirne city, and it was found as 2.4%. This rate is lower than the rate inTurkey but smilar to the other cities in the west region.Median age of the people who were positive, and negative for anti-HEV IgG wasdetected as 50.86±16.76, and 40.70±16.92, respectively (p<0.05). Four of seropositive 14people live in the houses which were not concrete. This was found as statistically significantwhen compared with seronegative people(p<0.05). Seropositive four patients were dealingwith stock breeding. This was statistically significant. Three of seropositive 14 patients statedthat they did not always wash vegetables before eating, and this condition was a risk factor.Since water supply, and sanitation is better than other parts of Turkey seropositivityfor Hepatitis E virus is seen in older people. High rate of seropositivity in the people whoconsume vegatables, and fruits without obeying hygene rules indivudually show that this is animportant risk factor for Hepatitis E virus infection. High rate of seropositivity in the peopledealing with stock breeding suggests that there are other ways of spreadig excludingcontaminated water.Key Words: Seroprevalence, Risk factors, Epidemiology, Hepatitis E virus. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları | tr_TR |
dc.subject | Clinical Microbiology and Infectious Diseases | en_US |
dc.title | Edirne`de erişkinlerde hepatit e virüs infeksiyonu epidemiyolojisi | |
dc.title.alternative | Hepatitis e virus epidemiology in adult population of edirne | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 157245 | |
dc.publisher.institute | Tıp Fakültesi | |
dc.publisher.university | TRAKYA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.type.sub | medicineThesis | |
dc.identifier.thesisid | 192860 | |
dc.description.pages | 41 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |