Turunçgillerde meyve çürüklüğü etmeni Penicillium spp izolatlarının bazı kimyasal maddelerle önlenmesi üzerinde çalışmalar
dc.contributor.advisor | Delen, Nafiz | |
dc.contributor.author | Tosun, Necip | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T10:01:26Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T10:01:26Z | |
dc.date.submitted | 1985 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/389659 | |
dc.description.abstract | 6. ÖZET Ege Bölgesinde turunçgil işleme ve paketleme evlerinden çürümekte olan meyveler toplanmıştır. Söz konusu meyvelerden 6 tane mayi küf çürüklüğü Penicillium italicum ile 18 tane yeşil küf çürüklüğü P. digitatum izolatı elde edilmiştir. Bu çalışmada benzimidazole grubundan ülkemizde ruhsatlı olan carbendazime; imidazole grubundan ülkemizde ruhsatsız imazalil; mum + thiabendazole; mum formülasyonları ve diphenyl absorbe edilmiş kağıtlar kullanılmıştır. Turunçgil meyvelerinde mavi ve yeşil küf çürüklüklerini önlemek için bu bileşiklerin etkililikleri in vitro ve depo koşullarında meyvelere yapay inokulasyon yapılarak denenmiştir. Araştırma sonucu elde edilen bulgular aşağıdaki gibi özetlene bilir: 1. Teste alınan 24- izolatın duyarlılık düzeyleri etkili madde lere göre,carbendazim'de 1 Jfcg/ml ile 10.000 Mg/ml arasında, imazalil' de 1 jBg/ml den küçük bulunmuştur. 2. In vitro çalışmalarında carbendazime değişik dozlarda gerek miseliyal gelişimi, gerekse spor çimlenmesini engelleyememiştir. İma zalil ise çok etkili bulunmuştur. 5. Depo koşullarında yapılan çalışmalarda carbendazim meyveler de çürümeyi dur duramamış, ancak imazalil yaralanarak inokule edilme sine rağmen meyveleri etmenlerden tamamen korumuştur. 4. Depo koşullarında mum, mum + thiabendazole ve diphenyl'li kağıt uygulamaları kontrole benzer bir sonuç vermiştir. Diğer bir deyişle meyvelerin çürümelerini önleyememiştir. | |
dc.description.abstract | 22 6. SUMMARY The decayed citrus fruits were collected from citrus packing houses in Ege region. 6 Penicillium italicum isolates and 18 P. di git at urn isolates were obtained from fruits in question. In the study `benz imidazole compound ` carbendazime `which have been registrated in Turkey; imidazole compound ` imaz alii ` which have been unregist- rated in Turkey; wax + thiabendazole; wax and dipbenyl- absorbed pads were used. The effectivenesses of these compounds in controlling blue and green moulds of citrus were studied in vitro and by inoculating artificially citrus fruits under the, storage circumstances. Results of the study were summerized as follow: 1. According to the active ingredients, the sensivity levels of 24 isolates tested. It has_ found that 1 yug/ml to 10.000 /»g/ml for carbendazime and less than 1 ymg/ml f or imazalil. 2. In vjtro experiments carbendazime had not inhibited neit her mycelial growth nor germination of spores at various concent- rat ions. Imazalil has found to be the most effective against both moulds. 5. Carbendazime could not control the decaying of fruits in the assays carried out under storage conditions. However, imazalil completely prevented the dec aye 30f citrus fruits due to blue and green mould agents, although they have been artificially inoculated by wounding. 4-, The applications of wax, wax + thiabendazole and diphenyl absorbed pads were almost same as control application in effecti veness at storage conditions. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Gıda Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Food Engineering | en_US |
dc.title | Turunçgillerde meyve çürüklüğü etmeni Penicillium spp izolatlarının bazı kimyasal maddelerle önlenmesi üzerinde çalışmalar | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Fungicides | |
dc.subject.ytm | Microbiological changes | |
dc.subject.ytm | Penicillium | |
dc.subject.ytm | Storage | |
dc.subject.ytm | Citrus fruits | |
dc.identifier.yokid | 607 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | EGE ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 607 | |
dc.description.pages | 26 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |