Show simple item record

dc.contributor.advisorGönül, Meral
dc.contributor.authorBoyacioğlu, Dilek
dc.date.accessioned2020-12-29T10:01:14Z
dc.date.available2020-12-29T10:01:14Z
dc.date.submitted1985
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/389627
dc.description.abstract- 25 - 6. ÖZET Bu araştırma Gıda Mühendisliği Bölümü ile TÜBİTAK ve TARİŞ Kurumları arasındaki işbirliği çerçevesinde yürütülen ` Çekir deksiz Kuttu Üzüm ve Kuru incirlerde Küf Florası ve Aflatoksin Taramaları` adlı projenin kapsamında yapılmış tır. Projenin ilk kademesini çekirdeksiz kuru üzümlerde aflatoksin ve küf florası taramaları teşkil etmektedir. Ancak kuru üzümlerde aflatoksin ta yini için etkinlik ve uygunluk bakımından incelenmiş bir metot çalışması bulunmamaktadır. Bu nedenle araştırmamız çekirdeksiz kuru üzümlerde aflatoksin tayini için mevcut bazı metotların karşslaıştaırılması amacına yöneliktir. Araştırmada çekirdeksiz kuru üzümlerde aflatoksin tayini (B^B »G^G ) İÇİn Romer (A0AC,1980 } 26. 01^-26. 019), CB (AOAC, 1980 j26.026-26.03l),BF (AOAC, 1980 ; 26.032-26.036).Pamuk tohumu (AOACf1980 : 26.052-26.060) metotları toplam 10 jjrg/kg aflatoksin düzeyinde doğruluk, kesinlik, basitlik, hızlılık ve maliyet *>ibi faktörler bakımından birbiriyle karşılaş tırılmış tır. Doğal ola rak kon t am in e olmayan materyale aflatoksin B- ve G. 4 j«g/kg, aflatoksin B_ ve G_ 1 ug/kg düzeyinde ilave edilmiş tir. Kan tita- tif tayinler ince tabaka kromatografisi tekniği ile yürütülmüş olup, plakalar kloroform: aseton (9*l) ve eter jmetanol: su (94:^.5: 1«5j) çözgen sistemlerinde geliştirilmiştir. Plakalarda örnek ve standart beneklerinin fluoresans yoğunlukları görsel olarak kı yaslanmış tır. Toplam 10 jwğ/kg aflatoksin düzeyinde laboratuvariçi varyasyon katsayıları ve ortalama geri kazanma yüzdeleri, kloro form: aseton (9*l) ve eter:metanolî su (94:4.5:1.5) plaka yürütme çözgenlerinde sırasıyla: Romer metodunda $5.7 ve $8.5 s $91 ve $93, CB metodunda $19.1 ve $25.6 :$93 ve $95, BF metodunda $7.8 v© $7.0:$76 ve $73» pamuk tohumu metodunda $17.4 ve $15.0 : $81 ve $95>'dir. Sonuçların istatistiksel değerlendirmesi, çekirdeksiz kuru ü- zümler için toplam 10 ug/kg aflatoksin düzeyinde Romer metodunun doğruluk ve tekrar edilebilirlik bakımından diğer metotlara üstün olduğunu göstermiş tir. Ayrıca Romer metodu basit, hızlı oluşu ve* - 26 - az miktarda kimyasal madde ve ekipman gereksinimiyle maliyet bakxmxndan da avantajlx bulunmuştur. Kantitatif tayinde ince tabaka kromatograf isi plaka yürütme çözgenleri arasında ista tistiksel olarak önemli bir farklxlxk bulunmamıştır.
dc.description.abstract- 27 - 7. SUMMARY This research was made within the project which the name was `Survey of raisins and dried figs for aflatoxin and myco» floraw that had been carried out by Food! Engineering Department together with TÜBİTAK and TARİŞ societies. The first step of project was the survey of raisins for aflatoxin and mycoflora. However, there was no aflatoxin method that had been investigated! for raisins, For this reason, this research was made to compare some available methods for determining of aflatostins in raisins. In this study the Romer method (AOAC.1980 : 26. 01^-26.019), GB methods (AOAC, 1980 s 26. 026-26,031),BF method (AOAC.198O : 26. 032-26:, 036), cottonseed method (AOAC,1980 î 26.052-26.06o) were compared at 10 ug/kg total aflatoxin level to determine of aflatoxins (B. tB`tG,,G?) in raisins with respect to accuracy, precision, simplicity, speed and cost. Natural un contaminated samples were spiked with aflatoxin B. and G.. at h ^ig/kg, afla toxin B and G_ at 1 iâg/kg concentration, level. Quantitative assay was carried out by thin layer chromatography that th© plates were developed in choloroform: acetone (9*l) and ethers methanol: water (9^s ^. 5*1.5>) »The fluorescence intensities of samples and standard spots on plates were compared by visual. At total level the coefficients of variation and mean recoveries in chol orofrm: acetone (9*l) and ethers methanol: water ( 9!+: 4, 5* 1. 5) were 5.7% and 8,5% ?91% and 93% in Romer method, 19,1% and 25.6% «93% and 95% in GB method, 7.8% and 7.0% : 76% and 75 % in BF method, 17.^% and 15.0% : 81% and 95% in cottonseed method, respectively. The statistical evaluation of râsults showed that Romer method gave more accurate and precise results than other methods at 10 jug/kg total aflatoxin level in raisins, In addition Romer method is found to haVe more advantages because of being simple, rapid and requiring less reagents and equipment »Also the statistic al evaluation of results showed that there was no difference between choloroform: acetone (9*1) and ether: methanol: water (9^s ^.5:1.5)v.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleÇekirdeksiz kuru üzümlerde aflatoksin B1, B2, G1, G2 tayini için mevcut bazı metotların karşılaştırılması üzerinde bir çalışma
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmSultana
dc.subject.ytmAflatoxins
dc.subject.ytmGrape
dc.identifier.yokid603
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityEGE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid603
dc.description.pages31
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess