Çeltikte farklı tuz konsantrasyonlarında bazı agronomik karakterlerin varyasyonu
dc.contributor.advisor | Açıkgöz, Nazimi | |
dc.contributor.author | Agar, Gülnaz | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T10:01:08Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T10:01:08Z | |
dc.date.submitted | 1985 | |
dc.date.issued | 2018-12-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/389611 | |
dc.description.abstract | -19- r il edilmesinin yanı sıra bu arazilerin ıslahında da büyük: rol oynamaktadır. Ancak bu olumsuz şartlara en iyi adaptass- yonu sağlayabilecek çeltik çeşitlerini belirlemek amacıyla yapılan çalışmalar yetersiz bulunmaktadır. Özellikle ülke mizde son yıllarda konuyla ilgili bazı çalışmalara başlan mış ise de gerek plrrinç ihtiyacımız ve gereksae acil çözüm bekleyen çorak topraklarımız açjLssından dayanıklı ve bölgele re göre en iyi adaptasyona sahip çeşitlerin belirlenmesi çalışmalarına hız verilmesi gerekmektedir. 10 çeltik çeşidinin farklı tuz konsantrasyonlarına karşı göstermiş oldukları reaksiyonların belirlenmesi için kontrol $ 0,5 ve % 1 tuz konsantrasyonunda iki tekerrür İÜ olarak 1983 yılında Bornova'da bir saksı denemesi kurulmuş tur. 30' ar günlük fidelerin söz konusu konffiantrasyonlar- daki 6 kg. *lık saksılara şaşırtıldığı bu denemede; 1- Kardeş sayısı 2- Bitki buoyu 3- Vegetasyon süresi gizlenmiştir. fo 0,5 tuz konsantrasyonu genelde kontrolden farksız çıkmışsa da Calrose-76 çeşidinde kardeş sayısında bir artış görülmüştür. # 1 tuz konsantrasyonu diğer iki konsantrasyon dan önemli ölçjide farklı olup tüm çeşitlerde kardeş sayısı nı azaltıcı bir etki göstermiştir. Bitki boyu yönünden fo 0,«5 ve <f0 1 konsantrasyonu kont rolden genelde farklı bulunmuş ve İtalpatna dışındaki tüm çeşitler tuzdan zarar görmüşlerdir. Çeşitlerde vegetasyon süresine tuzluluğun herhangi bir etkisi görülmemiş,; bu arada yapılan toprak analizleri sonu cunda tuzların yıkanmış olduğu belirlenmiştir. | |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Çeltikte farklı tuz konsantrasyonlarında bazı agronomik karakterlerin varyasyonu | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-12-06 | |
dc.contributor.department | Tarla Bitkileri Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Paddy | |
dc.subject.ytm | Salt concentration | |
dc.subject.ytm | Agronomic characteristics | |
dc.subject.ytm | Vegetation | |
dc.subject.ytm | Soil | |
dc.identifier.yokid | 292 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | EGE ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 292 | |
dc.description.pages | 25 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |