Show simple item record

dc.contributor.advisorGülcan, Ruhinaz
dc.contributor.authorAdalet, Atbimoğlu
dc.date.accessioned2020-12-29T10:00:55Z
dc.date.available2020-12-29T10:00:55Z
dc.date.submitted1985
dc.date.issued2018-12-04
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/389578
dc.description.abstractLaboratuvarda dişi organların agar- ortamına dikildiği yöntemde işet ozl anmadan 24 saat sonra tepecikte çimlenmiş çiçek tozları,, daha sonraki günlerde de ancak `birkaç: dişi organda çok az sayıda ve çok zayıf çim borusu gelişimi gözlenmiştir- Gözlenen çim boruları d iş i cüc. borusunun ancak başlangıç kısımlarında izlenmiştir.. Agar ortamında ve üze rindeki mat ery elde enfeksiyon başlamıştır. Bu yöntemin kul- nima. için özel koşullar1, fazla dikkat ve daha uzun zaman gerekmektedir. Bu koşullar dikkate alınırsa, döllenme biyolo jisi çalışmalarında dalları su dolu kavanozda bekletme yöntemi nin üstünlük gösterdiği görülmüştür. Y- ÖZET Meyve türlerinin verimliliği üzerinde, döllenme olayı büyük; önem taşımakta olup döllenme biyolojisi çalışmalarıyla döllenme olayına ilişkin pek çok konuyu araştırma olanağı bu lunmaktadır. Bu konuda badem ve kayısıda yapılan çalışmada; bahçe koşulları, pembe tomurcukları taşıyan dalları laboratuvar koşullarında su dolu kavanozda bekletme ve laboratuvarda agar ortamında olmak üzere üç yöntem kullanılmıştır. Tozlanma için gerekli çiçek tozları, en gelişmiş durumdaki; çiçek tomurcuklarını taşıyan dalları laboratuvarda su dolu kavanozda 1-2 gün bekleterek elde edilmiştir.. Bu şekilde elde; edilen çiçek tozlarının hem miktarı fazla ve hem de el de edilmesi daha kolay olmuştur.31 Uygulanan yöntemlerden bahçe koşullarında; ani yağış ve sıcaklık değişkenleri gibi iklim faktörlerinin etkisi söz konu sudur. Fakat tozlanmadan 2 gün sonra fikse edilen örneklerde iyi bir biçimde çim borusu gelişimi gözlenmiştir. Laboratuvarda dalları su dolu kavanozda bekletme yönteminde; iklim faktörlerinin olumsuz etkileri ve enfeksiyon söz konusu değildir. Bu yöntemde tozlanmadan 2 ve 4 gün sonra bahçe koşullarındaki kadar hatta daha fazla sayıda ve daha iyi çim borusu gelişimi gözlenmiştir. Laboratuvarda agar ortamında ise enfeksiyon önemli bir problemdir. Çimlenen çiçek tozu ve çim borusu sayısı azdır. Bu yöntemin özel koşullar gerektirmesi ve daha fazla zaman alıcı olması dikkate alınırsa, dalları su dolu kavanozda bekletme yönteminin daha üstün olduğu görülmektedir. TPoKVronrıtssyoia Msrtess» _
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleBazı sert çekirdekli meyve türlerinde döllenme biyolojisi üzerinde yöntem çalışmaları
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-12-04
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Anabilim Dalı
dc.subject.ytmAlmond tree
dc.subject.ytmnull
dc.subject.ytmPollination
dc.subject.ytmFertilization
dc.subject.ytmApricot
dc.identifier.yokid253
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityEGE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid253
dc.description.pages38
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess