Show simple item record

dc.contributor.advisorŞahin, Altan
dc.contributor.authorÇolak, Atilla
dc.date.accessioned2020-12-29T10:00:32Z
dc.date.available2020-12-29T10:00:32Z
dc.date.submitted1986
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/389513
dc.description.abstract-39- ÖZET Bu araştırma, İzmir ilinde turfanda sebze yetiştiri ciliğinde kullanılan seraların teknik özelliklerinin be lirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmada materyal ola rak kullanılan örnek seraların belirlenmesinde gayeli örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, se raların teknik özellikleri aşağıdaki gibi bulunmuştur. Araştırmada sera genişliği, uzunluğu ve taban alanı ile ilgili bulgular çizelge 21 de verilmiştir. Çivelge 21.Seraların Genişlik, Uzunluk ve Taban Alanı île îlgili Sonuçlar Araştırmada ele alınan seraların iskeleti % 11.43 ağaç,# 42.86 ağaç+çelik,# 44.29 u çelik malzemeden yapıl mıştır. örnek seraların % 69 urida plastik örtü malzemesi kullanılmıştır. örnek seraların % 81 i Kuzey-Güney yönünde kurul muştur. örnek plastik seraların % 63 ünde toprak üstü teme li yoktur. Ortalama toprak üstü temel yüksekliği, cam sera larda 26 cm, plastik seralarda 19 cm olarak bulunmuştur. Ortalama toprak altı temel derinliği, cam seralarda 57 cm, plastik seralarda 68 cm dir. Ortalama makaslar arası mesafe 3.11 m dir. Ortalama kolonlar arası mesafe, cam seralarda 6.37 m, plastik sera larda 3«49 m dir. örnek seraların % 71 inde basit çatı tipi kullanıl mıştır. Bunun yanında, M, kafes ve testere dişli çatılarda mevcuttur. Örnek seraların ortalama çatı açısı 13.7° dir.-40- Çatı açısı yönünden en uygun seralar, çelik iskeletli, cam örtülü seralardır. örnek seraların % 57 sinde yeterli havalandırma ya pılamamaktadır. Çelik iskeletli cam seraların havalandır ma oranı % 18.1 dir. Araştırma alanında cam seraların % 18 inde, plastik seraların % 33 ünde ısıtma yapılmamaktadır. En yaygın ısıt ma yöntemi, cam seralarda kaloriferli, plastik seralarda sobalı yöntemdir.
dc.description.abstract-41- SUMMART This studj has been contacted in order to determine the technical caracteristic of greenhouses used in eary vegetable growing in îzmir province.The purposive sampling method was used in the selection of greenhouses used in the experiment. The fallowing technical caracteristics of the greenhouses were found at the end of the investiga tion: The result pertinent width, length and the area pres ented in table 21 Table 21. The Result Pertinent Width, Length and The Area of The Greenhouses Amount the greenhouses studied for the superstruc ture: 11.43 % were made from wood, 42. 86 % were made from wood+steel and 44.29 % were made from steel. 69 % of the samplied greenhouses were covered by plastic. 81 % of tne greenhouses were constructed North-South direction. 63 % of the samplied plastichouses did not have a- bove ground bases,avarage height of the above ground bases was 26 cm for the glasshouses and 19 cm for the plastichouses. The avarage under ground deept of the bases was 57 cm for the glasshouses and 68 cm for the plastic houses. The avarage distances beetwen the struts was 3.11 nu The avarage distances beetwen the column 6.37 m for the glasshouses and 3.49 m for the plastichouses in the samp lied greenhouses. The simple roof tipe was used in 71 % of the green houses samplied. Beside the M, lattice and saw were present.-42- The avarage roof angle of the greenhouses samplied was 13. 7° «In terms of roof angle the best suited greenhouses was the glasshouses with steel superstructure. Sufficient ventilation could not be made in the 57 % of the samplied greenhouses. The ventilation ration of the glasshouses with steel superstructure was 18.1 %. The heating did not made in the 18 % of the glass houses and 33 % of the plastichouses samplied. The wides heating systems was furnace in the glasshouses and stove in the plastichouses.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleİzmir ili dahilinde Turfanda sebze yetiştirmede kullanılan seraların bugünkü durumu
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmCultivation
dc.subject.ytmEarly vegetables and fruits
dc.subject.ytmGreenhouses
dc.subject.ytmVegetables
dc.identifier.yokid719
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityEGE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid719
dc.description.pages44
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess