Show simple item record

dc.contributor.advisorYıldırım, Metin Birkan
dc.contributor.authorBigali, F.Sevda
dc.date.accessioned2020-12-29T10:00:12Z
dc.date.available2020-12-29T10:00:12Z
dc.date.submitted1986
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/389452
dc.description.abstract-27- VI- ÖZET Patateste fizyolojik yaş dönemlerinin başı tarımsal ve kalite özellikleri üzerine etkilerini, araştırmak amacıyla yürütülen., çalışmada Russet Burbank, Norgold ve Lamhi çeşitlerine ait farklı fizyolojik dönemlerdeki yumrular Bornova'da 1986 yılı îlkbahar devresinde yetiştirilmiştir. Ekim ayında depolandıktan sonra: 1- Kasımdan başlayarak 1 Mart tarihine kadar `birer aylık aralarla soğuk depodan çıkarılan yumrular 20°C oda sıcaklığında bekletilerek fizyolojik yaş dönemleri oluşturulmuştur o Her 3 çeşide ait 5 fizyolojik yaş döneminin meydana getirdiği 15 muamele, tesadüf parselleri deneme deseninde Bornova'da 6.3°1986 tarihinde tesadüf parselleri deneme deseni uyarınca dikilmiştir. Kalite özelliklerinin tayin edildiği örneklerin alındığı deneme yine aynı tarihte ve aynı tarlada tesadüf blokları deneme desenine göre dikilmiştir.. Yetiştirme dönemi süresinde, hasatta ve hasattan sonra aşağıdaki özellikler gözlenmiş ve ölçülmüştür. Çıkış süresi, sap sayısı, dal sayısı, yaprak sayısı, bitki boyu, yumru sayısı, tek yumru ağırlığı, tek bitki verimi, kuru madde., nişasta, özgül ağırlık, protein miktarı ve parmak patatesle ilgili renk ve yapısal özellikler, çalışmada elde edilen bulgu ve sonuçlar aşağıda kısaca özetlenmiş tir. 1- Fizyolojik yaş dönemlerinin çeşitli özellikler üzerine etkileri genotipe bağlıdır. 2- Fizyolojik yaşlı ve fizyolojik genç yumruların çıkış süresi, yumru sayısı ve yaprak alanı üzerine etkileri birbirinden farklı olmaktadır.-28- 3- Russet Burbank ve Lemhi gibi geçerli çeşitlerde fizyolojik yaş dönemlerinin tarımsal özellikler üzerindeki etkileri daha belirgin olmaktadır.. 4- Fizyolojik yaş dönemleri kuru madde, nişasta, protein ve özgül ağırlık gibi kalite özelliklerini etkilemiştir.
dc.description.abstract-29- VII- SUMMARY The purpose of the study was to investigate the effects of the physiological age on the agronomic and quality characteris tics of potato. Three potato varieties, Russet Burbank, Eorgold and Lemhi, in the periods of various physiological ages were grown at Bornova during the spring period of 1986. Tubers were stored were taken out in mothly period starting on November, 1.1985 untif March 1,1986. The Tuber Samples were kept at roam temperature (20 C) in order to divide various physiological age periods. A total of 15 Treatments combined from 3 varieties and 5 periods wasplanted at Bornova in a completely Randomised desing in 4 replication in March 6, 1986. The experiment' from wich the quality traits were observed was also planted on the same date in Randomised Complete Block design with 3 replication. The following traits were observed and;,,mveasur,ed during the vegetation period, at the harvest and after i;he harvest: germina tion time, number of stems, number of branches, leaf number, tuber weight, single plant weight, dry matter content, starch content specific gravity, protein content and the processing characteristics related to French fries. The results obtained and the conclusions drawn from the study are summarized as followings: 1- The effects of the physiological age on the various traits of potato depend on the genotype. 2- The effects of the physiologically old and physiologically young tubers on the germination period, tuber number and leaf area are distinctly different from each other as expected ^ `.,-30- 5- The effects of the late varieties, such as Russet Burbank and Lemhi, on the agronomical traits of potato are clearly distin guishable, 4- The physiological age has clearly affected the Quality traits such as dry matter content, starch content, protein content and specific gravity.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titlePatateste farklı fizyolojik yaş dönemlerinin verim ve kalite özellikleri üzerine etkileri
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmYield
dc.subject.ytmQuality
dc.subject.ytmPhysiological age
dc.subject.ytmPotato
dc.identifier.yokid628
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityEGE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid628
dc.description.pages32
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess