Show simple item record

dc.contributor.advisorGüven, Avni
dc.contributor.authorAslin, Hatice
dc.date.accessioned2020-12-29T10:00:01Z
dc.date.available2020-12-29T10:00:01Z
dc.date.submitted1986
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/389417
dc.description.abstract5. ÖZET Denemelerimizde kullandığımız T. boeoticum (yabani dip- loit), T. monococcum (kültür diploit), T. dicoccoides (ya-. bani tetraploit), T. durum (kültür tetraploit) ve T. aesti- vum (kültür heksaploit) türleri, bahga toprağında, tavalar da ve sera koşullarında yetiştirilmiştir. Gelişimleri sırasında fonolojik olarak gözlenerek yaba ni kültür oluş yada ploidi farkı nedeniyle morfolojik fark lılıklar saptanmıştır. 4 haftalık fidelerde yapılan transpirasyon ile yaprak alt ve üst yüzey stoma sayımları yapılmıştır. Yaprak üst yü zey stoma sayıları alt yüzeydekilerden, kültürlerde ise ya banilerden daha fazla bulunmuştur. Oysa gelişiminin henüz ve- getatif safhasında olan yabanilerde kültürlere oranla daha hızlı bir transpirasyon kaydedilmiştir. Türlerimiz üzerinde yapılan çimlendirme denemeleri sonu cunda kültür türlerimizde, beklendiği üzere toplu halde bir gimlenme gözlenmiştir. 2, 4 ve 6 haftalık bitkilerimiz yapraklarında klorofil ayrıca yaprak ve gövdelerinde ayrı ayrı kuru madde ve kalori içeriği ölçümleri yapılmış bunlar türler arası ilişkiler ve ve gelişmeye bağımlılık yönlerinden irdelenmiştir. Tüm tür lerimiz yapraklarında klorofil ve kuru madde içerikleri ge lişmeye bağlı olarak artarken, kalori içeriği 6. haftada düş- megöstermektedir. Ayrıca gövde kuru madde ve kalori içerik lerinde uyumlu bir ilişki saptanamamıştır. Bunun yanında 2 haftalık bitkilerdeki kuru madde ve kalori içerikleri ploidi ve yabani kültür düzenine göre artarken, 6 haftalıklarda ters bir düzen görülmektedir. Klorofil içeriklerinde ise 2 hafta lıklarda artan, 6 haftalıklarda ploidiye göre azalan değer ler bulunmuştur.
dc.description.abstracten_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyolojitr_TR
dc.subjectBiologyen_US
dc.titleFarklı poliploidi düzeyindeki çeşitli tritucum (buğday) türlerinde morofolojik, anatomik ve bazı fizyolojik özellikler üzerinde araştırmalar
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmMorphological properties
dc.subject.ytmWheat
dc.subject.ytmPhysiological properties
dc.identifier.yokid667
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityEGE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid667
dc.description.pages42
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess