Zeytinyağı ve pirina yağında bulunan triterpenik dialkol (Eritrodiol ve Uvaol) niceliklerinden yararlanılarak zeytinyağına katılan pirina yağının tespiti üzerinde araştırmalar
dc.contributor.advisor | Ünal, M. Kemal | |
dc.contributor.author | Öztürk, Pembe | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T09:59:47Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T09:59:47Z | |
dc.date.submitted | 1986 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/389369 | |
dc.description.abstract | 5. ÖZET Ülkemizde zeytinyağına pirina yağı katılarak tağşişin müm kün olabilmesi nedeniyle, pirina yağının tesbiti yöntemleri ö- nem kazanmaktadır. Araştırmada zeytinyağına katılan pirina ya ğının triterpenik dialkol ( eritrodiol ve uvaol ) niceliklerin den yararlanılarak tesbitine çalışılmıştır. Çalışmada ticari kâr amacıyla zeytinyağına pirina yağı katılmasının saptanıp sap- tanamayacağının tesbit edilmesi amaç edinilmiştir. Bu nedenle 4 adet natürel zeytinyağı, 4 adet pirina yağı örneklerinin sabunla şmayan kısmındaki, triterpenik dialkol içe rikleri Anon. ( 1983 ) te belirtilen yönteme göre saptanmıştır. Eritrodiol ve uvaolun nisbi içerikleri yöntemde belirtildiği şe kilde hazırlanan örnek ekstraktlar mm Gaz-Sıvı Kr omatografisine verilmesiyle elde edilen kroma togramlar yardımıyla hesaplan mıştır. Zeytinyağlarındaki eritrodiol ve uvaol nisbi içerikleri sırasıyla % 0.4-1.1 ve % 0.0-iz mik. olarak bulunmuştur. Pirina yağlarındaki eritrodiol ve uvaol nisbi içerikleri ise sırasıyla % 1.7-14.2 ve % 0.2-1.6 olarak elde edilmiştir. Daha sonra rast- gele seçilen pirina yağı ve naturel zeytinyağı örnekleriyle % 10, % 15, % 20, % 25 oranında pirina yağı katılmak suretiyle tağşiş yapılmıştır. Tağşiş edilmiş zeytinyağı örneğinden elde edilen kroma togramlar yardımıyla eritrodiol ve uvaol nisbi içerikleri hesaplanmıştır. Saf halde sırasıyla % 0.4 ve % 0.0 oranlarında eritrodiol ve uvaol nisbi içeriğine sahip olan bu örnekte tağşiş edildikten sonra eritrodiol ve uvaol nisbi içeriklerinde doğru sal bir artış gözlenmiştir. Buradan da eritrodiol tayin metodu nun tağşiş saptamada kullanılabileceği sonucuna varılmıştır. An cak yapılacak ileriki çalışmaların daha geniş kapsamlı olması ge rektiği açık olarak görülmüştür. | |
dc.description.abstract | 6. SUMMARY In our country the determination methods of olive residue oil have a great importance since it is possible that olive oil may be adulterated by adding olive-residue oil. in this research olive-residue oil was detected on the base of the quantities of triterpenoid dialcob.ols ( erythrodiol and uvaol ). The purpose of the study was to determine whether the detection was possible or not when olive-residue oil was added for commercial profcit. Therefore the triterpenoid dialcohol contents of unsaponi- fiable matter of 4 olive-residue oil samples and 4 virgin olive oil samples were determined by the method taken from Anon. ( 1983 ). The erythrodiol and uvaol relative contents were calculated from the chromatograms of Gas-Liquid Chromatography obtained by giving of the sample extracts prepared as described in the method. The relative contents of erythrodiol and uvaol of virgin olive oil were 0.4-1.1 % and 0.0-trace %, respectively. The relative con tents of erythrodiol and uvaol of olive-residue oil were 1.7-14.2 % and 0.2-1.6 %, respectively. Then randomly selected virgin olive oil was adulterated by adding of olive-residue oil at 10 %, 15 %, 20 %fand 25 % ratios. The erythrodiol and uvaol relative contents were calculated by the chromatograms of adulterated virgin oil. After the sample which the initial contents of erythrodiol and uvaol were 0.4 % and 0.0 % respectively was adulterated, a lineer increase was obtained in erythrodiol and uvaol relative contents of the sample. It was concluded that the determination method. of the erythrodiol might be used in detection of adulteration. How ever it was obviously seen that further studies in detail were necessary for this purpose. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Gıda Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Food Engineering | en_US |
dc.title | Zeytinyağı ve pirina yağında bulunan triterpenik dialkol (Eritrodiol ve Uvaol) niceliklerinden yararlanılarak zeytinyağına katılan pirina yağının tespiti üzerinde araştırmalar | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Olive pomace oil | |
dc.subject.ytm | Olive oil | |
dc.subject.ytm | Food chemistry | |
dc.subject.ytm | Triterpenoid dialcohol | |
dc.identifier.yokid | 675 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | EGE ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 675 | |
dc.description.pages | 32 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |