dc.description.abstract | - 16 - ÖZET Bu çalışma kuluçkalık yumurtalarda çeşitli depolama yöntem ve sürelerinin kuluçka sonuçlarına etkilerini araş tırmak amacı ile yapılmıştır. Araştırma, Ege Üniversitesi Ziraat.Fakültesi Zootekni Bölümü Hayvan Yetiştirme Anabi- linı Dalı tavukçuluk biriminde yürütülmüştür. Bu çalışmada Leghorn, ı<(ew-Hampshire ve Plymouth olmak üzere üç genotipe ait kuluçkalık yumurtalar kullanılmıştır, yumurtaların bir kısmı polietilen torbalarda, bir kısmı açıkta depolanmış tır. Depolama süresi yönünden yumurtalar dört gruba ayrıl mıştır. Birinci grup 1-4 gün, ikinci grup 5-8 gün.» üçüncü f,;rup 9-11 ^ün, dördüncü pp?up ise 12-14 gün bekletilmiştir. Çalışmada, kuluçkalık yumurtalarda meydana gelen ağır lık kaybı, çıkış gücü, kuluçka randımanı, kabukaltı, ölü oranı, çıkış ağırlığı ve çıkış zamanı incelenmiştir. Açıkta depolanan yumurtalarda torbada depolananlara oranla. daha yüksek ağırlık kaybı olmuştur. Açıkta depolanan- lardaki ağırlık kaybı depolama süresi arttıkça yükselme göstermiştir. Polietilen torbalarda tutulan yumurtalarda açıkta tu tulanlara ^öre % 2.6 düzeyinde daha yüksek çıkış gücü sap- t anmış t ir. Kabukaltı ölüm oranı ve çıkış ağırlığı depolama yön temleri /e süreleri parafından etkilenmemiştir. Ancak çıkış zamanının depolama süresi tarafından etkilendiği izlenimi ortaya çıkmıştır. | |
dc.description.abstract | - 17 - SUMMARY This study was -undertaken to investigate the effects of different storage methods and periods on the hatchabi lity of the chicken eggs. The hatching eggs of New-Hamp shire, Leghorn and the White Plymouth Rock were used in this work. One half of the eggs were held in polyetilen bags* and the other half were held at the rows under the same conditions of the storage room. All of the eggs sepa rated into four groups for the holding time before setting. The ep;gs in 1 at, 2 nd, 3 rd and 4 th group were held befo re setting 1-4, 5-8, 9-11» 12-14 days respectively. The following characteristics were studied in this work: - The weight lose of the hatching eggs - The hatchability of fertile eggs - The hatchability of all eggs Set - Embrio mortality in Shell. - The weight of chicks at hatch. - The hatching time. The weight lose of the eggs stored, in polyetilen bags were lower than that of the other group. As the storing period was longer, the weight lose of eggs stored in rows was higher. The hatchability of fertile eggs in polyetilen bags was 2.6 percent higher than that of the eggs in rows.- 18 - Dead in shell and the chick weight at hatch were hot influenced by the storing methods and the storing periods. But the time of hatching (morning or afternoon) tend to influence by the Storing periods. KAYNAKLAR 1. ArOiAY, R. 1985. Bilimsel tavukçuluk. 2. BEÜKEK, W., A., SPEİMCER, J.W., SWARTWOOD, J.L., 1983. Staring hatching Eggs in Plastic Bags. Poultry Sci. 42: 1256 (Abstracts) 3. BECKER, W., A., BOGYO, T.P., SPENCER, J.V*, SWARTWOOD, J., 1966. Relationships Between Broad Breasted Bronze Turkey Egg Traits, Hatchability and Hatc hing Time With Hatching Eggs Stored in Closed Environments, Poultr. Sci., 45: 1058 (Abstracts) 4. BECKER, W.A., SPENCER, J.V., SWARTWOOD, J.L., 1966. Hatchability of Eggs Held in Plastic Bags At Two Temperatures. Poult. Sci., 46 : 311-31*' 5. BACKER, W.A., 1964. The Storage of White Leghorn Hatching Egg in Plastic Bags, Poult.. Sci 43:1109- 1112 6. BRaInDüCH, H., 1979. Tierproduktion-Geflugelzucht VEB DEJTSCHER Landwirtschaftsverlag, Berlin, DDR | en_US |