Kemalpaşa ilçesinde bağ ve kiraz yetiştiriciliği yapılan toprakların bazı fiziksel ve kimyasal özelliklerinin incelenmesi
dc.contributor.advisor | Atalay, İzzet Zeki | |
dc.contributor.author | Acar, Aysu | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T09:59:15Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T09:59:15Z | |
dc.date.submitted | 1987 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/389253 | |
dc.description.abstract | 33 ÖZET Bu çalışma, İzmir ilinde bağ ve kiraz yetiştiriciliğinde önemli bir merkez olan Kemalpaşa ilçesinde toprakların besin elementi kapsamlarını ve bu topraklardaki alınabilir besin elementleriyle bazı tpprak fiziksel ve kim yasal özellikleri arasındaki ilişkileri saptamak amacıyla yapılmıştır. Bu çalışmada elde edilen sonuçlar : aşağıda özetlenmiştir. - Bağ topraklarının %60'i azotça yetersiz, %20'si ise iyi durumdadır. - Alınabilir fosfor yönünden bağ topraklarının %BVü yetersiz. %1S!sı iyi düzeydedir. - Alınabilir potasyum yönünden bağ topraklarının % itD'ı yetersiz düzeydedir. - Alınabilir kalsiyum yönünden bağ topraklarının %48'i, alınabilir magnezyum yönünden %56'sı düşük düzeydedir. Bağ yetiştirilen topraklarda toprakların kum kapsamları ile alınabilir, K, Ca ve Mg kapsamları arasında negatif, kil kapsamları ile Tütal-N, Alına bilir K, Ca ve Mg kapsamları arasında pozitif önemli ilişkiler saptanmıştır. - Kiraz yetiştirilen toprakların % kk} ü azotça yetersiz, %56'sı ise iyi durumdadır. - Kiraz topr.aklarırıın %6B'i alınabilir fosfor yönünden yetersiz %32'si ise yeterli düzeydedir. - Alınabilir potasyum yönünden kiraz topraklarının %52'si düşük düzeydedir. - Alınabilir kalsiyum yönünden kiraz topraklarının %40'ı, alınabilir magnezyum yönünden %4B'i düşük düzeydedir. Kiraz- yetiştirilen toprakların Bilt kapsamları ile total-(/l, alınabilir K, Ca ve Mg kapsamları arasında negatif, kil kapsamları ile total-l/l alınabilir K, Ca ve Mg kapsamları arasında ise, pozitif önemli ilişkiler saptanmıştır. Ayrıca bu toprakların organik madde kapsamları ile total-N ve alınabilir Mg kapsamlar* arasında önemli pozitif ilişkiler elde edilmiştir. | |
dc.description.abstract | 34 S U M M AR Y A STUDY DN THE PHYSICAL AND CHEMICAL. PROPERTIES GF THE VINE AND CHERRY SOILS IN KEMALPAŞA - İZMİR This study was conducted in order to determine the nutrient status of the soils in İzmir-Kemalpaşa which is an important vine and cherry center. Relationships of the available plant nutrients in the soils with some Df the physical and chemical soil properties were also examined. The following results were found. - With respect tD nitrogen, 80% of the.vineyard soils were found insufficient, 20% were sufficient. - 84% of the vineyard soils were in sufficient in available phosphorus and 16% were at sufficiency level. - 40% of the vineyard soils were at insufficiency level in available potassium. - 48% of the vineyard sails were, at insufficiency level in available Calcium and 56% in available magnesium. Negative correlations were found between the sand content of vineyard soils and their available potassium, calcium and magnesium contents. On the other hand positive correlations were present between the clay content and the total nitrogen, available potassium, calcium and magnesium. - Of the cherry soils. 44% were found insufficient in nitrogen and 56% at sufficiency level. - -66% of the cherry soils were insufficient in available phosphorus, 32% sufficient. - 52% of the soils were at low levels in available potassium. - 40% Df the soils were at insufficiency levels in available calcium and 48% in available magnesium. Important- negative correlations were found between the silt contents of the cherry soils with total nitrogen, available potassium, calcium and magnesium. On- the other hand.important positive correlations were found between clay contents and total nitrogen, potassium, calcium and magnesium. Morever, important positive correlations between the organic matter contents and total nitrogen and available magnesium were present. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Kemalpaşa ilçesinde bağ ve kiraz yetiştiriciliği yapılan toprakların bazı fiziksel ve kimyasal özelliklerinin incelenmesi | |
dc.title.alternative | A Study on the physical and chemical properties of the vine and cherrysoils in Kemalpaşa-İzmir | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.identifier.yokid | 786 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | EGE ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 786 | |
dc.description.pages | 39 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |