dc.description.abstract | -36- 6. O Z £ T Araştırma Kemalpaşa yöresi yumurta tavukçuluk işletme lerinin yapısal ve teknik yönden durumlarını ortaya koymak ve ekonomik açıdan incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma tabakalı örnekleme esasına göre tesadüfi olarak seçilen 23 yumurta üretim işletmesinden anket yolu ile toplanan bilgi lerin değerlendirilmesi ve analizi ile gerçekleşmiştir. Araştırmada elde edilen sonuçlar şöyle özetlenebilir. 1. İncelenen tüm yumurta üretim işletmelerinin normal kapasitelerinden yararlanma etkinliği $ 93 olarak bulunmuştur. 2. Büyütme döneminde saptanan ölüm oranı işletme grup larına göre Şt> 4,2 ile fi 7,5 arasında değişmekte.olup ortalama f° 5,2 olarak bulunmuştur. Yumurtlama dönemi ölüm oranı işletme gruplarına göre % 6,5 ile % 15,7 arasında değişmektedir. Genel ortalama ise % 11,6 dır. 3obüyütme döneminde piliç başına yem tüketimi 7,3 kg ile 8t2> kg arasında derişmektedir. Genel ortalama 7,9 kg dır. Yumurtlama döneminde tavuk başına günde yem tüketimi 123,9 gr ile 128,5 gr arasında değişmektedir. Genel ortalama ise 125,7 gr.dır. Düzine yumurta başına yem tüketimi genel ortalaması 2,7 kg* dır. İşletme grupları ortalama yem tüketimi 2,6 kg ile 2,8 kg arasında deriştiği tespit edilmiştir. 4. Yumurtlama dönemi uzunluğu ortalama 57,4 hafta olarak bulunmuştur. Küçük işletmelerde yumurtlama dönemi uzunluğu, büyük işletmelerden daha kısadır.-37- 5. İşletme grupları i» 67, 2 ile i» 73» 5 arasında değişen kümes randımanına sahiptir. Genel ortalama ^ 70,2 olarak tes bit edilmiştir. Kırık yumurta oranı işletme gruplarına göre f` 1,2 ile f* 3» 4 arasında değişmektedir. Tüm işletmelerin ortalaması ise $¦ 2,1 dir. 6. Yumurta üretiminde payı olan girdilerden yem, civciv, ambalaj, işgücü, sağlık koruma, elektrik-su ve diğer girdi lerin toplam giderler içindeki payı sırasıyla % 69,6, 11,8, 4,0, 1,7, 1,0, 1,4 ve 10,5 olarak bulunmuştur. 7. Yumurta maliyetinin işletme büyüklüğüne göre değişme diği ve ortalama 23,83 TL. olduğu saptanmıştır. | |