dc.contributor.advisor | Koçak, Çetin | |
dc.contributor.author | Yükselen, Hayri Tuna | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T09:59:05Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T09:59:05Z | |
dc.date.submitted | 1987 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/389213 | |
dc.description.abstract | - 61 - 6. ÖZET.Araştırma Kemalpaşa yöresi kasaplxk piliç işletmelerinin teknik ve ekonomik yönden durumlarını ortaya çıkarmak amacına yönelik olarak yapılmıştır. Araştırma ; Tarım, Orman ve Köy- işleri Bakanlığı Kemalpaşa ilçe Tarım Müdürlüğü' nden sağlanan liste de faal gözüken 51 işletmenin hepsinde yapılan gözlem, ölçüm ve de işletmecilerle yapılan anket sonuçlarının değer lendirilip, analiz edilmesi şeklinde yapılmıştır. Araştırma sonuçları aşağıda maddeler halinde özetlenmiştir. 1. Araştırma konusu işletmelerin % 67,7'si ilk okul mezunu olup, % 83,9'u tavukçuluğu ana işkolu olarak yapmaktadır. 2. Kümeslerden etkin yararlanma oranı genel olarak % 91 bulunmuştur. 3. İşletmelerde ortalama hayvan sıklığı 16,22 piliç/m, hayvan başına ortalama yuvarlak yemlik uzunluğu 2,35 cm, or talama oluklu yemlik uzunluğu 4,2 cm, ortalama oluklu suluk uzunluğu 0,37 cm ve ortalama yemlik uzunluğu ise 0,84 cm olarak bulunmuştur. 4. işletmelerin % 90, 3' ü altlık olarak çeltik kullanmakta ol up, al tlıkl ar m tümü aşırı nemli bulunmuştur. 5. İşletmelerin % 83,9'u tümü içeri, tümü dışarı sistemi ile bir yılda ortalama olarak 4-, 58 parti yapmakta olup^ürettik- leri hayvanların pazarlama yaşı ortalaması j4-7,4-Ş! gündür. Bu pazarlama yaşında ulaşılan canlı alırlık ortalaması ise 1,67 kg. dır.- 62 - 6. Araştırma konusu işletmelerin % 96,8' i belirli bir yemleme programına sahip olup, ortalama olarak 29,3. günde civciv yeminden piliç yemine geçmektedirler. Ortalama yemden yararlanma oranı 2,63, toplam yem tüketimi ise > ortalama olarak 4,15 kg/piliç bulunmuştur. 7. Araştırma konusu işletmelerin tamamında,. doğal aydın latmaya ek olarak gece aydınlatması yapılmakta olup, ortala- p ma aydınlık şiddeti 1,5 vtatt/m bulunmuştur. 8. işletmelerde Nevvcastle aşısı ile Gumboro aşısı yapıl maktadır. Newcastle aşısını bir kere yapan işletmelerde aşı yaşı ortalaması 9,86 ncı gün, çift aşılama yapanlarda ise, 1. ve 2. aşılar için ortalama aşı yaşları sırasıyla 8, 35. üncü gün ve 19,5^ üncü gündür. Gumboro aşısı için ortalama aşı ya şı ise 13,57 nci gündür. 9» Araştırma konusu işletmelerin % 80,6'smda 1986 sene si içinde hastalık görülmüştür. En fazla gözüken hastalık ise Kronik Solunum Yolu Enfeksiyonudur. 10. İşletmelerde ortalama ölüm oranı #8,06 bulunmuş olup, bunun % 48,26* sının ilk hafta içinde meydana geldiği ortaya çıkmıştır. 11. Kasaplık piliç üretiminde payı olan girdilerden yem, civciv, işgücü, sağlık koruma, elektrik-su ve diğer girdilerin toplam giderler içindeki ortalama payı sırasıyla, % 59,2, % 22,3, % 1,7, # 3,7, % 0,9, % 12,2 bulunmuştur. 12. tşl e trail cilerixr eğitim, deneyim ve işletmelerin kapasi- 1 te ve kullandıkları hibrite göre girdi paylarının analiz edil mesi sonucu.sadece kapasitenin işgücü ve sağlık koruma girdisi-- 63 - nin toplam giderlerdeki payını etkileyici bir faktör olduğu, bulunmuştur. Kapasite büyüdükçe işgücü ve sağlık koruma girdisinin toplam giderlerdeki payları düşmektedir. 13. Araştırma sonucu^işletmelerde lkg. canlı ağırlığın ortalama maliyeti 665,32 T.L. olarak bulunmuştur. 14. Araştırma konusu işletmelerin tümü^ hayvani arını canlı olarak toptancı tüccara satmaktadırlar. Bu pazarlama kanalından işletmecilerin % 70,7' sinin memnun olmadığı orta ya çıkmıştır. | |
dc.description.abstract | - 64 - SUMMARY 'Ühe research has been done for- the purpose -of examining the technical structures and the economics of the broiler farms in Kemalpaşa. The study -was verified by discussing the enquiry results, measuring and -watching the conditions of 31 active farms `which -were found by the list taken from the Kemalpaşa agriculture office. The results of the research are as f ollove : 1- 67f7 °/° of the farmers is graduated from primary school, and 83t9 °/° is making broiler farming as a main job. 2- The general effective capability ratio is found as 91 % 3~ The avarage bird tightness, the avarage feeding space for circle-trough per bird, the avarage feeding space for double sided trough per bird, the avarage space for double sided -water trough per bird and the avarage space for circle -water trough per bird are found (in the same order): aş 16,22 birds/m2, 2,35 cm/bird, 4,2 cm/bird, 0,8? cm/bird and 0,84 cm/bird. 4- 90,3 % of the farmers is using rice peels as litter. The litters in the farms are found as having high moisture. 5- 83,9 % of the farmers, use to make their production in all-in-all out system, and they use to make 4,58 batch as an avarage. The avarage marketing age of the birds is 47,48 th. day and the avarage marketing live-weight `of the birds is 1,67 kg.- 65 - 6- 96,8 % of the farms is having a feeding-program.with the avarage ration-changing day as 29,3 th day. The avarage food conversion rate is found as 2,62 and the avarage total feed consumption, is found as 4,15 kg/bird. 7- The lighting system of the examined farms is evening intensity lighting and the lighting/is found in an avarage of 1,5 ?watt/m. 8- In the establishments -which are examined, tw> vacci nation have been used to be vaccinated. These are Nevvcastle disease vaccination and Infectious Bursal Disease vaccina tion. For Nevvcastle disease those used to vaccinate one time, are having the vaccination time on 9,86 th.day as an avarage and those use to vaccinate twice are having the vaccination /and time on 8, 33/19, 54- `th day as an avarage. The avarage vaccina tion time for infectious Bursal Disease is found as 13 »57 tfa day. 9- 80,6 % of the establishments had been damaged by diseases especially by CRD, in 1986. 10- The avarage mortality is found as 8,06 9& and it is found that 48,26 % of this mortality is happened in the first week. 11- The costs of feed, chich, labour, veterinary and medication, electricity-vyater and other inputs wiich are used in broiler production -were found as foil o tab (in the same order): 59,2 #, 22,3 %, 1,7 %, 3,7 % `y, 0,9 *, 12,2 %.- 66 - 12- By the analysis result of the input ratios, according to; the education level, experiments of the farmers, the Capacity and the hybrids of the farms, it is found that, only capacity effects on the ratios of the labour and veterinary- medication inputs in the total cost. It is found that,.'/hen capacity is higher, then these tw5 input ratios become lo-wer, in the total costs. 13- As a result of the research, it is found that the cost of 1 kg. livevveight is 665,32 TL. 14- All of the broiler farms -which are examined are selling their products as alive to the,v/holesalers,and 70,7 $> of the farmers isn't pleased of that marketing system. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Kemalpaşa etlik piliç işletmelerinin teknik ve ekonomik yönden incelenmesi | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Zootechnics | |
dc.identifier.yokid | 767 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | EGE ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 767 | |
dc.description.pages | 70 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |