Show simple item record

dc.contributor.advisorKarapınar, Mehmet
dc.contributor.authorOker, Hülya
dc.date.accessioned2020-12-29T09:58:55Z
dc.date.available2020-12-29T09:58:55Z
dc.date.submitted1987
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/389180
dc.description.abstract5. ÖZET Araştırmamızda, ülkemiz ekonomisinde önemli yer tutan kuru incirin üretiminde açığa çıkan hurda kuru incirden mik robiyal protein eldesi amaçlanmıştır. Mikrobiyal protein kaynağı olarak iki küf türü ile iki maya türü kullanılmıştır. Fusarium semitectum IMI 135410, Aspergillus oryaae IAM 2736, Saccharomyces cerevisiae V10-35-41 ve Candida utilis C-468 ile yapılan denemelerde biyomas veri mi, biyomasın protein içeriği ve protein verimleri dikkate alınmak suretiyle üreme durumları gözlenmiştir. Denemede kullanılan dört organizma da hutda kuru incir şırasını karbon kaynağı olarak kullanabilmiş ancak üremenin ve protein sentezinin sağlıklı yürütülebilmesi için üreme or tamlarına azot kaynağının yanı sıra potasyum fosfat tuzunun da katılmasının gerekli olduğu görülmüştür. Farklı azot kaynakları ile yapılan denemelerde, dört organizma için de amonyum sülfat ve amonyum sülfat ile bir likte üre en uygun azot kaynakları olarak belirlenmiştir. Ancak daba ucuz olması ve tek olarak kullanımının uygulamada getire ceği kolaylıklar bakımından yalnızca amonyum sülfatın azot kaynağı olarak üreme ortamlarına katılmasına karar verilmiştir. Üreme ortamlarına, litreye 4 g. (NlOgSO. ve 0.5 g.KH2P0, ilavesinin optimum üreme ve protein sentezi için yeterli ola bileceği saptanmıştır.- 97 - A. oryzae başlangıç pH' sınan 5,0 ve 5.5 olduğu ortam larda en iyi protein sentezini gerçekleştirirken, F. semi tec tum pH açısından en duyarlı organizma olarak belirlenmiş ve pH=5.0-6.0 arasında protein içeriği f° 35.04-39.50 arasında değişen bi yomaslar vermiştir. C. utilis çalışmada kullanılan tüm pH değerlerinde iyi bir üreme ve protein sentezi sağlamış, ancak en yüksek ürün miktarı ve protein içeriğini 5.0-5.5 pH ara lığında vermiştir. S. cerevişiae 'mn ise pH=4.5 ve üzerindeki pH değerlerinde ürün miktarı ve protein verimlerinin mukayese edilebilir düzeylerde gerçekleştiği görülmüştür. 1° 1.5, İ° 2.5, 1° 3.5 ve İ° 5.0 stok incir şırası içeren üreme ortamlarında, artan substrat konsantrasyonlarında 100 g. substrat kuru maddesinden elde edilen ürün miktarları ve protein verimlerinde azalmalar söz konusu olmuşsa da, fermentasyon ekonomisi açısından yüksek substrat konsantrasyonlarının sağ layabileceği avantajlar nedeniyle, S. cerevisiae dışında diğer organizmalar için, protein içeriği en yüksek veya diğer konsantrasyorlarla mukayese edilebilir olan biyomasların elde edildiği 1° 5 öubstrat konsantrasyonu uygun konsantrasyon olarak kabul edilmiştir. Fermantasyon ortamına katılan maya ekstraktma paralel olarak dört organizmada da elde edilen ürün miktarları ve pro tein verimlerinde değişen oranlarda artışlar meydana gelmiş ve bu artışlar F. semitectum küfü ile C. utilis mayasında daha belirgin olarak gerçekleşmiştir.- 98 - hayalar, küflere oranla daha hızlı bir gelişme göster miş ve 24 saat içinde belirli bir protein sentezi gerçekleş tirmişlerdir. A. oryzae küfü ise mayalar ile mukayese edile bilir bir üreme göstermiş ve 24 saat sonunda protein içeriği en yüksek biyoması vermiştir ($> 41.53).
dc.description.abstract99 - 6. SUMMARY In this study, the possibility of use of discarded, dried fig as substrate for microbial protein production was investi gated. Two species of mould and yeast namely, Fusarium semi tectum I MI 135410, Aspergillus oryzae IAM 2736, Saccharomyces cerevisiae V10- 35-41 and Candida u till s C-468 were used as microbial sources. To assess the growth, the overall yields of the solid recovered in each of the fermentations were taken into account together with the protein content of biotnass and the percentage total protein yields as available from the total solids recovered. All of the microorganisms used in this study were able to utilise discarded dried fig as carbon and energy source, but addition of inorganic nitogen and phosphate was necessary for satisfactory growth. Experiments carried out with different nitrogen sources shown that growth promoting effect of ammonium sulphate and urea was similar to that of ammonium sulphate alone. The growth medium was supplemented with 4.0 g. litre (NH.^SO, and 0.5 g. litre`1 KH2P04. The adjustment of pH over the range of 3.5-6.0 showed that pH values between 5.0-5.5, 5.0-6.0 and 5.0-5.5 were the best for A. oryzae. F. Semitectum,. C. utilis respectively.- 100 - S. cerevisiae gave comparable product and protein yields at pH values about 4.5. It is also evident that F. semitectum was the most sensitive to pH than the other organisms. When comparing growth in media containing 1.5 J°, 2.5 5&, 3.5 1° and 5 # dried matter of discarded fig total recovery of solid products (biomass) and proteins obtained per 10Q g. of dried matter was lower in high substrate concentration than in low substrate concentration. However from the economic standpoint 5 # substrate concentration which gave biomass with high protein content was considered to be a suitable concentration for all organisms except S. cerevisiae. least extract added at the proportion of 0.1 ^-0.5 1° enhanced the growth of all organism especially F. semitectum and C. utilis. As expected, growth rate of yeasts was higher than moulds and the maximum yields were obtained at the first day of incubation period. However A. orygae which also showed comparable growth to yeasts gave the product containing 41.53 # protein in 24 h. incubation period.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleİncir işletmelerinde açığa çıkan hurda incirlerin tek hücre proteini üretiminde substrat olarak kullanımı
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmSubstrate
dc.subject.ytmFig
dc.subject.ytmSingle cell protein
dc.subject.ytmWastes
dc.subject.ytmFruits
dc.identifier.yokid773
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityEGE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid773
dc.description.pages108
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess