Çekirdeksiz üzümde hormon uygulamaları ve sorunları
dc.contributor.advisor | Kısmalı, İbrahim | |
dc.contributor.author | Usta, Kamil | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T09:58:16Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T09:58:16Z | |
dc.date.submitted | 1988 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/389044 | |
dc.description.abstract | - 46 - ÖZET Bu çalışmada Türkiye Ege bölgesi çekirdeksiz üzüm bağlarında Gibberellik asit bitki hormonu kullanılmasının olumlu ve olumsuz etkilerini, bağcılar arasında bir anket yapmak suretiyle tesbit etmek amaçlanmıştır. Dünya Çekirdeksiz üzüm bağcılığında bu hormon genel olarak sofralık yaş üzüm üretiminde tane irileştirmek suretiyle verim ve kaliteyi arttırmak amacıyla kullanıldığı hal de Türkiye'de kuru üzüm üretiminde de aynı amaçla kullanıldığı anlaşılmıştır. Sofralık yaş üzümde taban ve kırtaban arazilerde tam çiçeklenmede ve 14 gün sonra 25-30 ppm dozlarında 2 defa hormon uygulamasından çok iri taneli normal sıklıkta salkımlar elde edilmektedir. Taban ve fazla sulanan arazilerde yüksek dozlardaki bir veya daha fazla uygulamalarla salkımlar sık olmaktadır. Hormonlanmış kuru üzüm üretiminde genellikle taban arazide tam çiçeklenmede düşük dozlarda (10-20 ppm) 1 defa uygulama, kır ve kırtaban arazilerde daha yüksek dozlarda (25-30 ppm) tam çiçekte veya çiçeklenme sonunda 2 defa yapılan uygulamalarla tane iriliği artmakta ve sarı renk bozulmaktadır. Taban arazilerde, aşırı sulanan yerlerde 2 de fa veya daha fazla olarak yüksek dozlarda hormon uygulamaları sonucu esmer renkte düşük kaliteli kuru üzüm elde edilmektedir. | |
dc.description.abstract | - 47 - SUMMARY This study was performed in order to determine the posi tive and negative effects of using the growth regulator, Gibberellic acid, on seedless grapes in vineyards located in the Ege Region of Turkey. The results of the inquries answered by the farmers are evaluated and given in the paper. This growth regulator is used world - wide in seedless grape production in order to increase yield and quality of table grapes by enlarging the berry ; however in Turkey it is used raisin production with the same purpose. In table grape production at higher elevations (slopes) application of the hormone twice, at full-bloom and 14 days later, at a concentration of 25-30 ppm results in the pro duction of large berries which are placed at a normal den sity. Under low -land conditions or if excess irrigation is applied, applying hormone once or twice at a high con centration results in dense clusters. In hormone treated raisin production, under low- land conditions sole application at full-bloom at a lower con centration (10-20 ppm), and higher concentrations (25-30 ppm) applied twice at full-bloom and at the end of full-bloom at slight slopes results in the increase of the berry size and exert no negative effect on the yellow color. Under low- land or excess irrigation conditions, twice or more hormone application at high concentrations results in dark colored low qguality raisins. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Çekirdeksiz üzümde hormon uygulamaları ve sorunları | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.identifier.yokid | 3503 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | EGE ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 3503 | |
dc.description.pages | 50 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |